Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Регламент — це основний правовий документ, що визначає порядок діяльності підприємства по випуску ліків



Відступ від правил, викладених у промисловому регламенті, неприпустимий. За виконанням цих правил стежить відділ технічного контролю (ВТК) підприємства, у розпорядженні якого є контрольно-аналітична лабораторія і штат контролерів у відділах і цехах підприємства. Їхня основна функція — здійснення строгого контролю за дотриманням правил проведення всього технологічного процесу виробництва лікарського препарату. ВТК має право припинити виробничий процес у випадку виявлення відхилень від регламенту.

Регламент розробляється на кожен продукт, який випускається, на основі експериментальних досліджень і включає наступні розділи:

Ø Характеристика кінцевої продукції виробництва;

Ø Хімічна схема виробництва;

Ø Технологічна схема виробництва;

Ø Апаратурна схема виробництва і специфіка обладнання;

Ø Характеристика сировини, напівпродуктів, матеріалів і проміжної продукції;

Ø Виклад технологічного процесу;

Ø Матеріальний баланс;

Ø Відходи виробництва; технологічні і вентиляційні викиди в атмосферу їх використання або знешкодження;

Ø Контроль під час виробництва;

Ø Охорона праці, пожежна безпека і виробнича санітарія;

Ø Перелік виробничих інструкцій і стандартних робочих методик;

Ø Охорона навколишнього середовища;

Ø Техніко-економічні нормативи;

Ø Інформаційні матеріали.

Розрізняють такі види регламентів: лабораторний, промисловий і пусковий.

Лабораторний регламент є узагальнюючим технологічним документом наукових досліджень по розробці лікарського препарату. Він служить підставою для проектування й експлуатації дослідно-промислової установки з метою відпрацьовування технології нового лікарського препарату, його вироблення для клінічного вивчення.

Дослідно-промисловий регламент є базою для проектування промислового виробництва фармацевтичного продукту і відпрацьовування його технології в умовах підприємства.

На підставі пускового регламенту здійснюється введення в експлуатацію й освоєння знову створеного промислового виробництва фармацевтичного продукту. З обліком основних техніко-економічних показників виробництва (дотримання видаткових норм, матеріалів, енергії і т.д.) при досягненні стабільних показників якості продукту (відповідно до вимог ТФС) і проектних даних по потужності пусковий регламент переоформляється в промисловий, котрий повинен забезпечувати ритмічність виробництва з дотриманням усіх заданих параметрів.

Технологічний промисловий регламент - це документ, в якому задані технологічні методи, технічні умови, норми і нормативи виготовлення лікарського засобу.

Технічний регламент - нормативний документ, в якому для конкретного комплексу технологічного обладнання викладені умови, які забезпечують випуск напівпродуктів чи лікарських засобів в певній лікарській формі заданої якості при ефективній і безпечній експлуатації обладнання і дотримання всіх вимог з охорони навколишнього середовища.

Для виробництва, яке має хімічні перетворення, технологічний процес представлений у вигляді схеми з структурними хімічними формулами, які відображають основні хімічні перетворення, включаючи побічні реакції.

Для виробництва, яке передбачає біологічні і комбіновані перетворення, включають в регламенти біологічну або комбіновану схеми.

Технологічний процес викладають послідовно по стадіях, з врахуванням проведення операцій, у відповідності з технологічною схемою виробництва. Блок-схема виробництва повинна графічно відображати послідовність виконання робіт з розділенням по стадіях і операціях технологічного процесу. Кожна стадія і операція повинні характеризуватися назвою, індексом і викладатися відповідно з ходом технологічного процесу, починаючи з поступлення і підготовки сировини і закінчуючи відпуском готової продукції.

У технологічній блок-схемі користуються наступними позначеннями стадій:

«ДР» - стадії допоміжних робіт;

«ТП» - стадії основного технологічного процесу;

«ПВ» - стадії переробки використовуваних відходів;

«ЗВ» - стадії знешкодження відходів, технологічних і вентиляційних викидів в атмосферу;

«УМВ» - стадії упаковування, маркування і відпуск готового продукту;

«К» - контрольні точки з відповідною нумерацією.

Якщо допоміжні роботи (розчинення і сушіння сировини, готування розчинів заданої концентрації і т.п.) здійснюють в окремому устаткуванні для однієї стадії основного технологічного процесу, то такі допоміжні роботи включають у цю стадію основного технологічного процесу.

На блок-схемі технологічного процесу послідовно по ходу всіх операцій і стадій позначають основні точки контролю якості напівпродуктів чи головних технологічних параметрів стадій чи процесів виробництва. Контрольну точку позначають буквою «К» з додаванням цифр, відповідно до нумерації стадії чи операції.

Для технологічного процесу оформляється загальна таблиця «Контроль виробництва». Об’єктами аналізу є сировина, обладнання, кінцевий продукт, напівпродукти, регенеровані відходи, технологічні операції, відходи і т.д.

В розділі переліку технологічних інструкцій наводяться технологічні інструкції, які повинні містити:

1) загальні положення

2) послідовне викладення всіх робіт на робочому місці у відповідності з регламентом

3) взаємозв’язок з суміжними робочими місцями

4) вказівки до порядку заповнення первинної технологічної документації

5) права, обов’язки і відповідальність при виконанні робіт.

Виконання технологічних робіт на кожній операції чи стадії повинні підтверджуватися документально протоколами виготовлення кожної серії продукції.

Крім регламентів на виробництві обов’язково повинні бути наступні документи.

Специфікації, які встановлюють вимоги до якості продукції, виробленої підприємством, і являються нормативними документами, які регулюють відносини між виробником (постачальником) продукції і споживачем.

Виробничі інструкції, які як технологічний регламент визначають технологічні методи, технологічні засоби, норми і нормативи виробництва ліків, зв’язаних з обробкою, упаковкою, контролем в процесі виробництва і т. д.

На виробництві повинні бути в наявності такі виробничі інструкції:

Ø Технологічні (для всіх виробничих місць);

Ø По охороні праці, виробничій санітарії та пожежній безпеці;

Ø Пускові (які розробляються при запуску нових виробництв і постановці на виробництво нових лікарських препаратів);

Ø По підготовці обладнання до ремонту і його прийому після ремонту;

Ø По експлуатації обладнання, засобів вимірювання і засобів автоматизації;

Ø По попередженню мікробної контамінації сировини, проміжної і готової продукції при виробництві і зберіганні;

Ø По контролю навколишнього середовища;

Ø По відбору проб.

Крім того повинен бути план локалізації аварійних ситуацій, план ліквідації аварій для вибухово- і попежонебезпечних об’єктів, по поверховий план виробничих приміщень.

Протоколи серій, які відображають процес виготовлення кожної серії продукції, включаючи виробництво, контроль і реалізацію.

Протоколи повинні містити:

1) назву виробництва, цеху;

2) назву операції, стадії;

3) дату, місце виконання робіт;

4) номер серії;

5) назву технологічного обладнання;

6) заданий і фактичний склад компонентів;

7) нормативи і фактичні показники параметрів;

8) підписи відповідальних і контролюючих осіб.

Реєстраційні і лабораторні журнали, звітно-облікові документи, текст яких не повинен бути рукописним, також відносяться до обов’язкової документації. Вони повинні бути затверджені, підписані і датовані уповноваженими особами.

Зміст усіх видів нормативних документів повинний бути однозначним, а їхня назва, категорія, вид і призначення — строго визначені. Інформація в документах повинна викладатися послідовно і легко контролюватися.

Таким чином, виробництво лікарських препаратів і їх якість органічно взаємозалежні, оскільки якість фармацевтичної продукції формується в процесі здійснення технологічних процесів. Невипадково багато закордонних фармацевтичних фірм у рекламі своєї продукції лаконічно підкреслюють: "Якість лікарських препаратів гарантується новітніми технологіями". Тому основна задача підприємств вітчизняної фармацевтичної галузі при виробництві ліків складається в строгому дотриманні вимог міжнародних стандартів (правил GМР), а в перехідний період — у виконанні положень методичних указівок МВ-64У-1-97 "Виробництво лікарських засобів: Належні правила і контроль якості" і ВРДУ-001-96 "Порядок створення і постановки на виробництво лікарських засобів", що відбивають міжнародні норми виробництва лікарських препаратів.

ЗАВДАННЯ № 3. Подрібнення і просіювання лікарської рослинної сировини. Складання постадійного і загального матеріального балансу.

Лікарську рослинну сировину (плоди горобини звичайної) зважують і завантажують у бункер млина «Ексцельсіор». Включають млин, попередньо поставивши приймач для подрібненого матеріалу.

Сировину зважують і складають матеріальний баланс на стадії подрібнення: С1 = С2 + С5 , де С1 – кількість вихідного матеріалу, г

С2 – кількість подрібненого матеріалу, г

С5 – втрати при подрібненні, г

Згідно експериментальних даних розраховують вихід подрібненої сировини (η, %), втрати (ε, %) і розхідний коефіцієнт (Крозх):

η = С2 / С1 · 100%

ε = С5 / С1 · 100%

Крозх = С1 / С2

Результати визначення заносять у прихідно-розхідну таблицю:

Прихід К-сть Розхід К-сть
Плодів горобини звичайної   Подрібненої сировини Втрати  
Всього   Всього  

Подрібнену і зважену сировину просівають через комплект пробивних сит і окремо зважують всі фракції для складання матеріального балансу на стадії просіювання. Фракція, яка залишилися на верхньому ситі і фракція, яка пройшла через нижнє сито вважаються відходами і не використовуються. Результати ситового аналізу записують у прихідно-розхідну таблицю:

Прихід К-сть Розхід К-сть
Подрібненої сировини     Потрібних фракцій Відходи Втрати  
Всього   Всього  

Складають матеріальний баланс на стадії просіювання:

С2 = (С2' + С3) + С5', де С2 - кількість подрібненого матеріалу, г

С2' – кількість потрібних фракцій, г

С3 – кількість відходів, г

С5 – втрати при просіюванні, г

Розраховують вихід, втрати і розхідний коефіцієнт на стадії просіювання:

η = С2' / (С2 – С3) · 100%

ε = С5' / (С2 – С3) · 100%

Крозх = (С2 – С3) / С2'

Загальний матеріальний баланс на процеси подрібнення і просіювання складають наступним чином:

С1 = (С2' + С3) + (С5 + С5')

η = С2' / (С1 – С3) · 100%

ε = (С5 + С5') / (С1 – С3) · 100%

Крозх = (С1 – С3) / С2'

Загальний матеріальний баланс записують у прихідно-розхідну таблицю:

Прихід К-сть Розхід К-сть
Плодів горобини звичайної   Потрібних фракцій Втрати при подрібненні Відходи при просіюванні Втрати при просіюванні  
Всього   Всього  

ЗАВДАННЯ № 4. Скласти матеріальний баланс стадій подрібнення та просіювання кислоти борної.

При подрібненні 100,0 г кислоти борної на лабораторному кульовому млині одержано 98,0 г подрібненого продукту. Після просіювання одержали просів в кількості 78,0 г і відсів 16,6 г. Скласти матеріальний баланс по стадіях (подрібнення, просіювання) з врахуванням відходів. Знайти вихід (η), втрати (ε) і розхідний коефіцієнт (Крозх.).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1620 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...