Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Має бути таблиця



~~ Тїїтери Літери Приклади
українського алфавіту латинського алфавіту Текст українською мовою Транслітеро­ваний текст
тт л Ь   Льонок 1,'опок
М м М т Миколаїв Муко1а_іі\у
н н N п Надія Иасіуа
о   О   Ольжич ОРгпусЬ
п п Р р Прип' ять Ргуріат'
р р К г Реп'яхи КеріакЬу
с с     Сергієнко 8егЬі)епко
Ст сг 8*Ь з*Ь Сграфіко 8*ЬгаЯсо
        Лісгосп Ьіз*Ьозр
т т Т   Тоцький Тоіз'куу
Тс тс Т*з 1*8 Верхратський \^гегспі-аі*8'куі
У у V и Уніятський І_іпііа1;*з'куі
ф ф р ґ Фастів Разііу
X X КЬ кЬ Харків КЬагкІу
ц ц с с Цибульський СуЬиі'8'куі
ц ц Тз Із Вінниця ^іппуіз'а
ч ч сь СІЇ Черкаси СЬегказу
ш ш зН Шевченко 8Ье\усЬепко
  Шч 8Ь*сЬ   Пащенко РазЬ*сЬепко
щ щ {шч} 8ЬсЬ зЬсЬ Щоголів 8ЬсЬоЬо1іуу
ю ю {йу} 3\і .І" В'юни уУіипу
ю ю {ьу}   Любар Ь'иЬаг
я {йа} Да Іа Львів'янин Ь'\\'і^апуп
я {ья}   Снятин 8п'аіуп
ь ь і   Корсунь Когзип'
  ьа '*а   Волиньавто и'оіуп^аМо
  ье '*с   Уманьенерго Іітап'*епегі4о
ьу '*и      

Примітка…..

Зрозуміло, що наявні проблеми потребують розв'язання. Сьогодні, на думку Г.Наконечної, простежується п'ять підходів до Розв'язання проблем українського термінознавства загалом, а упорядкування української науково-технічної термінології зокрема.

Підхід перший - формальний. Головним для нього є кількісний показник – якнайскоріше видання словника.Поквапливість у термінологічній справі не приносить користі – це в кращому разі. У гіршому – розхитує терміносистему, подає неправильні орієнтири для користувачів.

Підхід другий - етнографічний. Він ґрунтується на ідеї відродження національної термінології НТШ та Інституту української наукової мови. Укладачі словників прагнуть повернути до сучасної української термінології майже всі терміни початку століття.

Підхід третій - консервативний. Його прихильники висту­пають за збереження української науково-технічної термінології в такому вигляді, якого вона набула за радянського часу. Це так званий принцип «реальної мови».

Підхід четвертий - інтернаціональний. Для нього характерне введення до української науково-технічної термінології великої кількості запозичень із західноєвропейських мов, особливо з англійської.

Підхід п'ятий - поміркований. Він передбачає упорядкування української науково-технічної термінології з урахуванням істо­ричних, національних, політичних чинників і вироблення її опти­мального варіанта.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 473 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...