Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність термінознавства, його об'єкт, предмет, мета, завдання



Становлення термінології як наукової дисципліни почина­ється з 30-х років XX ст., воно пов'язане з іменами Д. С. Лотте, Е. К. Дрезина, Е. Вюстера, у подальшому поглиблене й удоско­налене плеядою як українських, так і зарубіжних учених різних термінологічних шкіл. Науковому розвиткові термінології пере­дував період стихійного термінотворення, коли в окремих мовах нагромаджувався достатній арсенал тематично об'єднаних слів для позначення системи понять.

Радянське термінознавство часом свого народження вважало 40-і роки XX століття, коли з'явилася стаття Г. Винокура «О некоторых явленнях словообразования и русской технической терминологии». У той час лише окремі вчені-сміливці згадували імена француза Е. Жильберга, німця А. Ширмера, англійців Ж. Вандрієса та Й. Смітта, австрійця Е. Вюстера, американця українського походження Анатоля Вовка. Сьогодні з упевне­ністю можна сказати, що основи теорії терміна в Україні розробляв уже в XVII столітті у Києво-Могилянській академії Г. Кониський. Він, по суті, створив теорію онтології терміна, назвав його основні ознаки.

У сучасній науковій літературі можна натрапити на два терміни, які позначають одну й ту ж реалію: термінологія і термінознавство. Що означає кожне з них?

Слово термінологія вживається мовознавцями у двох значеннях:

- сукупність термінів якоїсь галузі науки, техніки, мистецтва або й усіх термінів мови, або терміносистеми (Це розуміння фігурує під номером 1 і в енциклопедії «Українська мова»);

- ділянка мовознавства, що досліджує слова загалом.

Під термінознавством розумітимемо науку, яка займається загальнотеоретичними питаннями терміна, термінології, номенкла­тури.

Саме слово термінознавство складне, утворене від слова-кореня чужомовного, латинського походження terminus - рубіж, межа й українського суфіксоїда -знавство.

Примітка. Походження слова термін пов'язане з легендою. Термін - ім'я римського бога меж і кордонів. Давні римляни вважали межу священною, вірили, що вона перебуває під заступництвом Терміна, якого зображали у вигляді межового каменя. Культ Терміна ввів, за легендою, цар Нума Помпілій, збудувавши храм Терміна і встановивши свято термінології. 28 лютого, в останній день римського року, власники полів сходилися біля спільного межового каменя, прикрашали його квітами, приносили жертви (хліб, мед, вино) і співали пісень. Осквернення і псування межового знака вважалося важким злочином.

Об'єкт вивчення термінознавства - українська термінологія загалом і науково-технічна зокрема.

Предметом виступають закономірності становлення україн­ської термінології в діахронно-синхронному та функціональному аспектах.

Метою термінознавства є унормування, стандартування і ко­дифікація української термінології взагалі, науково-технічної зокрема.

Серед завдань термінознавства можна назвати:

1. Вироблення державних стандартів щодо творення термінів.

2. Здійснення періодизації формування української терміно­логії.

3. Здійснення тематичної класифікації окремих терміносистем.

4. Встановлення характеру взаємодії і співвідношення національного та інтернаціонального компонентів в українській терміно­логії, зокрема в українській науково-технічній термінології (УНТТ).

5. Визначення джерел та основи формування УНТТ, лексико-семантичних, словотворчих, стилістичних процесів у термінології.

6. Унормування і кодифікування УНТТ.

7. Укладення низки галузевих і загально-технічних словників.
Сучасне термінознавство як галузь науки, беручи до уваги основні властивості терміна, поєднує в собі фрагменти логіки, пред­метних знань, лінгвістики, філософії, концептології, інформатики, семіотики, елементи символіки. Така різноманітність складників визначає і напрями його (термінознавства) дослідження.

Напрями діяльності термінологів:

теоретичний (методологічний) - теоретичні проблеми термінознавства;

історичний - історія формування та становлення окремих терміносистем;

* мовознавчий - дослідження лінгвістичних особливостей галузевої термінології;

лексикографічний - створення галузевих гермінологічних словників;

перекладознавчий - переклад термінів з інших мов укра­їнською;

стандартизування ~ стандартизація та уніфікація термінів;

технологічний - застосування новітніх технологій для укла­дання термінологічних словників, а результат - словник на магніт­ному носії;

організаційний напрям.

1.2. 3 історії розвитку українського термінознавства

Вивчення будь-якої системи передбачає обов'язкове з'ясу­ванняосновних етапів її розвитку, кількість і якість яких залежить від екстралінгвальних (історичні, соціальні, гносеологічні) та інтралінгвальних чинників (еволюція лексичного складу мови, видання словників, у яких зафіксована науково-технічна терміно­логія, підручників, монографій тощо).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 3679 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...