Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність, склад і структура оборотних коштів



Оборотні кошти, разом з основними фондами, є важливим ресурсом в забезпеченні функціонування підприємства. Оборотні кошти необхідні підприємству для здійснення господарської діяльності, забезпечення безперервності виробництва, постійного відновлення засобів виробництва.

Оборотні кошти є сукупністю оборотних виробничих фондів і фондів обертання.

Оборотні виробничі фонди є частиною виробничих фондів підприємства, які повністю споживаються за час одного виробничого циклу, змінюють при цьому свою речову форму і в повному обсягу переносять свою вартість на вартість продукції, що виготовляється.

Оборотні виробничі фонди складаються з трьох груп: виробничі запаси, незавершене виробництво і витрати майбутніх періодів.

Виробничі запаси – це предмети праці, які необхідні для забезпечення процесу виробництва, але ще не включені в цей процес і знаходяться на підприємстві у вигляді запасів. Це – найбільша по питомій вазі частина оборотних виробничих фондів, до складу якої входять: сировина і основні матеріали; допоміжні матеріали; купувальні напівфабрикати і комплектуючі вироби; паливо; тара і упаковка; запасні частини для ремонту; малоцінні і швидкозношувальні предмети (інструменти і інвентар).

Незавершене виробництво включає вартість продукції, виготовлення якої ще не завершене.

Витрати майбутніх періодів – це витрати підприємств, які вироблені в даному періоді, але будуть віднесені на собівартість продукції в майбутніх періодах (витрати на підготовку і освоєння нових видів продукції).

Оборотні виробничі фонди враховуються як в натуральних показниках (тонни, літри, метри, одиниці і ін.), так і в грошовому виразі.

Фонди підприємств, які обслуговують в ході кругообігу стадії звернення, називаються фондами звернення. До фондів звернення відносяться: готова продукція на складах підприємства, що підлягає реалізації; продукція, відвантажена споживачам; грошові кошти на розрахунковому рахунку; грошові кошти в касі підприємства; грошові кошти в розрахунках з персоналом організації.

Фонди звернення, як і оборотні кошти в цілому, враховуються тільки в грошових показниках.

Співвідношення окремих груп (видів) оборотних коштів виражене у відсотках, характеризує структуру оборотних коштів. Структура оборотних коштів залежить від галузі, до якої відноситься підприємство. На неї впливають наступні чинники: склад і структура витрат на виробництво продукції; тривалість технологічного циклу; рівень спеціалізації і кооперації підприємства; технічний рівень виробництва; матеріаломісткість продукції; особливості матеріально – технічного забезпечення та інші.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 303 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...