Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормування оборотних коштів



Оборотні кошти діляться на нормовані і ненормовані. До нормованих відносяться всі елементи оборотних виробничих фондів і готова продукція на складах підприємства, що входить до складу фондів звернення. Решта всіх елементів оборотних коштів відноситься до ненормованих.

Нормування оборотних коштів є важливим чинником підвищення ефективності використання матеріальних ресурсів.

Нормування оборотних коштів – це процес встановлення економічно обгрунтованої величини оборотних коштів, необхідної для нормального функціонування підприємства.

Найважливішим завданням нормування оборотних коштів є розробка норм витрат матеріальних ресурсів і нормативів оборотних коштів.

Норма витрат матеріальних ресурсів – це гранично допустима величина витрачання певного виду сировини, матеріалів, палива, енергії для виробництва одиниці продукції.

За часом дії норми витрат матеріальних ресурсів діляться на поточні, річні і перспективні. По масштабах застосування розрізняють норми індивідуальні і групові. Залежно від ступеня деталізації об'єкту нормування норми витрат матеріальних ресурсів можуть розраховуватися на одиницю продукції, на вузол, на деталь, на операцію.

Серед методів нормування витрат матеріальних ресурсів найбільш прогресивним є розрахунково – аналітичний метод, заснований на детальному опрацьовуванні технічної документації, ретельному аналізі особливостей конструкції виробу, обліку конкретних умов виробництва, використанні новітніх досягнень науки і техніки.

Досвідчено – статистичний метод припускає розробку норм витрат матеріальних ресурсів на основі звітних даних про фактичне використання цих ресурсів в попередніх звітних періодах.

Норматив оборотних коштів – це мінімальний запас власних оборотних коштів підприємства, постійно необхідний йому для забезпечення нормальної роботи.

В процесі нормування оборотних коштів розраховуються два види нормативів: приватний і сукупний.

Приватний норматив – це грошові кошти, що виділяються для створення мінімального запасу з окремого елементу (виду) матеріальних ресурсів:

(1.9.)

де Hi – норматив оборотних коштів з і – го виду матеріальних ресурсів, грн.; P – середньодобова планова витрата певного виду матеріальних ресурсів (у натуральних показниках); C – ціна одиниці матеріальних ресурсів грн/од.; nз - норма запасу матеріальних ресурсів, доби.

Норма запасу матеріальних ресурсів (nз) – це мінімально необхідна кількість днів, на яку слід створити запас матеріальних ресурсів, що забезпечують безперебійну роботу підприємства.

Норма запасу матеріальних ресурсів певного виду (nз) включає поточний запас (nпот.), транспортний запас (nтр), підготовчий запас (nпідг), технологічний запас (nтехн) і страховий запас (n страх), обчислені в днях:

nз= nпот+ nтр + nпідг + nтехн + n страх (1.10)

Поточний запас (nпот) – це період часу між двома черговими постачаннями матеріальних ресурсів на підприємство.

Транспортний запас (nтр) – це час знаходження матеріальних ресурсів в дорозі від постачальника до споживача.

Підготовчий запас (nпіодг) – включає час, необхідний для приймання, лабораторного аналізу, підготовки матеріалів до виробничого споживання.

Технологічний запас (nтехн) необхідно враховувати у випадках, якщо матеріальні ресурси, що поступають на підприємства, до безпосереднього використання їх у виробництві повинні заздалегідь пройти певну підготовку.

Страховий запас (nстрах) – створюється на випадок виникнення непередбачених збоїв в постачаннях матеріальних ресурсів на підприємство. Його величина приймається, як правило, в розмірі до 50% поточного запасу. Сукупний норматив оборотних коштів (Нсов) – це загальна планова величина оборотних коштів, яка необхідна підприємству для організації безперебійної роботи:

(1.11.)

де m – кількість окремих видів матеріально-технічних ресурсів, вживаних підприємством.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 421 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...