Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шляхи прискорення оборотності оборотних коштів



Прискорення оборотності оборотних коштів зменшує потреба підприємства в них, що дозволяє вивільнити певну суму коштів з обороту.

Розрізняють абсолютне і відносне вивільнення оборотних коштів.

Абсолютне вивільнення оборотних коштів має місце, якщо фактичні залишки оборотних коштів підприємства опинилися менше нормативу або залишків оборотних коштів за попередній (базовий) період при збереженні або збільшенні об'єму реалізації за цей період.

Відносне вивільнення оборотних коштів відбувається за рахунок зростання об'єму виробництва на підприємстві при фіксованій сумі оборотних коштів.

Резерви підвищення ефективності використання підприємством оборотних коштів можна знайти на всіх етапах їх формування і функціонування, починаючи з визначення потреби в оборотних коштах і закінчуючи контролем за їх цільовим використанням.

Ефективне використання оборотних коштів є найважливішим завданням підприємства, яке реалізується за рахунок прискорення оборотності оборотних коштів на всіх стадіях кругообігу.

На стадії створення виробничих запасів – це раціональне використання матеріальних ресурсів ліквідація наднормативних запасів, вдосконалення нормування; вдосконалення матеріально-технічного постачання, оптимальний вибір постачальників, налагодження роботи транспорту і ін.

На стадії виробництва – це скорочення тривалості технологічного циклу, впровадження прогресивної техніки і технології, вдосконалення форм організації виробництва, розвиток стандартизації і уніфікації, вдосконалення системи економічного стимулювання.

На стадії звернення – це раціональна організація збуту продукції, прискорення розрахунків за готову продукцію, застосування прогресивних норм розрахунків, дотримання договірної і платіжної дисципліни, прискорення документообігу і ін.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 379 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...