Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічна сутність, склад і структура основних фондів



Всяким виробничим процесом є взаємодія засобів праці, предметів праці і робочої сили. Засоби праці і предмети праці складають засоби виробництва, тобто матеріально-речові елементи виробничого процесу. Соціально-економічною формою, в якій засоби виробництва виступають на підприємствах, є виробничі фонди. В результаті конкретної діяльності працівника виробничі фонди беруть участь в створенні споживчої вартості і у вартості створюваного продукту.

Економічна визначеність виробничих фондів витікає з кругообігу засобів підприємства. В процесі свого руху одна частина коштів підприємства постійно знаходиться у сфері виробництва, інша – у сфері звернення. Засоби виробництва, які функціонують у сфері виробництва, утворюють виробничі фонди. При цьому засоби праці підприємств створюють основні фонди, а предмети праці – оборотні фонди. Особливістю основних фондів, які складають велику частину необоротних матеріальних активів підприємства, є своєрідність перенесення ними вартості на готовий продукт, що обумовлене характером функціонування засобів праці у виробничому процесі.

Основними виробничими фондами підприємства називаються засоби виробництва, які неодноразово беруть участь у виробничих циклах, мають термін служби більш одного календарного року, зберігають свою речову форму на протязі всього періоду їх функціонування і поступово втрачають свою вартість, яка частинами, пропорційно зносу основних фондів, переноситься на продукцію, що виготовляється.

Сума коштів, яка необхідна для створення підприємства і забезпечення подальшого його функціонування, визначає величину авансованого капіталу в конкретне підприємство. Цей капітал необхідний для придбання засобів виробництва і оплати праці робочих. При цьому капітал, який вкладається в придбання засобів праці (тобто основних фондів), приймає форму основного капіталу, а капітал, використаний на оплату предметів праці і оплату праці працівників, – форму оборотного капіталу.

Щодо відношення до виробничого процесу, основні фонди підприємств розділяють на дві групи: виробничі основні фонди, які безпосередньо беруть участь в процесі виробництва продукції, і невиробничі, які не мають прямого відношення до виробництва продукції і виконують допоміжні функції (об'єкти громадського харчування, лікувальні установи, житловий фонд підприємств, бази відпочинку і ін.).

Основні виробничі фонди, у свою чергу, можна класифікувати по різних ознаках. Найбільш поширена їх класифікація – по характеру функцій, які вони виконують, – передбачає такі групи (види): будівлі; споруди; передавальні пристрої; машини і устаткування; транспортні засоби; інструменти; виробничий і господарський інвентар; земельні ділянки; робоча і продуктивна худоба; багаторічні насадження; інші основні засоби.

Відсоткове співвідношення окремих видів основних фондів в загальній їх вартості називається структурою фондів. На структуру основних фондів впливають такі чинники: складність і технологічні особливості підприємства; науково-технічний прогрес і технічний рівень машин і устаткування; відтворювальна структура капітальних вкладень; рівень організації виробництва і ін.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 505 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...