Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Джерела формування оборотних коштів



Формування оборотних коштів підприємств здійснюється за рахунок власних і позикових засобів. Підприємству необхідні власні засоби для задоволення поточних потреб: на утворення мінімальних перехідних запасів сировини, матеріалів, купувальних виробів і напівфабрикатів, палива, тари, запчастин; на витрати для утворення незавершеного виробництва; на витрати майбутніх періодів та інших потреб.

Наділ підприємств власними оборотними коштами дозволяє їм ширше маневрувати ними, підвищує їх господарську самостійність і ініціативу в питаннях ефективнішого використання вказаних засобів.

Джерела утворення власних оборотних коштів підприємства:

- внутрішні (прибуток, виручка від реалізація товаро – матеріальних цінностей і ін.);

- засоби вищестоящих організацій;

- бюджетні асигнування;

- стійкі пасиви.

Якщо підприємство випробовує недолік у власних оборотних коштах, додаткова потреба в цих засобах покривається позиковими засобами, які надаються підприємствам у вигляді банківських кредитів.

Наявність у підприємств, разом з власними, позикових оборотних коштів дозволяє поєднувати господарську самостійність їх у використанні власних засобів із строгим контролем банку за витрачанням позикових засобів, сприяючи тим самим підвищенню ефективності оборотних коштів в цілому.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 269 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...