Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет вивчення дисципліни



Дисципліна «Економіка і організація виробництва» є базовою дисципліною в системі підготовки студентів технічних спеціальностей вищих учбових закладів. Мета вивчення дисципліни – освоєння студентами основ економіки і організації виробництва на рівні підприємства в умовах ринкової економіки.

Підприємство є організаційно обґрунтованим і економічно самостійним суб'єктом господарювання, створеним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задоволення суспільних і особистих потреб шляхом здійснення виробничої, наукової, торгової, іншій господарській діяльності.

Місією підприємства є головна його мета, що полягає у виробництві продукції (робіт, послуг) для забезпечення потреб ринку і отримання максимального прибутку.

У основі дисципліни «Економіка і організація виробництва» як науки, лежить фундаментальна суперечність між зростаючими потребами людей і тими економічними ресурсами, які їм необхідні для задоволення їхніх потреб.

Економіка і організація виробництва як конкретна область економічної науки і учбова дисципліна базується на пізнанні і свідомому використанні загальних економічних законів і закономірностей розвитку суспільного виробництва.

Виявлення специфіки і конкретних форм прояву цих законів і закономірностей в господарській діяльності підприємства складає предмет вивчення дисципліни.

Предмет дисципліни включає вивчення теорії і практики господарювання на рівні підприємства; конкретні форми і методи господарювання; принципи формування і використання виробничого потенціалу; взаємодія всіх видів ресурсів; організація і ефективність господарської діяльності підприємства.

У дисципліні на рівні підприємства розглядаються методи і способи раціонального з'єднання і ефективного використання всіх елементів виробничого процесу. При цьому економічні і організаційні питання вивчаються в їх тісному зв'язку з технікою і технологією виробництва.

1.1.2. Методологія вивчення дисципліни «Економіка і організація виробництва»

Зміст конспекту лекцій в логічній послідовності відображає структуру дисципліни. Важливе значення має методологія вивчення дисципліни. У основу її покладені наукові методи, пов'язані з теорією і практикою управління діяльністю підприємства. Основою методології є матеріалістична діалектика. Реалізація діалектичного підходу припускає розгляд кожного економічного явища і процесу в динамічному аспекті, з урахуванням усіх чинників, що впливають на його розвиток.

Окрім цього, дисципліна, що вивчається, використовує інші, характерні для неї, методичні прийоми. Серед них – методи: аналізу і синтезу; індукції і дедукції; порівняльного аналізу; балансовий метод; індексний метод; метод графічних зображень та інші.

Завданнями вивчення дисципліни «Економіка і організація виробництва» є: оволодіння необхідними знаннями по ресурсному забезпеченню діяльності підприємства і найбільш ефективному використанню ресурсів всіх видів; отримання знань з питань організаційного забезпечення етапів, принципів і методів формування структур управління виробництвом; обґрунтування стратегії і тактики управління підприємством в ринкових умовах.






Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 352 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...