Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Елемент: Удосконалення



Цей елемент містить базу даних, в якій знаходяться компоненти ОРМ3 — Кращі Практики, Складові, Результати і Ключові Показники Ефективності — а також відношення між ними. Ця база даних, яку користувачі можуть фільтрувати і запитувати, є особливістю ОРМ3. Так як різні організації можуть застосовувати ОРМ3 у різних галузях, ця база даних дозволить користувачам знайти специфічні критерії та параметри, важливі саме для їхньої організації.

Базуючись на результатах оцінки, організація може вирішити піти шляхом удосконалення і, відповідно, визначити Кращі Практики, які вона хоче поліпшити. Користувач може звернутися до бази даних, щоб переглянути послідовність Складових, які ведуть до кожної Кращої Практики, і Результатів, які необхідно отримати для підтвердження існування даної Складової. Це дасть можливість визначити попередні кроки, які від існуючої зрілості приведуть організацію до більш досконалого стану. Крім того, що буде окреслений шлях до такої “подорожі”, цей процес може допомогти зберегти обмежені ресурси організації.

Концепція “залежностей”

Концепція “залежностей” є ще однією особливістю ОРМ3. Існують залежності між Кращими Практиками і залежності між Складовими. Коли існування однієї Кращої Практики частково залежить від існування іншої Кращої Практики, то принаймні одна зі Складових першої Кращої Практики також повинна бути залежною від однієї зі Складових другої Кращої Практики.

Декомпозуючи кожну Кращу Практику на Складові і показуючи залежності між цими компонентами, ОРМ3 встановлює послідовність, якої треба дотримуватись, щоб провести детальну і правильну оцінку. Крім того, ця послідовність також забезпечує основу для шляху удосконалення. Таким чином, ОРМ3 являє собою об’єднаний і всебічний підхід до управління проектами і перетворення стратегії організації на успішні, послідовні і передбачувані результати проектів.

Модель зрілості для проектно-орієнтованої компанії [4]

Модель зрілості для проектно-орієнтованої компанії (Maturity Model for the Project-oriented Company — РОС) має павутиноподібну структуру.

Ця модель також застосовується для визначення зрілості проектно-орієнтованого суспільства. Під проектно-орієнтованим суспільством розуміється суспільство, яке застосовує проекти і програми як тимчасові організаційні структури.

Рис. 4. Структура моделі технологічної зрілості проектно-орієнтованої компанії

Модель має наступні характеристики:

· Управління проектами — це бізнес-процес проектно-орієнтованої компанії. Він складається з підпроцесів: старт проекту, координація проекту, контролінг проекту, управління розривами проекту та закриття проекту.

· Управління програмою: програма — це набір проектів і завдань, які тісно пов’язані спільними цілями, стратегіями, правилами і цінностями.

· Портфель проектів — це набір проектів (і програм), які виконуються проектно-орієнтованою компанією в певний момент часу.

· Процеси управління персоналом у проектно-орієнтованих компаніях — це набір персоналу, розподіл обов’язків і розвиток персоналу проекту (від члена команди проекту і молодшого проектного менеджера до старшого проектного менеджера і керівника проекту).

· Організаційна модель: проектно-орієнтовані компанії мають інтегровані структури, такі як Проектний Офіс, Групи управління портфелями проектів або Групи експертів.

· Офіційні освітні програми в галузі управління проектами повинні забезпечувати отримання наукових ступенів з проектного менеджменту.

· Дослідження в галузі управління проектами та програмами, пов’язані з проектним менеджментом публікації та події — такі послуги надають організації з дослідження УП.

· Основна організація з маркетингу управління проектами в проектно-орієнтованому суспільстві — це Національна асоціація з управління проектами. Членство, сертифікація проектних менеджерів, події у світі управління проектами та інші послуги надає ця організація.

· Послуги, що надаються організаціями зі стандартизації управління проектами — це норми управління проектами та офіційні вимоги до управління проектами для відкритих тендерів.

Управління проектами і управління програмами є бізнес-процесами проектно-орієнтованої компанії. об’єктами розгляду є не тільки зміст проекту, час і вартість, але також організаційна структура, культура і контекст проекту або програми.

Процеси і методи управління програмою подібні до процесів і методів управління проектом. Але крім єдиної проектної організаційної структури необхідні нові організаційні структури.

Для управління проектами і програмами проектно-орієнтована компанія поєднує постійні і тимчасові організаційні структури. Специфічними постійними організаційними структурами є Проектний Офіс, Групи управління портфелями проектів і Групи експертів.

Рис. 5. Організаційна структура проектно-орієнтованої компанії

Модель зрілості для проектно-орієнтованої компанії дозволяє графічно зобразити зрілість, досягнуту компанією у різних аспектах управління проектами. Завдяки цьому також можна легко побачити ті сфери, в яких зрілість управління проектами ще недостатня і куди найперше треба спрямувати зусилля компанії.

Висновки та використання результатів. Усі розглянуті моделі зрілості надають організаціям можливість створення ефективної системи управління проектами. Всі моделі допомагають визначити поточний рівень зрілості організації, провести аналіз сильних і слабких її боків. Вони дозволяють розробити стратегію для подальшого розвитку організації і надають можливість для постійного удосконалення її діяльності.

Розглянуті моделі зрілості мають багато спілних рис, їх поєднують цілі, спрямовані на розвиток організацій і покращення виконання проектів в них. Але незважаючи на це, кожна модель залишається унікальною і має свої особливості. Кожна з них концентрує увагу на одних аспектах управління проектами в більшій мірі, на інших — в меншій. Наступна таблиця показує порівняння розглянутих моделей зрілості.

Порівняльна таблиця моделей зрілості управління проектами

Таблиця 2

Параметр   Модель зрілості Охоплення всіх інструментів проектного менеджменту Перенесення кращого досвіду Розвиток персоналу Оптимізація бізнес-процесів в організації Формування єдиної методології розвитку проектного менеджменту
СММ ** * * ** *
РМММ ** ** ** ** **
ОРМ3 ** ** * ** **
РОС ** * ** ** *

* — представлено в меншій мірі

** — представлено в більшій мірі

Запитання для самоконтролю

1 Які основні принципи управління якістю реалізації проекту розвитку регіону? Назвіть моделі та алгоритми.

2 Охарактеризуйте аналіз виробничої діяльності компаній. та використання основних засобів, матеріальних та трудових ресурсів для розвитку виробництва.

3 Назвіть життєві цикли проекту розвитку – продукту і процесу розробки комп'ютерної системи управління проектами.

4 Охарактеризуйте основні поняття управління проектами. та процес народження проекту розробки комп'ютерних технологій.

5 Охарактеризуйте розробку та використання ІНТЕРНЕТ технологій у проектах розвитку.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 312 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...