Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Можливості і ризики інформаційного суспільства



З інформаційним суспільством, що формується в останнє десятиріччя зв'язуються великі очікування. Вважається, що інформаційне суспільство володіє величезним потенціалом для поліпшення якості життя усього людського співтовариства і кожної людини нарізно, різко розширює можливості для малого і середнього підприємництва, для оптимального використання місцевих умов і ресурсів, для розвитку управління, освіти і охорон здоров'я. На цій основі створюються передумови для значного підвищення ефективності виробництва, для економії природних ресурсів і захисту навколишнього середовища, для переходу до стійкого розвитку.

З інформаційним суспільством, що формується в останнє десятиріччя зв'язуються великі очікування. Вважається, що інформаційне суспільство володіє гігантським потенціалом для поліпшення якості життя усього людського співтовариства і кожної людини нарізно, різко розширює можливості для малого і середнього підприємництва, для оптимального використання місцевих умов і ресурсів, для розвитку складних послуг і освіти. Розвиток інформаційного суспільства формує передумови для значного підвищення ефективності виробництва, для економії природних ресурсів і захисту навколишнього середовища, для переходу до стійкого розвитку.

Сьогодні чітко визначився тісний зв'язок між освітою, навчанням і розвитком, тому ключовим чинником для будь-якої галузі, організації або компаніям стає ефективний доступ до освіти і безперервне навчання. У багатьох країнах реальністю стає розгортання масової системи якісного навчання на відстані і освіти, не обмеженого віковими рамками, системи постійного підвищення кваліфікації.

Ще одна можливість, що надається інформаційним суспільством, – якісне поліпшення системи охорони здоров'я. Нові ІКТ роблять широко доступною профілактичну інформацію, створюють основу для отримання будь-яким пацієнтом, де б він ні жив, регулярних лікарських консультацій. Вони перетворюють в реальність "телемедицину", що спирається на національні і світові інформаційні ресурси.

У інформаційному суспільстві звичайним явищем стає "телеробота", яка в стані кардинально вирішити проблему зайнятості, в тому числі для людей з обмеженими фізичними можливостями, що може допомогти рішенню однієї з самих складних соціальних проблем. Крім того, з масовим поширенням телероботи зв'язуються надії на розв'язання такої гострої проблеми великих міст, як перевантаження транспортної системи і забруднення повітря вихлопними газами.

Інформація стає реальним соціальним ресурсом – адже фактично тільки вона здатна допомогти людині пристосуватися до життя в умовах невизначеності, пристосуватися до постійних змін, виробити нові стереотипи поведінки, відповідні новим обставинам.

Використання супутників, "живого" радіо і телебачення для передачі інформації впливає масований чином на формування громадської думка по всьому світу. Поява і вдосконалення мультимедіа, відеоконференційного зв'язку і штучного інтелекту сильно розширюють можливості передачі інформації, а значить, поширення знань і обміну ними.

Найважливішою особливістю інформаційного суспільства є перенесення акценту у виробництві з використання матеріалів на виробництво інформації і надання послуг, що спричиняє за собою значне зниження видобутку і переробки сировини і витрати енергії. Переважний розвиток "третинного" сектора економіки - надання послуг - приводить до істотної зміни питомої ваги галузей економіки в формуванні валового національного продукту.

Усвідомлюючи всі переваги інформаційного суспільства, не можна, однак, не визнати, що воно несе з собою не тільки нові рішення і можливості, але і нові проблеми і ризики.

Одним з об'єктивних процесів, з якими вимушений вважатися сучасний світ, є глобалізація, породжена вибуховим розвитком ІКТ, створенням планетарних мереж, тріумфом ринкової економіки, лібералізацією міжнародної торгівлі, розвитком транспорту. Так чи інакше все це приводить до розмивання національних і політичних кордонів і до прискорення темпів індустріалізації і уніфікації культур – частково за рахунок утворення глобальних конгломератів в області інформації, телекомунікацій і дозвілля.

Все більше поширення "екранної" культури, неминучість зіткнення з віртуальною реальністю, в якій важко помітні ілюзія і дійсність, створюють деякі психологічні (і навіть психічні) проблеми. По мірі зростання обсягу інформації людям стає важче орієнтуватися в її змісті, захищати себе від її надлишку.

У умовах існування відкритих, легко доступних і інформаційних мереж, що легко наповнюються виникає проблема обмеження інформації, що вважається соціально і економічно небезпечної, проблема безпеки персональних і інших видів даних, проблема дотримання авторських прав і прав виробників електронної інформації.

Розвиток і широке використання ІКТ привів до появи ще одного вимірювання бідності, так званої "інформаційній бідності". Це поняття відображає зростання соціальної диференціації населення за новим принципом – принципу можливостей доступу до сучасним ІКТ, коли лише частина населення отримує доступ до нових технологій і інформаційних ресурсів і може реалізувати цю перевагу.

Завдяки прискоренню процесу технологічної інновації, залученню індустріального капіталу і конкуренції нова мережева технологія і інфраструктура стають набагато дешевшою, а тому доступніше для все більшого числа людей. Що ж до доступу до поширюваної по них інформації, то це залишається однією з самих складних проблем. Вартість інформаційних послуг може на багато років стати чинником, що посилює розрив між тими, хто може і хто не може собі дозволити отримувати і розповсюджувати інформацію.

Розв'язання цих і інших проблем становлення інформаційного суспільства вимагає серйозних зусиль фахівців самих різних профілів. При цьому необхідно враховувати, що методи протидії всім перерахованим і іншим небезпекам інформаційного віку лежать не в області відгородження себе від глобального інформаційного суспільства, а в сфері розвитку власної повноцінної участі в його формуванні.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 392 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...