Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суть інформаційного суспільства



Рубіж тисячоліть співпав з переходом людства до третьої - після аграрної і індустріальної - стадії розвитку, яку означають звичайно як "інформаційне суспільство". Загальноприйнятого визначення інформаційного суспільства немає, але більшість фахівців сходяться в тому, що його суть визначають декілька взаємопов'язаних процесів:

· інформація і знання стають важливим ресурсом і справжньою рушійною силою соціально - економічного, технологічного і культурного розвитку;

· формується ринок інформації і знання як чинника виробництва нарівні з ринками природних ресурсів, труда і капіталу;

· стрімко росте питома вага галузей, що забезпечують створення, передачу і використання інформації;

· розвинена інформаційна інфраструктура перетворюється в умову, що визначає національну і регіональну конкурентоздатність не в меншій мірі, ніж, наприклад, транспортні комунікації;

· розвиток і активне впровадження у всі сфери діяльності нових інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) істотно міняє моделі утворення, труда, суспільного життя і відпочинку.

Досі, незважаючи на широке поширення терміну "інформаційне суспільство", вчені і фахівці ще не прийшли до єдиного розуміння його основного змісту. Існує цілий ряд визначень, які висувають на передній план ті або інші реальні межі і тенденції сучасного суспільства.

У центрі уваги багатьох робіт знаходяться швидкий розвиток інформаційних і комунікаційних технологій і їх зростаюче використання у всіх сферах економічного і суспільного життя. ІКТ істотно змінили за останні роки те, як ми вчимося, працюємо, займаємося суспільною діяльністю і відпочиваємо. Більш того цифрові технології активно проникають в традиційні технології, міняючи їх можливості і сфери використання. Все це дозволяє говорити про комп'ютерну, телекомунікаційний або мікроелектронний революцію (Д.Е. Сайчел, Т. Форестер) і вважати інформаційне суспільство суспільством інформаційних технологій.

Останні 20 років "інформаційне суспільство" знаходиться в центрі уваги багатьох політичних документів регіонального, національного і міжнародного рівня. У політичному контексті інформаційне суспільство розглядається як політична мета і визначається через його можливості і переваги.

Створена в травні 1995 р. з метою аналізу соціальних аспектів інформаційного суспільства група експертів Комісії Європейських співтовариств, до складу якої увійшли провідні фахівці практично всіх країн Європейського Союзу, визначила інформаційне суспільство як глобальне суспільство, в якому обмін інформацією не буде мати ні тимчасових, ні просторових, ні політичних кордонів; яке, з одного боку, сприяє взаємопроникнення культур, а з іншою – відкриває кожному співтовариству нові можливості для самоідентифікації і розвитку власної унікальної культури.

Таким чином, можна виділити чотири внутрішньо пов'язані фундаментальні межі інформаційного суспільства, що формується:

· Зміна ролі інформації і знання в житті суспільства, що виразилася передусім в безпрецедентному зростанні інформаційної насиченості господарської, управлінської і інших сфер діяльності, в перетворенні інформації і знання в найважливіший ресурс соціально-економічного розвитку.

· Перетворення інформаційної індустрії в найбільш динамічну, вигідну і престижну сферу виробництва, яка забезпечує лідируючу роль окремих країн і міст в системі світової економіки.

· Виникнення розвиненої ринкової інфраструктури споживання інформації і інформаційних послуг і, зокрема, широке впровадження ІКТ в різні сфери життя, причому не тільки в професійну, але і побутову.

· Глибокі зміни в моделях соціальної організації і співпраці, коли у всіх сферах суспільства відбувається заміна централізованих ієрархічних структур гнучкими мережевими типами організації, пристосованими до швидких змін і інноваційного розвитку.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...