Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

П оворотний з електро- 4 страница



50 0 м м б і ль ш е з а в і дпов і дн і розм і р и розм і чувани х заготовок. П лит и велики х розм і р і в, наприкла д 600 0 X 1000 0 мм, виготовля ю т ь склада - ним и з дво х аб о чотирьо х плит, як і з ' єдну ю т ь болтами і ш понками. М ал і плит и встановл юю т ь н а верстаки, стол и аб о чавунн і тум­

б и (рис. 27, а), велик і ставлят ь н а цеглян і ф унда м ент и (рис. 27, б) аб о до мкр ати, розм і щ ен і н а ф унда м ент і. Ви сот а в і д робочо ї поверхн і д о п і длог и м а є бут и 800... 90 0 мм дл я невелики х ПЛИ Т і 700... 80 0 мм — дл я великих.

Робоч а частин а плит и встановл ю єтьс я з а р і вне м строг о горизо н ­ таль но. Гори зо н таль н е положенн я невелики х пли т досягаєтьс я вста­ новлення м клин і в, а велики х — з а допо мо го ю до мкр ат і в аб о подвій­ ни х клин і в з гви н то м.

П оверхн я плит и зав ж д и м а є бут и сухо ю і чисто ю. П і сл я робот и плит у обм іт а ю т ь щ іт ко ю, ретельн о протира ю т ь га нч і рко ю, зм ащ у­ ю т ь м асло м дл я захист у в і д короз і ї т а накрива ю т ь дерев ' яни м щ итом. Н е м ен ш е одног о раз у н а ти ж ден ь плит у промива ю т ь скипидаро м ч и гасо м. Н е можн а пересуват и п о плит і розм і чуван і заготовк и дл я уник­ ненн я появ и забої н т а подряпин.

Н еоброблен і заготовк и встановл юю т ь н е безпосереднь о н а плиту, а н а спец і альн і п і дкладк и аб о до мкр ати.

І нс тру м ент и т а пристро ї, щ о застосову ю тьс я пр и розм і чанн і, пере­ сува ю т ь п о плит і плавно. Робоч у поверхн ю плит и рекомендуєтьс я на тират и гра ф іт ови м поро ш ком.

Д л я особлив о велики х детале й доречн о встановл ю ват и к і льк а розм і чальни х пли т пору ч н а одном у р і вн і.

П ло щ инн і ст ь розм і чальни х пли т перев і ря ю т ь з а допо мо го ю точ­ но ї перев і рно ї л і н і йк и т а щ уп а (а б о цигарковог о паперу). Л і н і йк у приклада ю т ь ребро м д о робочо ї поверхн і розм і чально ї плити. Зазо р м і ж поверхнями л і н і йк и т а розм і чально ї плит и контрол юю т ь щ упо м. Тов щ ин а щ упа, щ о проходит ь у щ і лин у м і ж л і н і йко ю т а розм і чально ю плито ю, н е повинн а переви щ уват и 0, 03... 0, 0 6 м м (зале жн о в і д розм і р у плити).


Ри с. 28. Р еф лекторний сві тильиик

Рис. 29. П ідкладки:

а — плоскі, призматичні, цилін дричді, з двотавровим перерізом б — клиновидні

Робоч і поверхні ш абрувальни х плит, як і застосову ю тьс я дл я точ­ но? розм іт ки, перев і ря ю т ь н а ф арб у з а допо мо го ю перев і рно ї л і н і йки. К і льк і ст ь пля м у квадрат і 2 5 х 2 5 м м м ає бут и н е м ен ш я к 20.

П лит и розм і щ у ю т ь у найсв іт л і ш і й частині прим і щ енн я аб о п і д св іт лови м л і хтаре м, у м і сцях, д е н а ни х н е мож е впливат и в і брац і я в ід прац юю чи х верстат і в.

П р и розм і чанн і поверхон ь (особлив о внутр і ш н і х) велики х детале й я к додатков е д ж ерел о осв іт ленн я зруч н о використовуват и ре ф лектор ­ ни й св іт ильни к конструкц і ї К оров і н а (рис. 28), яки й надя га ю т ь н а голову. Таки й св іт ильни к зруч ни й н е ли ш е розм і щ ення м д ж ерел а св іт ла, а й ти м, щ о вив і льня є рук и розм іт ника. В і н складаєтьс я з ре ф лектора, прикр і пленог о чере з ш арн і р д о стально ї стр і чк и З, як а стягнена гу мо во ю стр і чко ю 4, В ре ф лекто р вставляєтьс я електричн а ла мпочк а напру го ю 1 2 В. П ров і д 2 з гу мо во ю із оляц і є ю, прикр і плени й д о стально ї стр і чк и /, м а є ш тепсель н у вилк у 5.

П ер ш н і ж приступит и д о розм і чання, заготовк у встановл юю т ь і вив і ря ю т ь н а розм і чальн і й плит і, користу ю чис ь дл я цьог о опор­ ним и п і дкладка ми, призмами і до мкр ата м и р із ни х конструкц і й.

П ідкладки слу ж ат ь дл я забезпече нн я правильног о встановлення детале й пр и розм і чанн і, а тако ж дл я захист у розм і чальни х пли т р ід подряпи н і забої н. Зале жн о в і д призначенн я п і дкладк и бува ю т ь різ­ ни х конструкц і й. Н айпрост і ш им и е П л о с к і о п о р н і п і д ­

к л а д к и (рис. 29, а). П і дкладк и велики х розм і р і в виготовля ю т ь пусто­ тіли м и цил і ндричними, призматичними, двотавровог о перер із у то щ о, (рис. 29, а).

К л и н о в и д н і п і д к л а д к и (рис. 29, б) виготовля ю т ь з дво х з ' єднаних, точ н о оброблени х стальни х клин і в 2 і 3. Ро з м ічува ­ н у заготовк у встановл юю т ь щ верхн і й поверхн і клин а 2. П і дйо м т а опусканн я заготовк и здійс н юю т ь обертання м гви н т а 7, щ о з нахо -



дитьс я в тіл і клин а 3. М а ю ч и наб і р клин і в різ­ но ї тов щ ини, регул юю т ь положенн я розм ічува ­ ни х заготово к п о висот і. Н а боков і й поверхн і нижньо г о клин а нанесен а ш кала, як а да є з мо г у контрол ю ват и і точ н о регул ю ват и висот у клина. П ере м і щ енн я клин а н а одн у под і лк у дор і вн ю є 0,1 мм.

П оворотний пристрій з електромагн і то м (рис. ЗО) забезпечу є ш видк е закріпле нн я розмі­ чувани х детале й у най зруч н і ш ом у положенн і. Д етал ь встановл юю т ь н а пло щ ин і 1 електро м аг ­ н іт у, коту ш к и яког о захи щ ен і лити м ко ж ухо м


Ри с. ЗО.

пристрій магнітом


П оворотний з електро-


2. Е лектро м агн іт ни й ст і л оберта ю т ь навкол о осі 3. Гори зо н таль н а в і с ь 1 1 проходит ь кр із ь кругови й па з с ф еричног о приливк а ко ж ух а м агн іт но г о стол а і з ' єднан а втулко ю з в і сс ю 3. Н а друго м у к і нц і го­ ризонтально ї ос і. насаджен о л і м б 8 великог о д і а м етр а з і ш кало ю н а 360 °. Д л я в і дл і к у кут і в поворот у горизо н таль но ї ос і слу жи т ь рухо­ ми й нон і у с 9, щ о обертаєтьс я н а ц і й ос і т а ф і ксуєтьс я гви н то м 10. Точ н е встановлення л і мб а з а нон і усо м здійс н ю єтьс я м аховичко м 5, яки й ф рикц і йн о сполучени й з л і мбо м і ф і ксуєтьс я затя жни м гви н то м 6. К у т поворот у м агн іт но г о стол а навкол о ос і 3 встановл юю т ь з а ш кало ю аб о з а розточеними чере з 15° отворами кромк и 1 2 круговог о паза. П р и встановленні з а ш кало ю ст і л ф і ксу ю т ь гви н то м 4. Вми­ ка ю т ь електро м агн і т ви мик аче м 7.

Д о перева г пристро ю належа т ь ш видк е встановлення розмічу­ вани х деталей, точ н е кутов е ор і єнтування, зруч н і ст ь пр и робот і, а д о недол і к і в — поган е балансуванн я (пр и розм і чанн і ва ж ки х дета­

ле й вон и легк о перекида ­ ю ться), небе зпеч н і ст ь рап­ товог о ви мик анн я електро­ м агн іт у, неможлив і ст ь кріп­ ленн я нема г н іт ни х вироб і в, висок а варт і ст ь установк и з перетворю ваче м стру м у.

Д омкрат и застосову ю т ь дл я встановлення гро м ізд­ ки х і ва ж ки х заготовок; вон и да ю т ь з мо г у вив і рят и і регул ю ват и положенн я розм і чувани х заготово к п о висот і.


Ри с. 31. Гвинтовий домкра т з плоскою (а), кульовою (б), призматичною (в) і роликовою (г) головка ми


Н а рис. 31, а показан о з в и ч а й н и й до мкр ат, у корпус і яког о є гви н т з


2 4 -166 4 аз


прямокутно ю р із ьбо ю. Н а верхньо м у к і нц і гви н т а закріпл юю т ь го­ ловк у р із номан іт но ї ф орм и — плоск у (рис. 31, а), кульов у (рис. 31, б) дл я встановлення необроблени х детале й аб о призматичн у (рис. 31, в) дл я встановлення цил і ндрични х деталей.

П і дйо м т а опусканн я заготовк и здійс н юю т ь обертання м гви н та. Р о л и к о в и й до мкр а т (рис. 31, г) да є з мо г у н е ли ш е регул ю ват и положенн я заготовк и п о висот і, а й в і льн о повертат и її в горизо н таль ­ н і й пло щ ин і, щ о потр і бн о пр и розм і чанн і ва ж ки х заготовок. Д омкра т м а є корпу с 5 з ш ироко ю осново ю т а отворо м з р із ьбо ю, у яки й вкру - чуВТься гви н т 4, Н а гви н т і встановлена плит а / з крон ш тей нам и <?, в яки х оберта ю тьс я ш л і ф ован і загартова н і бочкопод і бн і ролик и 2. О станн і можн а зсуват и і розсуват и в і дпов і дн о д о розм і р і в розм і чу - ван'их детале й (заг отовок).

Ви сувні центр и застосову ю т ь дл я розм і чанн я цил і ндрични х дета­ лей.

§ 13. ІНСТРУМЕНТ И ДЛ Я ПЛОЩИННОГ О РОЗМІЧАНН Я

Рисувалк и (г олки) слу ж ат ь дл я нанесенн я л і н і й (рисок) н а розм і - чузан у поверхн ю з а допо мо го ю л і н і йки, кутник а ч и ш аблона. Виго­ товля ю т ь рисувалк и з і нс тру м ентально ї стал і У1 0 аб о У1 2. Д л я роз­ м і чанн я н а стальн і й, добр е оброблен і й поверхн і застосову ю т ь рису­ валк и з латун і; н а ал юм і н і й риск и нанося т ь гостр о заточе ни м ол і вце м. Ш ирок о застосову ю т ь чотир и вид и рис у валок: круглу, з в і д іг ну ти м к і нцем, з і вставно ю головко ю і ки ш енькову.

К р у г л а рисувалк а — ц е стальни й стер ж ен ь завдов ж к и 150...

29 0 м м і д і а м етро м 4... 5 мм, оди н к і нец ь яког о загартова н о н а довжи ­ н у 20»..3 0 м м і загостре н о п і д куто м 15°, а други й зіг ну т о в к і льц е д і а м етро м 25...З О м м (рис. 32, а).

Рдеувалк а з в і д і г н у т и м к і н ц е м — ц е загостре ни й з обо х стор і н стальни й стер ж ень, оди н к і нец ь яког о в і д іг ну т о п і д куто м 90°

Ри с. 32. Ри сувалки:

а — кругла; б — з в і д іг нути м к і нце м т а її застосування; в — зі вставними голка ми; г — ки ш енькова; / — голка; 2 — корпус; 3 — Запасн і голк и; 4 — пробк а


Рис. 33. За гострення ри- Рис. 34. Звичайний кернер (а) і його за- сувалки гострення (б)

(рис. 32, б). С ередн я частин а рисувалк и потов щ ен а і дл я зруч нос т і н а н і й зробле н о нака тку. В і д іг ну ти м к і нце м нанося т ь риск и у ва ж ко - доступни х м і сцях. •

Рисувалк а з і в с т а в н о ю г о л к о ю (рис. 32, в) виконан а з а типо м годи нникови х викруток; я к вставна голк а мож ут ь бут и викорис ­ та н і стальні загостре н і т а загартова н і стер жн і.

К и ш е н ь к о в а рисувалк а (рис. 32, г) виконан а у вигляд і ол і вц я з в і стря м, щ о вбирається. К орпу с рисувалк и складаєтьс я. з дво х частин, щ о оберта ю тьс я одн а в і дносн о одно ї н а чотирьо х ш арн і­ рах, як і пр и складанн і „вводятьс я чере з поздовжн і пази. П ередбачено три м а ч дл я закріпле нн я рисувалк и в ки ш ен і прац юю чог о і дл я за­ поб іг анн я скочуванн ю з плити. Н а робочи й наконечни к напаян о стер ж ен ь і з твердог о сплав у ВК6 > загостре ни й н а кону с з куто м 20 °.

Рисувалк и м а ю т ь бут и гострозаточе ними. ї х конечн а поверхн я добр е оброблен а (гладе нька), н е дряпат и л і н і йку, кутник * Ч и м гост­ р і ш а робоч а частин а рисувалки, ти м то н ш о ю буд е розм і чальн а риск а і, от ж е, ви щ о ю точ н і ст ь розм іт ки.

Загостр юю т ь рисувалк и н а заточуваль ни х верстата х (рис. 33). Рисувалк у берут ь л і во ю руко ю з а середину, а право ю руко ю з а кі­ нець, протилежни й то м у, щ о заточується. Д отриму ю ч и стали й ку т нахил у щ од о абразивног о круга, з легки м на тиско м приклада ю т ь рисувалк у конусо м д о обертовог о круга, р і вно м і рн о оберта ю ч и ї ї пальцям и право ї руки. Щ о б уникнут и в і дпуску, в і стр я рисувалк и пер і одичн о охолод ж у ю т ь у р і дин і.

К ерне р — сл ю сарни й і нс тру м ен т дл я нанесенн я заглибле н ь (кер­ н ів) н а попереднь о розм і чени х л і н і я х (керн и роблят ь дл я того, щ о б

Э5


риск и бул и виразн о пом іт н і і н е стиралис я в процес і обробк и дета­ л і). К ернер и виготовля ю т ь з і нс тру м ентально ї вуглецево ї ч и легова­ но ї стал і У 7 А, У 8 А, 7 Х Ф аб о 8 Х Ф. Робоч у частин у кернер і в (конус) тер м і чн о обробля ю т ь н а дов жин у 15...ЗО м м д о твердост і г Ш С е 55... 59, а ударн у частин у — н а дов жин у 15... 2 5 м м д о твердост і НИС е 40...

45. С ередн я частин а кернер а м а є ри ф ленн я (нака тку) дл я зруч нос т і три м анн я п і д ча с роботи. Ро зріз ня ю т ь кернер и звичай н і, спец і альн і, пружинн і (м ехан і чн і), електричні то щ о.

З в и ч а й н и й керне р (рис. 34, а) — ц е стальни й стер ж ен ь зав­ дов ж к и 100, 125 аб о 160 м м і д і а м етро м в і дпов і дн о 8, 1 0 аб о 1 2 мм; йог о бойо к м а є с ф еричн у поверхн ю. В і стр я кернер а загостр юю т ь н а перифер і ї ш л і ф увальног о круг а п і д куто м 50...60 ° (рис. 34, б). П р и точ н і ш ом у розм і чанн і користу ю тьс я м али м и кернерами з віст­ рям, загостре ни м п і д куто м З О...45 °. У кернера х дл я розм і чанн я цент­ р і в отвор і в, як і передбача ю т ь свердлити, в і стр я загостр юю т ь п і д ку­ то м 75°.

Застосування с п е ц і а л ь н о г о кернер а дл я накерненн я м али х отвор і в і заокругле н ь невелики х рад і ус і в (рис. 35, а) пом іт н о підви­ щ у є як і ст ь і продуктивн і ст ь розм і чання.

К ерне р дл я к р о к о в о ї р о з м і т к и (рис. 35, б) складаєтьс я з дво х кернер і в — основног о / і додатковог о 2, скр і плени х спіль­ но ю планко ю 3. В і дстан ь м і ж ним и регул ю єтьс я планко ю З зале жн о в і д щоку отвор і в, щ о розм і ча ю ться. П ер ш е заглибле нн я накерн юю т ь кернеро м 1. П от і м в утворене заглибле нн я встановля ю т ь керне р

2 і ударо м мо лотко м п о кернер у / накерн юю т ь заглибле ння. П і сл я цьог о керне р 2 переставля ю т ь у нас туп н е положення. К ро к м і ж отво-

Ри с. 35. Спеціальні кернери:,.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 364 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...