Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інстументи дл я рубання



Р із альни й інструмент. С л ю с а р н е з. у б и л о — стальни й стер ж ень, виготовлений з і нс тру м ентально ї вуглецево ї аб о леговано ї стал і (У 7 А, У 8 А, 7 Х Ф, 8 Х Ф). Зубил о м а є тр и частини: робочу, серед­ н ю т а ударн у (рис. 58, а). Робо т а частина 2 зубил а м а є вигля д стер жн я з клиновидно ю р із ально ю частино ю (лез ом) 1 н а к і нц і, загостре но ю п і д певни м кутом. У дарн а частин а (бойок) 4 зву ж ен а догори, вер ш ин а ї ї заокругле на. З а середню частин у З зубил о три м а ю т ь п і д ча с рубан­ ня. К у т загостре нн я вибира ю т ь зале жн о в і д твердост і обробл ю ваног о м еталу. Рекомендован і кут и загостре нн я зубил а дл я рубанн я деяки х м атер і ал і в, град:

Тверді матеріали (тверда сталь, бронза, чавун)  
М атеріали середньої твердості (сталь)  
М 'які матеріали (латунь, мідь, титанові сплави)  
Алюмінієві сплави. . 35

Зубил о виготовля ю т ь завдов ж к и 100, 125, 160, 20 0 мм, ш ирин а робо­ чо ї частин и в і дпов і дн о дор і вн ю є 5, 10, 1 6 і 2 0 мм. Робоч у частин у зубил а н а дов жин і 0, 3... 0, 5 загартову ю т ь і в і дпуска ю ть. П і сл я тер м і чно ї об­ робк и твердіст ь р із ально ї кромк и м а є бут и 53... 5 9 НИС е, а бойк а — 35... 4 5 НИС е.

Д л я випробуванн я зубил а н а м і цн і ст ь і ст і йк і ст ь ни м в і друбу ю т ь затис ну т у у ле щ ат а с м уг у з і стал і м арк и С т б завтов ш к и 3 м м і зав ш ир ­ ш к и 5 0 мм. П і сл я випробуванн я н а лез і зубил а н е повинн о бут и в м 'я ­ ти н, викри ш ени х м і сц ь і пом іт ни х сл і д і в затупле ння.

С тупі н ь загартува нн я зубил а можн а визначит и стари м напилком, яки м проводят ь п о загартова н і й частин і. Я к щ о пр и цьом у напило к н е з н і м а є стру ж к у і з загартова но ї частин и зубил а (н а н і й зали ш а ю тьс я тільк и лед ь пом іт н і риски), загартува нн я вико­

нан о добре.

К р е й ц м е й с е л ь (рис. 58, б) в ідр із ня ­ єтьс я в і д зубил а р із ально ю кромко ю. В і н при­ з начени й дл я вирубуванн я вузьки х канавок, ш понкови х паз і в то щ о. О дна к досит ь част о ни м користу ю тьс я дл я зрубува нн я поверхневог о ша­ р у з ш ироко ї плити: спочатк у крейцмейселе м прорубу ю т ь канавки, а виступи, щ о зали ш илися, зрубу ю т ь зубило м. К рейцмейсел і виготовля ю т ь з ти х са ми х м атер і ал і в, щ о й зубила. Значенн я кут і в загостре нн я і твердост і робочи х т а удар­ них, части н крейцмейсел я і зубил а м а ю т ь бут и однаков і.

Ри с. 58.. Інструменти для рубання:

а — зубило; б — крейцмейсель; в — канавкови й крейцмейсел ь Ц б в


Рис. 59. За гостр ю вання зубила на загостр ю вальиому верстат і (о) та встановлення підручни­ ка (б, в):

1 — ш л і ф увальни й круг: 2 — пру ж и ­ на; З — га йка-баранець; 4 — екран - чик; 5 — пас; 6 — ш к і в; 7 — вал; 8 — ма гнітн и й пуска ч (кнопка); 9 — ван­ ночк а дл я охолодно ї р і дина; 1 0 — регул ю вальни й болт; / / — пересув ­ ний п і дручни к

Д л я вирубуванн я про­ ф і льни х канаво к — п ів - круглих, двогранни х та ін­ ш и х — застосову ю т ь спе­ ц і альн і крейцмейсел і, як і на зива ю тьс я к а н а в к о - в и м и (рис. 58, в); вон и в і др із ня ю тьс я в і д крейц - м ейсел я ли ш е ф ормо ю рі­ заль но ї кромки. К анавков і крейцмейсел і виготовля ю т ь з і стал і У 8 А завдов ж к и 80, 100, 120, 150, 200, 30 0 і

35 0 мм, з рад і усо м заокруг ­ ленн я 1; 1,5; 2; 2,5 і 3 мм.

Загостр ю ванн я і нс тру м ент а н а верстат і вручну. Загостр і рванн я зуби л і крейцмейсел і в здійс н юю т ь н а загостр ю вальио м у верстат і (рис. 59, а). Д л я загостр ю ванн я зубил о ч и крейцмейсел ь наклада ю т ь н а пересувни й п і дручни к 1 1 і з легки м на тиско м пов і льн о пересува ю т ь п о вс і й ш ирин і ш л і ф увальног о круга, пер і одичн о поверта ю ч и інстру­ м ен т т о одни м т о і н ш и м боком. Н е сл і д сильн о на тискат и н а заточу­ вани й і нс тру м ент, б о ц е призводит ь д о перегр і ванн я р із ально ї кромки, в результат і чог о лез о втрача є первинн у твердість.

П ере д загостре ння м і нс тру м ент а п і дручни к встановл юю т ь якомог а бли ж ч е д о ш л і ф увальног о круг а (рис. 59, б). Зазо р м і ж п і дручнико м і загостр ю вальни м круго м м а є бут и н е б і ль ш 2... З мм, щ о б загостр ю ­ вани й і нс тру м ен т н е з м і г потрапит и м і ж круго м і п і дручнико м (рис. 59, в). Загостр ю ват и найкра щ е з охолод ж ування м водо ю, в як у додан о 5 % сод и аб о н а волого м у круз і. Н едотри м анн я ц і є ї у мо в и виклика є підви­ щ енн я на гріва ння, в і дпус к і з м ен ш енн я твердост і і нс тру м ента, а от ж е, і С ТІ ЙКОС Т І в робот і. Боко в і гра н і п і сл я загостре нн я м а ю т ь бут и плос­ кими, однаковими з а ш ирино ю і з однаковими кутами нахилу.

П ерев і рк а кут а загостре нн я і нс тру м ента. П і сл я загостр ю ванн я зу­ бил а ч и крейцмейсел я з р із альни х кромо к з н і м а ю т ь задирки. К у т за­ гостре нн я перев і ря ю т ь ш аблоно м — пластинками з кутовими вир із а м и 70, 60, 4 5 і 35° (рис. 60, а, б).



Н айдосконал і ш и м є прилад, щ о да є з мо г у перев і рят и р із н і р із альн і і нс тру м ент и (зу била, крейцмейсел і, свердл а то щ о). П рила д (рис. 61, я) складаєтьс я з основног о диск а 1 0 75 м м з градуйова но ю ш кало ю в і д 1 0 д о 140°, диск а 2, яки й обертаєтьс я н а гви н ті-осі З, стопорног о гви н т а 4 і установочно ї риск и 5. С пос і б вимі­ р ю ванн я кут а загостре нн я зубил а дл я ме­ талі в середньо ї твердост і (сталь) подан о н а рис. 61, б.

С л ю сарни й мо лото к — ц е і нс тру м ен т дл я ударни х роб іт. В і н м а є ударни к і рукоятку. М олотк и виготовля ю т ь дво х типів: з квадрат ­ ни м (рис. 62, а) і кругли м (рис. 62, б) бойками. О сновно ю характеристико ю мо лотк а є йог о м аса.

С л ю с а р н і м о л о т к и з к р у г л и м б о й к о м виготовля ю т ь ш ест и номер і в. Мо­


Рис. 60. Ш аблон {а) та перевірка ним кута заго­ стрення зубила (б)


лотк и ^ 1 м асо ю 20 0 г рекомендуєтьс я застосовуват и дл я інструмен­ таль ни х роб іт, а тако ж дл я розм і чанн я і випря м ляння; мо лотк и № 2 (400 г), № 3 (500 г) і № 4 (600 г) — дл я сл ю сарни х роб іт; мо лотк и

№ 5 (800 г) і № 6 (100 0 г) застосову ю т ь р і дк о (пр и ремонтни х робо­ тах).

С л ю с а р н і м о л о т к и з к в а д р а т н и м б о й к о м виготовля ю т ь вось м и номер і в: № 1 (50 г), № 2 (10 0 г), № 3 (200 г) —

Ф 70

Нас і чка

Товщино 3,5 Товщина 15

а

Рис. 61. П рила д дл я перевірк и еле м ент ів р із альни х і нс тру м ент і в;

а _ _ будова; б — прийом вимірювання


Рис, 62. Молотки з квадратним (а) і круглим (б) бойками; схеми розклинюван­ ня рукояток (в)

дл я сл ю сарно- і нс тру м ентальни х роб іт; № 4 (400 г), № 5 (500 г) і № 6 (60 0 г) — дл я сл ю сарни х роб іт: рубання, зги нання, клепанн я т а і н.;

№ 7 (80 0 г) і № 8 (1000 т) застосову ю т ь р і дк о (пр и виконанн і ремонт ­ ни х роб іт). Д л я ва ж ки х роб і т застосову ю т ь мо лотк и м асо ю 4... 1 6 кг, як і на зива ю тьс я кувалдами.

П ротиле жни й бойк у 1 к і нец ь мо лотк а на зиваєтьс я носком 3. Н осо к м а є клинопод і бн у ф орму, заокругле н у н а к і нц і. Н оско м користу ю тьс я пр и випря м лянн і, розклинуванн і то щ о. Бойко м нанося т ь удар и п о зубил у аб о крейцмейсел ю. Робоч і частин и мо лотк а (бойо к квадратно ї ч и клинопод і бно ї ф орми) тер м і чн о обробля ю т ь д о твердост і 49... 56 НИС е. Ви готовля ю т ь мо лотк и з і стале й 5 0 і 40 Х т а і нс тру м ентальни х вуг­ лецеви х стале й м аро к У 7 т а У 8. У середн і й частин і мо лотк а є отв і р

овально ї ф орм и дл я вставлянн я рукоятки.

Рукоя тк у 4 мо лотк а виготовля ю т ь з твердо ї деревин и (кизил, горо­ бина, дуб, клен, граб, ясен, береза) аб о і з синтетични х м атер і ал і в. Ру­ коятк а м а є овальни й перер із; в і льни й ї ї к і нец ь у 1,5 раз а тов щ е к і нця, н а яком у насаджен о ударник.

К і нец ь 2, н а яки й насаджу ю т ь ударник, розклин юю т ь дерев ' яни м клином, з м а щ ени м столярни м клеєм, аб о м еталеви м клином, н а яком у роблят ь нас і чк и (йорж і). Тов щ ин а клин і в у вузьк і й частині дор і вн ю є 0, 8... 1,5 мм, а в ш ирок і й — 2, 5... 6 мм.

Я к щ о отв і р мо лотк а передбачено ли ш е з бокови м роз ш иренням, т о забива ю т ь оди н поздовжн і й клин; як щ о роз ш иренн я передбачено вздов ж отвору, т о забива ю т ь дв а клин и (д ив. рис. 62, в)\ як щ о розш и­ ренн я буд е в ус і боки, забива ю т ь тр и стальни х аб о тр и дерев ' яни х клини, розм і щ у ю ч и дв а паралельно, а треті й — перпендикулярн о д о них. П равильн о насаджени м вва ж аєтьс я мо лоток, у яког о в і с ь рукоят ­ к и утвор ю є з в і сс ю мо лотк а прями й кут.

К р і м звичай ни х стальни х мо лотк і в пр и потреб і, наприкла д пр и складанн і м а ш ин, застосову ю т ь та к зва н і «м ' як і» мо лотк и з і вставка м и з м і д і, ф і бри, свинц ю т а ал юм і н і єви х сплав і в (рис. 63, а). П р и ударах, як і нанося т ь «м ' яким» мо лотко м, поверхн я м атер і ал у заготовк и м ай ж е

$ 6

•ЯВ И


2


Ри с. 63. М олотки:

а — з і вставками з м ' яког о металу; б — дерев ' ­ яни й (киянка)





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 398 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...