Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проце с рубанн я



Л е щ ата. П р и рубанн і використову ю т ь м і цн і й ва ж к і поворотні й неповоро т н і ле щ ат а з паралельними губка ми, пр и ва ж к і й ковальськ і й робот і ст і льцев і, як і прикр і пл юю т ь н а спец і альн і й ту мб і.

П оло ж енн я корпус а і нїг. П равильн е положенн я корпус а і утрим ан­ н я (хват ка) і нс тру м ент а пр и рубанн і — ва ж лив і у мо в и високопродук ­ тив но ї прац і. П р и рубанн і м етал у зубило м положенн я корпус а і н і г м а є забезпечит и найб і ль ш у ст і йк і ст ь прац юю чог о пр и нанесенн і удару. П оло ж енн я робочог о пр и рубанн і зубило м буд е правильним, як­

щ о йог о корпу с випря м лени й і розм і щ ени й вп і воберт а д о осі ле щ а т (рис. 65, а), а л і в а но г а виставлена н а п і вкрок у впере д (рис. 65, б).

Т риманн я (хватка) зубила. Зубил о берут ь у л і в у рук у з а середн ю частин у н а в і дстан і 15...2 0 м м в і д к і нц я ударно ї частини; сильн о стис­ куват и в руц і зубил о н е сл і д. У дар и нанося т ь право ю руко ю. П р и ру­ ха х право ї руки, щ о наноси т ь удар и п о зубилу, л і в а рук а в і д іг ра є рол ь баланс у пр и посл і довно м у встановленні і нс тру м ента.

5 7


Ри с. 65. П оло ж енн я корпуса (а) і ніг (б)

п ід час рубання

П р и м і т к а. При рубанні металу за­ стосову й с ітк у і користуйс я захисни м и оку­ лярами.

Т риманн я (хватка) молотка. Мо­ лото к берут ь право ю руко ю з а руко­ ятк у н а в і дстан і 15...ЗО м м в і д віль­ но г о к і нця, охопл юю ч и рукоятк у чо­ тир м а пальцям и і притиску ю ч и д о долон і, велики й палец ь наклада ю т ь н а вказ і вний. У с і пальц і зали ш а­ ю тьс я в тако м у положенн і пр и зама­ хов і т а удар і. Ц и м способо м три м а ю т ь мо лото к пр и та к зва ном у нанесенн і кистьовог о удар у бе з розтисканн я па­ льц і в (рис. 66, а). П р и і н ш і й хватц і н а початк у за м ах у м із инець, безімен­ ни й і середн і й пальц і поступов о розти­ ска ю т ь і рукоятк у мо лотк а охопл юю т ь

ли ш е вказ і вни м і велики м пальцями. П от і м розтисиут і пальц і сти­ ску ю т ь і прискор юю т ь ру х рук и вниз. У результат і уда р виходит ь сильни м. Ц е й спос і б хватк и застосову ю т ь пр и та к зва ном у нанесенн і удар у з розтискання м пальц і в (рис. 66, б).

У дар и молотком. Я к і ст ь і продуктивн і ст ь рубанн я зале ж ат ь в і д характер у за м ах у т а удар у мо лотко м. У да р мож е бут и кистьовим, лік­ тьови м аб о плечовим.

П р и к и с т ь о в о м у удар і (рис. 67, а) за м а х мо лотко м здійс н ю ­ ю т ь ли ш е з а рахуно к зги нанн я кист і руки. П р и цьом у кист ь у зап ' яст і зги на ю т ь д о в і дказу, розтиснув ш и злегк а пальц і, кр і м великог о і вка­ зів но г о (пр и цьом у м із инец ь н е сходит ь з рукоятк и мо лотка). П от і м пальц і стиску ю т ь і нанося т ь удар і К истьови й уда р застосову ю т ь пр и виконанн і точ ни х роб іт, легко м у рубанн і, зрубува нн і то нки х ш ар і в м етал у то щ о.

Н аносяч и л і к т ь о в и й уда р (рис. 67, б), рук у зги на ю т ь у лік­ ті. П р и за м ах у д і ю т ь пальц і руки, як і розтиска ю т ь і стиска ю ть, кист ь (ру х ї ї вверх, а пот і м вниз) і передпл і ччя. Щ о б нанес т и сильни й удар, рук у розгина ю т ь досит ь ш видко. Ц и м ударо м користу ю тьс я пр и зви­ чайном у рубанн і, зрубува нн і ш ар у м етал у середньо ї тов щ ин и аб о пр и прорубуванн і паз і в і канавок.

Прк п л е ч о в о м у удар і (рис. 67, в) рук а рухаєтьс я в плеч і. П р и цьом у з велики м за м ахо м нанося т ь м акси м ально ї сил и уда р з плеча. В цьом у удар і берут ь участ ь плече, передпл і чч я і кисть. Пле­ чови м ударо м користу ю тьс я пр и з ня тт і товстог о ш ар у м етал у і оброб­ ленн і велики х поверхонь.


С ил а удар у ма є в і дпов і дат и ха­ рактер у роботи, а тако ж мас і мо­ лотк а (чи м ва ж ч е молоток, ти м силь ­ н і ш и й удар), дов ж ин і рукоятк и (чи м вон а дов ш а, ти м сильн і ш и й удар), дов ж ин і рук и прац юю чог о (чи м дов ш а рук а і ви щ е за мах, ти м сильн і ш и й удар). П р и рубанн і д і ю т ь обом а рукам и узгод ж ен о (синхронно), влучн о наносят ь удар и право ю руко ю, перем і щ у ю ч и зуби ­ л о л і во ю руко ю.

К у т встановленн я зубил а пр и ^

рубанн і в ле щ ата х регул юю т ь так, " ~ #

щ о б ЛЄЗ О знаходилос я н а Л І Н І Ї З НЯ Т - Рис > 66 > Тримання (хватка) молотка т я стру ж ки, а П оздов ж н я в і с ь стер ж - бе з розтискання (а) і з розтискан ­ и й зубил а розм і щ увалас я п і д куто м ням (б) пальців

ЗО...35° д о обробл ю вано ї поверхн і

(рис. 68, а) заготовк и і п і д куто м 45° д о поздов ж ньо ї ос і губо к ле щ а т (рис. 68, б). П р и мен ш ом у кут і нахил у зубил о зісковзувати ме, а пр и б і ль ш ом у — занадт о заглибл ю ватиметьс я в метал, внасл і до к чог о об­ роблен а поверхн я буд е нер і вно ю. К у т нахил у зубил а пр и рубанн і н е вим і р юю т ь — досв і дчени й сл ю са р з а навичко ю в і дчува є нахи л і ре­ гул ю є поло ж енн я зубил а рухо м л і во ї руки.

П і д ча с рубанн я дивлятьс я н а р із альн у частин у зубила, а н е н а бойок, я к ц е част о робит ь учень-сл ю сар, і сл і дку ю т ь з а правильни м поло ж ення м леза. У дар и наносят ь п о центр у бойк а сильно, впевнен о і влучно. Ц ю навичк у набува ю т ь п і сл я тренування.

Ви б ір мас и молотка. З а масо ю сл ю сарни й молото к вибира ю т ь за­ ле ж н о в і д розм і р у зубил а (з розрахунк у 4 0 г н а 1 м м ш ирин и лез а зуби ­ ла) і тов щ ин и ш ар у металу, щ о зні маєтьс я (звичайн о тов щ ин а стру ж к и

o 6 в

Рис. 67. У дари молотком:

а — кистьовий; б — ліктьовий; в — плечовий


Ри с. 68, П равильне встановлення зубила при рубанні в лещ атах:

а — нахи л зубил а д о обробл ю вано ї поверхн і; б — нахи л зубил а д о поздов ж ньо ї ос і губо к ле щ а т

становит ь 1... 2 мм). П р и робот і крейцмейселе м м ас у мо лотк а прий­ м а ю т ь з розрахунк у 8 0 г н а 1 м м ш ирин и леза. Вр ахову ю т ь тако ж фі­ зич н у сил у прац юю чого. М ас а мо лотк а дл я учн я м а є бут и близьк о 40 0 г, дл я мо лодог о робочог о (16... 1 7 рок і в) — 50 0 г, дл я дорослог о робочо­ г о — 600... 80 0 г. У да р здійс н юю т ь н е з а рахуно к зайви х зусиль, щ о вед е д о ш видког о сто м лення, а з а рахуно к прискореног о пад і нн я мо­ лотка. В мом ен т нанесенн я удар у рукоятк у мо лотк а м і цн о стиска ю т ь пальцями, мо лоток, щ о слаб о утри м ується, пр и не точ ном у удар і мож е в і дскочит и вб і к, щ о ду ж е небе зпеч но.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 521 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...