Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Породи цесарок



Свійські цесарки походять від диких сірих цесарок, які і тепер є у північній Африці. В Росію цесарок завезли як декоративного птаха. З метою отримання товарної продукції їх розводять лише з 1945 р. У Франції, Англії, Італії, США цесарківництво досягло промислового рівня. Завдяки високій пристосованості цесарок до різних кліматичних умов їх можна розводити всюди. Уже є ферми в Башкирії, Московській області, Білорусі, Прибалтиці, Україні, Грузії. Свійські цесарки зберегли деякі звички диких — люблять ночувати на деревах, дахах, відкладають яйця в кущах. Вони лякливі, неспокійні та забіякуваті, їхній настирливий крик неприємний для слуху. У цесарок слабо виражений статевий диморфізм.

М'ясо цесарок належить до дієтичної делікатесної продукції. За смаком нагадує м'ясо фазанів і куріпок, але значно ніжніше і жирніше. Воно містить 25-27 % білка, 0,5-0,7 % жиру. Співвідношення амінокислот у білку особливо сприятливе для людини. Вихід їстівних частин до живої маси становить 53-54 %. Яйця багатші від курячих вмістом сухих речовин, ліпідів, вітаміну А і каротиноїдів. У них міцна і товста шкаралупа жовтого, жовто-коричневого кольору, щільні підшкаралупні оболонки. Тому яйця цесарок практично не б'ються і їх можна зберігати до 6 місяців.

Цесарки не заражаються лейкозом, хворобою Марека та іншими захворюваннями, які характерні для інших видів птиці. Вони добре переносять низьку (-50-55 °С) і дуже високу (+40 °С) температуру. У цесарок висока збереженість молодняку (99-99,5 %) і дорослої птиці (до 100 %). У присадибних господарствах цесарки знищують коло­радського жука.

Найбільше значення для виробництва яєць і м'яса мають сіро-крапчасті, загорські білогруді і сибірські білі цесарки.

Сріблясто-сірі крапчасті цесарки. Найбільш поширена порода цесарок у більшості країн. Тулуб у них овальний, горизонтально по­ставлений. Голова неоперена, з рогоподібним наростом. Хвіст корот­кий, опущений, крила невеликі, заокруглені, щільно прилягають до тулуба. Оперення сіре з білими крапочками (рис. 26).

Жива маса самців і самиць - 1,5-2 кг. Яйцекладку починають у віці 210-240 діб і за 5-6 місяців зносять 80-120 яєць, маса яйця - 44-45 г, вивід цесарят - 55-60 %. Жива маса цесарят у 10-тижневому віці - 900-920 г. Недоліком цих цесарок є те, що у них темно-сірого ко­льору шкіра, що знижує якість тушок.

Загорські білогруді цесарки. Порода виведена шляхом переливання крові півнів білої московської породи сіро-крапчастим цесаркам протя­гом дев'яти поколінь (метод соматичної гібридизації). У цесарок біле оперення на грудях, крилах і боках, шкіра жовта (рис. 27).

- •• ^^^^^^^^ОІм>-

Рис. 26. Сріблясто-сірі крапчасті цесарки Рис. 27. Загорські білогруді цесарки

Маса самців - 1,85 кг, самиць - 1,9 кг, молодняку в 10-тижневому віці - 850-950 г. Несучість - 100-120 яєць, маса яйця - 45-46 г, за­плідненість яєць - 85-89 %, вивід молодняку - 65-68 %. Схрещуван­ням самців батьківських ліній кросів Бройлер 6 і Гібро 6 з загорськими білогрудими цесарками одержано гібриди, маса яких у 10-тижневому віці становить 1580-1650 г. М'ясо гібридів містить на 3-5 % більше білка та в два рази менше жиру, ніж м'ясо курчат.

Сибірські і волзькі білі цесарки. Порода виведена на основі мутантів з білим оперенням, яких виявили у стаді сіро-крапчастих цесарок.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 434 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...