Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розвиток теми. На дошці виразно написано тему уроку



На дошці виразно написано тему уроку. Вчитель зосереджує увагу учнів. Два слова „гордість” і „смирення”.

· Де у Святому Письмі ми зустрічаємо ці слова? (збір думок)

Завдання на карточках або в робочих зошитах. Написати синоніми до слова гордість (непослух, гріх, обман, негарний вчинок). До слова „смирення” (послух, мудрість, свідомий вчинок, чеснота).

Гординя – найтяжче зло. Тому, втративши любов до Бога, нехтуючи Його законами, людина не може мати нормальних людських стосунків. Шлях до визволення від зла є боротьба з власною гордість. У 5 класі ми з вами говорили про перший непослух, гординю, давайте пригадаємо. (збір думок)

· Який наслідок гордині? (збір думок)

Звертаємо увагу на ключовий вірш. У Святому Письмі Матей і Лука навчають: (ключовий вірш). Отже, чому людина повинна бути смиренною? (бо так хоче Бог)

Людина є неповторною особистістю і має можливість чинити, як каже їй власне серце. Хто може бути для вас прикладом смирення і послуху? (збір думок)

Ісус христос дає нам приклад смирення, як ми маєм слухати батьків, любити ближнього. „Немає більшої любові, хто життя своє кладе за своїх ближніх” (Ів.15:13 – цитата не така)

Звернення до учнів. Обговорення притчі.

· Як молиться фарисей у храмі?

· Чи бачить митар у храмі фарисея?

· Чия молитва, митаря чи фарисея, є зразком молитви?

· Пригадайте і обдумайте, до кого з цих образів митаря чи фарисея найчастіше я подібний(а)?

· Чому ми повинні бути смиренні? (збір думок)

Закріплення теми. Динамічна гра „митарі і фарисеї”.

Вчитель ділить дітей на дві групи. Зачитує фрази сучасних митарів і фарисеїв від першої особи однини. Група учнів, до якої відноситься те, що каже вчитель, встає.

· Я нікого не образив.

· Нічого не вкрав.

· Це моя помилка.

· Прости мені.

· Гарно вчуся в школі.

· Змилуйся наді мною.

Закріплення теми. У зошитах діти записують шляхи подолання гордості та самолюбства:

· Молитва покаяння

· Любов до Бога і до ближнього

· Смирення, доброта і покора

· Бога славити („Хвалать Господа!”)

Підсумок уроку. Отже, чого навчає нас Ісус Христос притчею про митаря і фарисея? (Відповіді дітей) У Святому Письмі Апостол Павло закликає нас: „Все, що б ви не робили, робіть на славу Божу”.

Запис до робочого зошита. Притею про митаря і фарисея Ісус Христос навчає: славити Бога, бути смиренними та покірними, перепрошувати.

Додаткові матеріали. Використана література.

Святе Письмо.

о.Т.Барщевський. Євангельські притчі.

Тема. Терпіння і справедливість.

Мета. Допомогти дітям зрозуміти, що терпеливість є почуттям любові. Виховувати у дітях моральні цінності: терпеливість, доброту і справедливість.

Допоміжні матеріали. Святе Письмо, ілюстрації до теми, ікона Ісуса Христа, свічка.

Міжпредметні зв’язки. Українська мова, українська література.

Ключовий вірш. „Моральна чеснота – справедливість – вимагає не тільки чесності, терпеливості, об’єктивного ставлення, але й милосердя.”

Біблійний ткст. Притча про багача і лазаря (Лк.16:19-31)

„Був один чоловік багатий, що одягався у кармазин та вісон та бенкетував щодня розкішно. Убогий же якийсь, на ім’я Лазар, лежав у нього при воротях струпами вкритий; він бажав насититись тим, що падало в багатого зо столу; ба навіть пси приходили й лизали рани його. Та сталося, що помер убогий, і ангели занесли його на лоно Авраама. Помер також багатий, і його поховали. В аді, терплячи тяжкі муки, зняв він очі і побачив здалека Авраама та Лазаря на його лоні, і він закричав уголос: Отче Аврааме, змилуйся надо мною і пошли Лазаря, нехай умочить у воду кінець пальця свого й прохолодить мій язик, бо я мучуся у полум’ї цім. Авраам же промовив: Згадай, мій сину, що ти одержав твої блага за життя свого, так само як і Лазар свої лиха. Отже, тепер він тішиться тут, а ти мучишся. А крім того всього між нами і вами вирита велика пропасть, отож ті, що хотіли б прейти звідси до вас, не можуть; ані звідти до нас не перходять. Отче, сказав багатий, благаю ж тебе, пошли його в дім батька мого; я маю п’ять братів, нехай він їм скаже, щоб вони також не прийшли в це місце муки. Авраам мовив: Мають Мойсея і пророків; нехай їх слухають. Той відповів: Ні, отче Аврааме, але коли до них прийде хто з мертвих, вони покаються. А той відозвавсь до нього: Як вони не слухають Мойсея і пророків, то навіть коли хто воскресне з мертвих, не повірять.”





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...