Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Групи новин Usenet



Електронна пошта Internet надзвичайно зручна для обміну думками з однією людиною або із невеликою групою людей, але вона "не працює" з багатьма. Коли велика кількість людей побажає обмінятися думками з приводу будь-якого питання, то необхідні інші структура та служба.

Групи новин (або телеконференції) можна порівняти з гігантськими дошками оголошень, на яких користувачі розміщують свої оголошення, доступні іншим користувачам для зчитування, або відповіді та коментарі на повідомлення, відправлені раніше. Розмі­щення в групі новин повідомлення звичайно називають публікацією, а саме повідомлення - статтею.

Usenet за популярністю посідає друге місце після електронної пошти та являє собою колекцію груп новин, які передають повідомлення за принципом "від одного - до багатьох". Коли один із користувачів відсилає повідомлення, то кожний зі списку корис­тувачів отримує свою копію такого повідомлення. Механізм передачі кожного повідомлення схожий на поширення пліток: кожний вузол мережі, який називають сервером новин, передає новини всім знайо­мим вузлам, тобто всім вузлам, із якими він обмінюється інфор­мацією.

Так повідомлення поширюється між вузлами, багатократно дублюючись у мережі. При цьому в обговоренні теми може брати участь велика кількість людей, незалежно від того, де вони фізично знаходяться.

Давні клієнти Internet користуються телеконференціями дуже активно. Для фахівців із комп'ютерних технологій телеконференції є одним із головних засобів оперативного обговорення проблем, що виникають під час роботи з новими апаратними чи програмними системами, а також отримання кваліфікованих консультацій. Однак нові користувачі Internet, робота яких із мережею почалася із WWW-сервісу, часто взагалі не ознайомлені із системою телеконференцій.

Назва телеконференції починається з імені ієрархії (категорії верхнього рівня). Кожна ієрархія може мати кілька нижчих рівнів, розділених крапками. Кожна група новин є частиною ієрархії. Групи новин мають імена, які відображають їх ієрархію та предмет дискусії. Назва групи показує, частиною якої ієрархії вона є. Наприклад, група новин relcom.commerce.computers є гілкою групи commerce ієрархії relcom

В Internet існують десятки тисяч груп новин. Але часто Internet-провайдер не може забезпечити користувачам доступ до всіх Більшість груп новин цікава лише місцевим користувачам і не розповсюджується в усьому світі.

Найвідоміші у світі ієрархії груп найвищого рівня це:

alt Альтернативна тематика: часто питання, які велика кількість людей вважає непристойними у звичайних групах (порнографія та ін.). Іноді аlt-групи містять цікаву й корисну інформацію, але опубліковану нео­фіційно задля економії часу. Іноді в аlt-групах публіку­ється надзвичайно дивна інформація, однак ці групи-новин найпопулярніші в Internet
biz Питання бізнесу, включаючи рекламу
comp Усе, що має відношення до комп'ютерів
gnu Групи новин Фонду безкоштовних комп'ютерних програм
fido7 Групи новин російською мовою, що "позичені" з іншої популярної мережі - FidoNet, що не є частиною Internet
rec Відпочинок та розваги: хобі, спорт, мистецтво і т.д.
relcom Групи новин російською мовою, що розповсюджують­ся головним чином у країнах СНД
sci Питання науки та охорони здоров'я
soc Широкий спектр соціальних тем: від питань суспільно­го устрою - до культури тощо
talc Основні групи новин для загального обміну думками, у тому числі і про політику та релігію
misc Загальні питання: пошук роботи, продаж речей та ін.

При кожному звертанні програми до сервера інформація переміщується на комп'ютер користувача, а тому повідомлення конференції виводяться на екран повільніше, ніж електронна пошта з вінчестера комп'ютера. Коли користувач вибирає групу новин, то програма збирає всі повідомлення; що належать до даної дискусії, потім відсортовує їх і нарешті виводить на екран згідно з датами їх створення.

Будь-який користувач Internet, який підписався на конфе­ренцію, може читати що завгодно з будь-якої існуючої групи новин і писати до неї все, що заманеться. Дискусії бувають на будь-яку тему і звичайно вибір тієї або іншої трупи - це прерогатива користувача. Усередині кожної групи новин існують так звані потоки дискусій. Коли хто-небудь надсилає нове повідомлення, то воно починає нову дискусію, а це означає, що буде першим повідомленням у цьому потоці. Інші люди можуть відповідати на це повідомлення, продовжуючи потік. В одній групі новин можуть існувати десятки таких потоків.

Може статися, що користувачу не вдасться знайти вихідного повідомлення даного потоку. У групі новин повідомлення зберігають­ся не безмежно. Застарілі повідомлення повинні систематично вида­лятися, щоб вивільнити місце для нових файлів. Якщо дискусія продовжується кілька днів, то користувач може не знайти повідом­лення, що започаткувало цю дискусію.

Для деяких людей групи новин можуть бути одним з основних джерел інформації, для інших - це просто гарний спосіб обмінятися своїми поглядами.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1811 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...