Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Живі розмови та знайомства в Internet



З появою Internet небувалої популярності набули спілкування та знайомства між людьми у "всесвітній павутині". Якщо спочатку для цього використовувалася лише електронна пошта, то тепер існують різні спеціалізовані сервіси: IRC, WWW-чати, ІСQ, IР-телефонія та ін.

З урахуванням своєрідності спілкування в Internet можна виділити його основи! особливості:

§ анонімність. Людина в мережі може виявляти більшу розкутість і свободу думок, оскільки ризик бути викритою та одержати негативну оцінку оточуючих - мінімальний. Крім того, часто спостерігається надання завідомо неправдивих даних про себе, що, у свою чергу, призводить до деякої безвідповідальності та безкарності;

§ добровільність контактів. Користувач має можливість добровільно припинити або перервати спілкування в будь-який момент;

§ значна складність передачі емоційних елементів спілку­вання. Оскільки користувачі не бачать один одного, не спостерігають за виразами облич, то емоційне наповнення висловлюється у вигляді спеціальних значків ("смайликів"), що використовуються для описування емоцій. Наприклад, послідовність символів:-) означає посмішку, символи:-(означають невдоволення і т.д.

Різноманітні системи по-різному вирішують завдання спілку­вання через Internet. Найпоширеніший сервіс для живих розмов Internet Relay Chat (ІRС, або просто чат). В IRC-системі існують тисячі серверів, на яких знаходиться значна частина користувачів. Кожний сервер має свій канал та ім'я і пропонує невеличкий текст із детальною інформацією про теми каналу та правила його вико­ристання.

На сьогодні ІRС настільки поширена, що в деяких закор­донних університетах навіть заборонена.

Коли хто-небудь хоче щось "промовити" на IRС, то він просто набирає фразу з клавіатури свого комп'ютера, і вона тієї самої миті надсилається всім користувачам, присутнім у каналі. Практично одразу відіслана фраза з'являється на екранах учасників розмови. Кількість таких учасників дискусії в чаті не обмежена.

Щоб потрапити в канал чату, необхідно мати на своєму комп'ютері програму-клієнт IRС. Робота з такою програмою та в каналі взагалі не дуже проста. Необхідно знати основні директиви, тобто команди, з допомогою яких здійснюється робота в каналі.

Наприклад, директива Лізі інформує про діючу зараз конференцію. Тому нині канали ІRС поступаються за популярністю, наприклад

WWW- чати - найвідоміший спосіб спілкування з допомогою браузера. WWW-чати дуже схожі на ІRС. Тут також необхідно придумати собі так званий "нік", тобто псевдонім, дотримуватися відповідних правил поведінки тощо. Але якщо в IRС кожна нова фраза з'являється в той момент, коли користувач її відправляє, то в WWW- чатах поява нової фрази в діалогах звичайно відбувається шляхом оновлення всієї WWW-сторінки.

Для чатів існують загальновизнані правила поведінки: зайшов­ши в чат, необхідно з усіма привітатися. Тут не прийнято писати повідомлення на верхньому регістрі клавіатурі, оскільки це можна розцінити як розмову на підвищених тонах. У чаті заборонено корис­туватися нецензурною лексикою, ображати початківців, провокувати співбесідників будь-якими словами або діями та ін. Чати, як правило. контролюються адміністраторами. І якщо користувач припустився якоїсь некоректної дії, то його "нік" або адресу комп'ютера забло­кують, і він більше не зможе туди потрапити.

Але останнім часом найпопулярнішою послугою стала ІСQ (або просто "Аська") - своєрідний Internet-пейджер. ІСQ надає можливість візуально відслідковувати присутність користувачів у оплаті та негайно приєднатися до спілкування. Крім спілкування, програма підтримує низку зручних сервісів: операції з електронною поштою, пряме пересилання файлів, ведення адресної книги та ін. А якщо додати до цього можливість оперативного пошуку людей та підтримку мережних ігор, то стає зрозумілим, чому ІСQ користується шаленою популярністю серед користувачів.

Нині стало загальноприйнятим указувати поряд з електрон­ною Е-mail-адресою ще й свій зареєстрований унікальний персо­нальний ІСQ-номер (UIN). До того ж у офісах багатьох компаній ІСQ тепер з успіхом використовується як внутрішній зв'язок.


РОЗДІЛ ІІ. ТЕХНОЛОГІЯ РОБОТИ З ТЕКСТОВИМИ ТА ЕЛЕКТРОННИМИ ДОКУМЕНТАМИ.

1. РОБОТА З ТЕКСТОВИМИ РЕДАКТОРАМИ





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 700 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...