Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота із сервісними програмами



5.1. Файлові менеджери для виконання типових операцій із дисками, папками та файлами

Програма FAR

Упродовж кількох десятиліть у середовищі МS-DOS викорис­товувалася програма-оболонка Norton Commander (NC). Завдяки цій програмі робота в ОС MS-DOS почала менше втомлювати корис­тувача, зросли зручність і продуктивність. Поряд із NC широко ви­користовувався і вітчизняний аналог - програма Volkov Commander. Але з часом ці програми стали застосовувати все менше, оскільки в новому середовищі Windows з'явився аналог - програма FAR, що з успіхом використовується і донині.

Програмна оболонка FAR називається файловим менедже­ром для виконання типових операцій з об'єктами Windows. FAR дуже нагадує Norton Commander і відрізняється від останньої новими можливостями:

• більшим набором функцій;

• підтримкою 32-розрядних програмних засобів;

• підтримкою довгих імен файлів Windows;

• підтримкою файлової системи Windows NT;

• підтримкою основних архівних форматів файлів;

• можливістю підключення до мережних ресурсів.

Після запуску FAR більшу частину вікна займають дві прямокутні області, обмежені подвійною рамкою, тобто панелі Far. Нижче панелей розташовано звичайний командний рядок для вве­дення команд із клавіатури. Ще нижче розміщується рядок підказок про призначення функціональних клавіш у Far. На одній із панелей розташовано прямокутник, виділений іншим кольором - прямокутник-курсор для вибору файлів або папок. Для вибраного файлу чи папки виконується типовий набір операцій з допомогою функціо­нальних клавіш.

Імена файлів на панелях виводяться різним кольором залежно від типу файл у. FAR може виводити інформацію про вміст папки в кількох формах. Наприклад, за повної форми інформація виводиться в 4 стовпчики; з правого боку від імені файлу виводиться його розмір у байтах, дата й час утворення. З правого боку від імені папки виводяться <ПАПКА>, а також дата і час її утворення. За короткої форми відображення інформації на панелі виводяться тільки імена файлів і папок у три стовпчики.

Одночасно на екрані може бути активною лише одна панель - там, де знаходиться прямокутник-курсор. Над активною панеллю є відсвічений заголовок, що вказує на поточний диск і папку. Для переходу на сусідню панель необхідно натиснути клавішу Таb або клацнути на ній мишею.

У програмі FAR команди в командному рядку можуть виконуватися так, як і у MS-DOS чи у Windows, Для цього потрібно набрати команду на клавіатурі та натиснути клавішу Enter. Для очищення командного рядка необхідно натиснути клавішу Esc.

У FAR необхідно чітко розрізняти дії при натискуванні клавіші Enter. Ці дії залежать від того, яка інформація є в командному рядку. Якщо командний рядок не порожній, то виконується команда, що міститься там. Якщо порожній, то дії FAR залежать від того, що вибрано на панелі. Якщо вибрано папку, то FAR увійде до неї та виведе її вміст. У лівому верхньому куті відкритої папки з'являється позначка "дві крапки" (. .), тобто шлях для повернення до папки верхнього рівня. Цих крапок немає лише в кореневій папці. Якщо виділено ім'я файлу, то дія FAR буде визначатися розширенням цього файлу. Наприклад, файли з розширенням .ехе, com,.bat виконуються Windows негайно. Реакція на інші розширення визначається заре­єстрованим типом файлу в системі Windows, що підключає ту або іншу програму для обробки файлу з цим розширенням. Наприклад, якщо виділено ім'я документа, то буде відкрито текстовий редактор і завантажено в нього цей документ для роботи.

Для зручності роботи у FAR існують спеціальні функціональні клавіші та комбінації клавіш.

Призначення функціональних клавіш таке:

F1 Отримання підказки про призначення функціональних клавіш FAR
F2 Виклик на екран меню користувача і запуск команд, указаних у списку
F3 Перегляд файла. Можна переглядати текстові та графічні файли, файли баз даних та електронних таблиць, архівні файли. Для вибору іншого формату перегляду текстових файлів потрібно додатково натиснути клавішу F8 і вибрати формат із вказаних у списку
F4 Редагування текстового файлу із допомогою внутрішнього редактора FAR або зовнішнього редактора, указаного користувачем
F5 Копіювання файлу, папки або групи файлів чи папок. на запит “Куди копіювати файл” можна вказати необхідний шлях. За замовчуванням файл копіюється в папку, відкриту на сусідній панелі.
F6 Перейменування файлу (папки) або пересилання його в іншу папку. За замовчуванням файл пересилається в папку, відкриту на сусідній панелі. Щоб перейменувати файл або папку, необхідно спочатку вилучити всю інформацію в рядку запиту, а потім ввести нове ім’я
F7 Стоврення нової папки
F8 Вилучення файла або папки
F9 Виведення верхнього управляючого меню, що містить режим роботи FAR
F10 Вихід із FAR
F11 Виклик панелі зовнішніх модулів (plug in)

Після натиснення функціональної клавіші (крім FЗ, F4 і F9) на екрані з'являється вікно діалогу, в якому необхідно вибрати потрібну дію та натиснути клавішу Enter. Іноді може з'явитися вікно попере­дження червоного кольору, де виводиться запит на продовження або припинення операції. Для встановлення опцій-перемикачів у поле запиту вікна діалогу необхідно користуватися клавішею Пробіл чи мишею.

Для розширення функціональних можливостей FAR найчастіше використовують такі комбінації клавіш:

Alt + F1 Вибір дисководу для лівої панелі
Alt + F2 Вибір дисководу для правої панелі
Alt + F4 Редагування файлу із допомогою альтернативного текстового редактора
Alt + F7 Пошук файлу на дисках
Alt + F8 Перегляд, редагування таповторне виконання раніше введених команд
Ctrl + F1 Прибирання лівої панелі з екрана або виведення її на екран
Ctrl + F2 Прибирання правої панелі з екрана або виведення її на екран
Ctrl + F3… Ctrl + F10 Сортування файлів активної панелі
Ctrl + O Прибирання обох панелей з екрана або виведення їх на екран
Ctrl + L Виведення інформаційної панелі FAR на неактивній панелі. Повторне натискання комбінації клавіш прибирає панель з екрана
Ctrl + Q Швидкий перегляд файлів або інформація про склад і розмір папки. Повторне натискання комбінації клавіш відміняє цей режим
Ctrl + R Оновлення інформації на панелі після зміни дискети

Для швидкого пошуку файлу в поточній папці можна скорис­татися такою технологією: натиснувши клавішу Alt і утримуючи її, ввести з клавіатури ім'я файлу. При цьому знизу панелей відкриється вікно діалогу " Поиск ", а прямокутник-курсор переміщуватиметься на імена файлів, що містять введені символи. Якщо в поточній папці немає файлів зі схожим іменем, то у віконці діалогу "Поиск" введені символи відображатися не будуть.

FAR дає змогу вибрати групу файлів чи папок, над якими можна виконати ті або інші дії. Вибрані файли або папки змінюють свій колір на жовтий, а знизу панелі з'являється інформація про загальний розмір вибраних об'єктів.

Вибір файлу або папки здійснюється натисненням клавіші Insert або із допомогою правої кнопки миші. Повторне натискання на вибраних файлах відміняє вибір.

Вибір групи файлів за шаблоном здійснюється клавішею "сірий +" на додатковій цифровій клавіатурі. При цьому відкри­вається вікно діалогу "Пометить", де потрібно задати маску для вибору. У масці можна використовувати символи "*" і "?". їх при­значення таке: символ "*" використовується, якщо потрібно задати вибір усіх файлів із будь-якою кількістю довільних символів у імені; символ "?" означає будь-який, але тільки один символ в імені файлу.

Наприклад:

*.* - усі файли;

*.txt - усі текстові файли;

А???.* - усі файли, що починаються з літери А, в імені яких не більше за чотири літери.

Щоб відмінити вибір, необхідно натиснути клавішу "сірий –“ на додатковій цифровій клавіатурі. Щоб інвертувати вибір (змінити вибрані файли на невибрані та навпаки), потрібно натиснути клавішу "сірий *" на додатковій цифровій клавіатурі. Повторне натиснення знову інвертує виділення.

При натисненні клавіші F9 з'являється верхнє управляюче меню FAR, що містить п'ять пунктів: "Левая", "Файлы, "Команды, "Параметры" і "Правая". Вибравши потрібний пункт, слід натиснути клавішу Enter. Після цього під ним відкриється вертикальне підменю з набором команд.

Меню "Левая" і "Правая" абсолютно тотожні за дією та дають можливість установлювати режими роботи відповідно лівою та правою панелями FAR і задавати порядок виведення інформації.

Меню "Файлы" призначено для виконання типових операцій над файлами, папками або групою файлів, а також для роботи з архівами.

Меню "Команды” призначено для роботи з файлами, вибору режиму перегляду та управління панелями тощо.

Меню "Параметры” призначено для встановлення різних параметрів роботи FAR, наприклад, таких, як зовнішній вигляд панелей, мова інтерфейсу та ін.

Діючі режими позначаються символом "галочка" зліва від команди. Крім того, для вибору більшості пунктів можна викорис­товувати функціональні клавіші та комбінації клавіш, а також натиснення клавіші, що відповідає великій літері в назві команди або виділена іншим кольором. Деякі з команд закінчуються трьома крапками. Це означає, що після вибору цієї команди з'явиться до­даткове вікно діалогу з набором опцій або додаткових команд, які також необхідно вибрати.

Програма Windows Commander

Windows Commander (WC) - це програма для виконання дій над об'єктами з допомогою вікон двох папок, одна з яких - активна, а інша - пасивна. Для WC збережені основні принципи роботи про­грами Norton Commander, але WС тепер має класичний інтерфейс стандартного вікна Windows: заголовок із кнопками управління, меню, панелі інструментів, рядок статусу, вертикальні смуги про­кручування тощо. Крім того, вікно програми має командний рядок і рядок функціональних клавіш, призначення яких традиційне для Norton Commander і подібних програм. Для активного вікна харак­терними рисами є наявність ледве помітної пунктирної рамки для виокремлення об'єктів і відображення активного шляху перед командними рядком.

Із допомогою WС особливо зручно:

• візуально відшуковувати папки і файли;

• упорядковувати файли і папки;

• переглядати файли різних форматів (із допомогою функціональної клавіші );

• створювати (Shift + F4) і редагувати (F4) нескладні текс­тові документи;

• копіювати (F5), переміщувати або перейменовувати (F6) об'єкти;

• створювати папки (F7);

• маніпулювати з мережними ресурсами.

Крім того, дуже зручно здійснено пошукові функції. Вони дають змогу знайти файл не лише за назвою або змістом, але й за багатьма іншими властивостями, а потім зберегти критерії пошуку для наступного використання.

Слід також відзначити непогану можливість розподілення файлів на частини і наступне їх злиття в один файл. Ця можливість станс в пригоді, якщо потрібно перенести великий файл з одного комп'ютера на інший із допомогою дискет або переслати його через модем.

WС самостійно маніпулює з архівами у форматі ZIР, а для створення архівів АRJ і LНА використовує зовнішні додатки (про­грама WС може самостійно розпаковувати такі архіви). Для обробки інших архівів необхідно зареєструвати відповідні зовнішні програми-архіватори.

До недоліків програми можна віднести незручність запуску програм, розрахованих на тестовий режим MS-DOS, відсутність вбу­дованого текстового редактора (для створення та редагування файлу викликається стандартний додаток Windows - " Блокнот ", що часто буває незручно), а також відсутність русифікованої довідкової системи.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1536 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...