Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота з вікнами у Windows-98



При роботі в середовищі Windows-98 простір екрана займає одне або кілька вікон - прямокутних зон, в яких виконуються різні програми-додатки. Кожне вікно має чіткі межі, а тому вміст вікон не змішується навіть якщо вони перекриваються між собою. Крім того, межі вікна використовують для зміни розміру і форми вікна. У кожний окремий момент часу може бути активним лише одне вікно, хоча відкритих вікон може бути і декілька. Активне вікно завжди має заголовок іншого кольору (переважно синього), на відміну від неактивних вікон, в яких заголовки мають сірий колір.

Щоб зробити активним інше вікно з відкритих на екрані, необхідно клацнути мишею в будь-яке доступне місце у межах цього вікна. Більшість вікон може бути згорнута в піктограми на "Панели задач". Якщо необхідно переключитися в інше вікно, якого не видно на екрані, достатньо клацнути мишею відповідну кнопку на "Панели задач". Іноді для перемикання між вікнами використовують комбінацію клавіш Аlt + ТаЬ, а для закриття вікна - комбінацію клавіш Аlt + F4.

Не дивлячись на різноманітність вікон, усі вони мають схожу структуру. У верхній частині вікна розміщено Рядок заголовка. У цьому рядку знаходяться ім'я об'єкта, додатка чи документа, у правій частині рядка розміщуються кнопки управління вікном.

Звичайно цих кнопок три:

• кнопка Свернуть дає змогу згорнути вікно в піктограму, розташовану на "Панели задач";

• кнопки Развернуть або Восстановить залежно від вигляду вікна дає можливість відкрити вікно на весь екран або відновити вікно до початкового розміру;

• кнопка Закрыть зовсім закриває вікно, тобто завершує роботу програм.

Нижче Рядка заголовка розміщується Рядок меню, в якому розташовано відповідні пункти, чотири з яких присутні завжди; "Файл", "Правка", "Вид", "Оправка". Якщо відкрити кожний пункт меню, то з'являться команди. Деякі з цих команд можуть мати сірий колір, а це означає, що в даний момент ця команда не може бути виконана через ті або інші обставини. Якщо після назви команди в меню є три крапки, то це означає, що після її вибору з'явиться додаткове вікно діалогу, де потрібно вибрати ряд додаткових параметрів. Крім того, поряд із командою може бути вказано "швидку" клавішу, натискання якої приводить до виконання команди без використання меню.

Під рядком меню може бути розташована "Панель инструментов". На цій панелі є кнопки управління, що дублюють основні команди меню. Наявність панелі інструментів значно спрощує процес управління додатками.

Призначення основних кнопок управління таке:

¨ кнопка Назад - повернення до папки, вміст якої користувач переглядав до переходу в поточну папку

¨ кнопка Вперед -перехід до папки, від перегляду якої користувач перейшов до поточної папки, використовуючи кнопку Назад. Ці кнопки активні лише тоді, коли включено режим "Как WеЬ-страница" і перегляд інформації про вміст різних папок здійснюється в поточному вікні;

¨ кнопка Вверх -папки верхнього рівня дає можливість повернутися до змісту

¨ кнопка Вырезать дає змогу видалити деяку частину інформації в буфер - спеціальну ділянку пам'яті, призначену для обміну даними між додатками;

¨ кнопка Скопировать дає можливість скопіювати деяку частину інформації в буфер без видалення її з оригіналу;

¨ кнопка Вставить дає змогу вставити в поточний документ інформацію з буфера;

¨ кнопка Отменить дає можливість відмінити останню виконану дію;

¨ кнопка Удалить дає змогу видалити об'єкт у корзину;

¨ кнопка Свойства ІШ дає можливість проглянути, установити чи відмінити відповідні властивості для кожного об'єкта;

¨ кнопка Вид дає змогу встановити відповідні режими відображення інформації про об'єкти. Якщо клацнути на стрілці справа від кнопки, то відкриється меню, з якого відразу можна вибрати потрібний режим.

Нижче за стандартну панель "Инструментов" із кнопками управління може бути виведено панель "Адрес". Ця панель дає можливість переглядати документи WеЬ, не запускаючи перед цим браузер Internet Ехрlоrеr. Це також може бути адреса файлу, що знаходиться на дисках комп'ютера користувача або в локальній мережі.

Робоче поле, що займає основну частину вікна, використо­вується для безпосередньої роботи з об'єктами.

Внизу вікна розміщено рядок стану. У ньому виводяться інформація про об'єкти, розташовані у вікні, та про вибрану команду.

Не завжди вся інформація може бути виведена у вікні існуючого розміру. У цьому випадку на екрані справа і знизу з'являються смуги прокрутки з кнопками управління та повзун­ками, що вказують на розташування кадру перегляду. На­тискаючи на кнопки управління або перетягуючи мишею повзунки, можна переміщувати інформацію у вікні. Товщина повзунка непостійна і залежить від того, скільки інформації залишається за межами кадру.

Крім вікон програм і документів, у Windows-98 існують діалогові та інформаційні вікна.

Інформаційні вікна мають повідомлення та кнопки, із допо­могою яких виконується вибір тих або інших дій. Доки не буде зроб­лено вибір або не буде закрито інформаційне вікно, подальша робота програми неможлива.

Діалогові вікна використовуються в тих випадках, якщо ко­ристувач повинен втручатися в роботу операційної системи чи програми-додатка з метою зміни режимів роботи або введення деякої додаткової інформації. Для взаємодії користувача із системою діалогові вікна мають поля вибору, поля редагування та списки вибору.

Поля вибору потрібні для візуального вибору того або іншого параметра чи деякої ознаки (опції).

Поля вибору мають спеціальні елементи управління:

кнопки із залежною фіксацією (перемикачі, радіокнопки) передбачають вибір лише однієї із запропо­нованих у списку альтернатив;

кнопки з незалежною фіксацією (прапорці) передбачають одночасний вибір або зняття вибору одного чи кількох елементів зі списку;

лічильник, що являє собою віконце, в якому відобра­жаються конкретні числові значення параметра та дві кнопки управління. Із допомогою цих кнопок можна збільшити

або зменшити значення параметра у віконці. Якщо клацнути мишею по віконцю, то значення параметра можна встановити з клавіатури;

повзунок, що використовується для зміни деяких параметрів у відповідному інтервалі. Положення повзунка змінюється із допо­могою миші.

Списки вибору схожі на меню. Але в списку вказано не команди, а деякі ознаки, які необхідно встановити. Використовують відкриті списки і списки, що відкриваються. У відкритому списку елементи вибирають із допомогою смуги прокрутки. Для роботи зі списком, що відкривається, спочатку потрібно його відкрити, клацнувши мишею на відповідній кнопці.

Поля редагування призначені для введення з клавіатури текс­тової або числової інформації. Перед початком введення необхідно клацнути мишею по полю введення. Після появи у віконці текстового курсору, що має вигляд вертикальної риски, можна починати введення інформації. Клавішу Еntег після введення можна натискувати, а можна і не робити цього, клацнувши мишею в іншому полі. Введена інформація стане актуальною лише після закінчення діалогу.

Діалогові та інформаційні вікна виводяться на короткий час. При цьому ніяка робота з даною програмою неможлива до відповіді на запит або закриття вікна діалогу. Вікна запитів не можуть змінювати розмір, у них немає кнопок згортання та роз­гортання.

Розміри і розташування всіх інших вікон можна змінити з допомогою миші:

• із допомогою стандартних кнопок управління вікном;

• щоб змінити розташування вікна на екрані, необхідно встановити курсор на заголовок вікна, натиснути ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, перетягнути вікно на інше місце;

• щоб змінити розміри вікна, необхідно встановити курсор миші на межу вікна (при цьому він змінить свій вигляд на подвійну стрілку), натиснути ліву кнопку і потягнути межу вікна на нове місце.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 954 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...