Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота 3 Дія оцтової кислоти на індикатори



У дві пробірки налийте по 1-2 мол розчини оцтової кислоти. До вмісту однієї пробірки додайте трохи краплі розчину лакмусу, до іншої - розчину метилового жовтогарячого. Спостерігайте зміну фарбування індикаторів.

Які кольори здобувають досліджувані розчини?

Зміна фарбування індикаторів свідчить про кислотне середовище, що створюється завдяки електролітичній дисоціації оцтової кислоти.

· З утворенням яких іонів диссоциируют неорганічні кислоти? Напишіть рівняння електролітичної дисоціації азотної кислоти.

Ступінь дисоціації оцтової кислоти дуже низька: в 0,1 -молярному розчині при н.у. тільки три молекули зі ста мільйонів розпадаються на іони Н+ і ацетати-іони СН3СОО. Виходить, оцтова кислота - слабкий електроліт, тому в іонних рівняннях реакцій її формула записується в молекулярному виді.

Подібно неорганічним кислотам оцтова кислота взаємодіє з металами, лугами, основними оксидами, солями. У цьому можна переконатися на досвідах.

Лабораторна робота 4

Взаємодія оцтової кислоти з металами, лугами

Досвід 1. Взаємодія оцтової кислоти з магнієм. До розчину оцтової^ кислоти в пробірці додайте порошку магнію або помістите в неї магнієву стружку. Спостерігайте виділення газу.

· Згадаєте, як взаємодіє магній з розведеною сірчаною кислотою. Який газ при цьому виділяється? Складіть рівняння реакції.

У результаті реакції між оцтовою кислотою й магнієм утвориться водень і сіль ацетат магнію. Ацетати - загальна назва солей оцтової (ацетатної) кислоти.

Досвід 2. Взаємодія оцтової кислоти з гидроксидом натрію. ДО 1-2 мол розчини гидроксида натрію в пробірці додайте трохи краплі фенолфталеина. До пофарбованого розчину краплями додавайте розчин оцтової кислоти до знебарвлення вмісту пробірки.

Про що це свідчить?

· Згадаєте взаємодію неорганічних кислот з лугами. Як називається ця реакція? Приведіть приклад, складіть рівняння реакції.

Оцтова кислота реагує з лугом, образуя сіль і воду:

· Перевірте на досвіді взаємодія оцтової кислоти з основним оксидом. Складіть рівняння реакції.

Як представник класу карбонових кислот оцтова кислота має особливості в порівнянні з неорганічними кислотами. У цьому можна переконатися на такому досвіді (мал. 6). До суміші етилового спирту із сірчаною кислотою (це каталізатор реакції) додамо оцтової кислоти й суміш нагріємо. З'являється приємний ефірний захід, що свідчить про утворення етилового ефіру оцтової кислоти - речовини, що належить до класу складних ефірів:

Якщо проводити цю реакцію в приладі, зображеному на малюнку 6, продукт реакції (ефір) можна зібрати під шаром льоду.

Застосування оцтової кислоти. Оцтова кислота у вигляді винного оцту відома людям здавна, оскільки утвориться в результаті уксуснокислого шумування (скисання) вина. Але в

чистому виді її виділили тільки в VIII в. На початку XIX в. була визначена сполука оцтової кислоти, а структурна формула її була запропонована в середині XIX в.

У більших кількостях оцтова кислота використається в органічному синтезі, при виробництві лікарських препаратів, штучного волокна, хімічних засобів захисту рослин. Вона широко використається і як розчинник. У харчовій промисловості застосовується як, що консервує засіб, і смакова приправа.

Завдання для самоконтролю

29. Які сполуки ставляться до класу карбонових кислот?

30. Перелічите реакції оцтової кислоти, у результаті яких утворяться солі. Складіть рівняння реакцій.

31. Назвіть подібні й різні властивості оцтової й хло-ридной кислоти. Складіть рівняння реакцій.

32. Оцтова кислота реагує з карбонатом натрію як із сіллю більше слабкої кислоти. Ознакою реакції є:

(1) утворення осаду; (2) виділення газу; (3) зміна фарбування.

33. При виготовленні кондитерських виробів використають «гасіння» питної соди оцтом. Складіть рівняння цієї реакції.

34. Щоб приготувати розчин оцтової кислоти масою 20 м з масовою часткою кислоти 9 %, необхідно взяти кислоту й воду масою

(1)2гі5м; (2) 13,6 м і 6,4 м; (3)1,8 м і 18,2 м; (4) 0,18 м і 19,82р.

35. Якщо в углеводородном радикалі оцтової кислоти замістити атоми водню атомами хлору, утвориться трихлоруксусная кислота. Її натрієва сіль використається як гербіцид. Напишіть формулу цієї сполуки.

36. Ацетат свинцю(П) (отруйна речовина) називається ще «свинцевим цукром» завдяки солодкому смаку. Напишіть формулу цієї сполуки.

37. Складіть рівняння таких хімічних перетворень: этанол <р± этаналь -> этановая кислота -> ацетат цинку

38*. Яка реакція відбувається швидше - між магнієм і сірчаною кислотою або між магнієм і оцтовою кислотою? Зробіть пояснення.

§ 6. ВЗАЄМОЗВ'ЯЗОК МІЖ ВУГЛЕВОДНЯМИ,

СПИРТАМИ, АЛЬДЕГІДАМИ Й КАРБОНОВИМИ

КИСЛОТАМИ

Ви вже знаєте, що окислюванням этанола можна одержати оцтовий альдегід, а з нього - оцтову кислоту. На підставі цих відомостей можна скласти таку загальну схему перетворення цих речовин:

Можливі й зворотні реакції - відновлення при участі каталізаторів. З оцтової кислоти можна одержати этанол:

У свою чергу, этанол можна одержати з этилена за допомогою реакції гідратації (приєднання води):

Этилен можна одержати дегидрированием этана:

Таким чином, вуглеводні, спирти, альдегіди, карбо-новые кислоти генетично зв'язані між собою.

Ланцюжок перетворень речовин, вивчених вами, має такий вид:

Граничні вуглеводні можна одержати шляхом синтезу з вуглецю й водню, а кислоту окислити до вуглекислого газу й води. Таким чином, можна перейти від неорганічних речовин до органічних, а від них - знову до неорганічного.

Iii.iiiiic взаємних перетворень речовин має величезне практичне значення, оскільки ці перетворення лежать в основі різноманітних синтезів, які можна вести цілеспрямовано, передбачаючи продукти реакцій і направляючи ці реакції в потрібну сторону.

· Чи має теоретичне значення взаємозв'язок між речовинами? Дайте обґрунтовану відповідь.

Завдання для самоконтролю 39. Складіть рівняння реакцій по прицеленным вище схемах.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 9418 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...