Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Словник термінів



Агент (Agent) – юридична або фізична особа, яка здійснює переговори о купівлі або продажах, але не становиться власником тих товарів, з якими працює. Він отримує відсоток від суми угоди, не може виступати одночасно як з боку продавця, так і з боку покупця в одній угоді.

Автаркія (Autarchy) політика економічного відокремлення країни, спрямована на створення замкнутої, незалежної економіки, здатної забезпечити себе усім необхідним самостійно.

Асоційована компанія (Associate) – підприємство, в якому прямий інвестор – нерезидент володіє менше 50% капіталу.

ATL-BTL – умовний поділ методів маркетингового коммунікування на ті, що перебувають над рискою (above-the-line) – преса, радіо, телебачення, зовнішня реклама – та ті, що розташовані під рискою (below-the-line) і не є класичною рекламою. До методів міжнародного маркетингового комуні кування групи BTL належать: демонстрації, дегустації, презентації, конференції, лотереї, конкурси, спонсорство, сувеніри, PR, дизайн упаковки, оформлення друкованих матеріалів компанії, мерчандайзинг, Internet.

Базисна ціна(Base price) – ціна, відштовхуючись від якої, маркетолог встановлює ціну товару, яка є предметом узгодження з покупцем; ціна товару стандартної якості, на базі якої встановлюється ціна товару більш викої або низької якості.

Базисні умови поставки(Base terms of delivery) – умови зовнішньоторговельної угоди стосовно розподілу обов’язків між продавцем та покупцем щодо оформлення документів, розподілення витрат, дотримання термінів поставки.

Бенчмаркетинг (Benchmarkiting) – процес, за допомогою якого організації безперервно здійснюють самооцінку і порівняння себе з лідерами бізнесу в усьому світі, щоб отримати інформацію, необхідну для покращення власних бізнес-характеристик.

Бонусна знижка (Bonus discount) – знижка, що надається постійним покупцям, якщо протягом певного часу вони придбали обумовлену кількість товару.

Брокер (Broker) –юридична або фізична особа, яка здійснює, як правило, короткострокові переговори о купівлі або продажах від імені інших осіб, але не становиться власником тих товарів, з якими працює. Він отримує відсоток від суми угоди, може виступати одночасно як з боку продавця, так і з боку покупця в одній угоді.

Відкриті ціни(Open prices) (друковані) – ціни, що оприлюднюються в статистичних довідниках, прейскурантах, каталогах, бюлетенях біржових котировок.

“Вільна торгівля” (Free trade) – відсутність будь-яких бар’єрів та обмежень в торгівлі між державами.

Вимушена адаптація товару(Forced adaptation of commodity) – зміна фізичних характеристик згідно з вимогами міжнародних стандартів та технічних норм або тих, що існують на закордонному ринку.

Внутрішній маркетинг(Internal мarketing) – маркетингова діяльність, націлена на внутрішній (національний) ринок; компанія стикається з набором елементів одного бізнес-середовища, хоча працювати може на різних сегментах.

Внутрішня інформація (Internal information) – звіти компаній, бесіди зі співробітниками відділу збуту, маркетингова інформаційна система, бухгалтерські і фінансові звіти, огляди скарг і рекомендації споживачів, ділова кореспонденція фірми та ін.

Вторинна інформація (Secondary information) – це інформація, яка вже десь існує в будь-яких друкованих джерелах або зберігається на інших носіях інформації, будучи зібраною для інших цілей. Вона може бути внутрішньою і зовнішньою і включає данні щодо виробничо-економічної діяльності компаній за певний період тощо.

«Глобальна» економіка (globaleconomic) – сукупність національних компаній, що пов’язані зі світовою економічною системою.

Глобальний маркетинг (globalмarketing) – маркетингова діяльність компанії, яка розглядає світовий ринок як єдине ціле.

Глобальні компанії(Global companies) – бізнес одиниці, які у своїй міжнародній діяльності використовують концепцію глобального маркетингу.

Гнучкі ціни (Flexible prices) – різні ціни для різних споживачів залежно від їх здатності вторговувати ціну, мистецтва торгуватися.

Горизонтальна товарна політика (Horizontal commodity politics) – розробка нового товару як продовження вже наявного; розрахована на усталене коло покупців і така, що не потребує серйозних змін технології.

Джоббер (Jobber ) – термін-синонім для оптового торговця.

Дилер (Dealer) – фізична або юридична особа, яка розділяє (розбиває) крупні партії товарів або послуг на менші для перепродажу покупцям.

Дистриб’ютор (Distributor) – торгівець, який має формалізовані, довготривалі відносини з виробником при наявності ексклюзивних прав на продаж на визначеній території.

Диференціація товарів (Differentiation of the goods) - перехід від випуску одного чи декількох однорідних виробів до гами товарів, що задовольняють одну потребу, але дозволяють пристосовуватися до різних випусків і запитів споживачів.

Доступність сегмента (Availability of segment) (як умова ефективної сегментації) – можливість здійснення маркетингового впливу на сегмент, яка вимагає наявності відповідних каналів розподілу продукції та можливості організації ефективного процесу маркетингової комунікації.

Дочірня компанія (Subsidiary) – підприємство, в якому прямий інвестор-нерезидент володіє більше 50% капіталу.

Експорт (Exporting) – продаж товарів і послуг, які вироблені організаціями-резидентами / особами однієї країни в інші країни.

Експортери (Exporters) – компанії, що виробляють продукцію на національній території та продають її на світовому ринку.

Експортний маркетинг (Export marketing) – маркетингова діяльність щодо реалізації продукції за межи національних кордонів, за якої відбувається фізичне транспортування товару з однієї країни до іншої. При цьому діяльність на внутрішньому ринку залишається пріоритетною.

Експортний товар (Export commodity) – спеціально створений з урахуванням вимог певного сегмента закордонного ринку продукт або послуга.

Експортна ціна (Export price) – ціна, за якою товар продається на зовнішній ринок.

Ембарго (Embargo) – повна заборона на імпорт якогось товару.

Єдині ціни (Іdentical prices) – однакові ціни для своїх споживачів, які б хотіли придбати продукт чи послугу при аналогічних умовах (ціна може змінюватися лише за об’єктивних обставин: розмір партії, надані гарантії, сервісне обслуговування).

Знижка (Discount) – можливе зменшення базисної ціни товару залежно від обсягу продажів, мети компанії на закордонному ринку, стосунків між партнерами, умов розрахунків.

Зовнішньоекономічний маркетинг (External economic marketing) – маркетингова діяльність, зумовлена стабільністю чи зростанням можливостей перебування компанії на зовнішньому ринку, який включає кілька країн.

Зовнішня інформація (external information) – синдикативна інформація, яка недоступна на відміну від традиційної вторинної інформації для широкої публіки, а видавана спеціально окремими організаціями.

Ідентифікаційний метод (identification method) аналізу закордонного соціально-культурного середовища – метод, розроблений американськими фахівцями, які ідентифікували основні параметри соціально-культурного середовища США. Відхилення від цих характеристик є предметом дослідження маркетологів, які повинні визначити ступінь їхнього впливу на маркетингову діяльність.

Імідж (Image) – образ, в виді якого індивід або група представляють деякий об’єкт.

Імпорт (Importing) – 1) ввіз іноземних товарів; 2) загальна кількість і вартість ввезених товарів; 3) притік капіталів із-за кордону.

Імпортери (Importers) – компанії, які мають постачальників або партнерів з кооперації за кордоном.

Імпортний маркетинг (Imported marketing) – маркетингова діяльність, спрямована на закупівлю (імпорт) товарів або послуг із зарубіжних ринків.

Імпортна ціна (Imported price) – ціна, за якою товар закуповується на закордонному ринку і ввозиться на внутрішній.

Індивідуалізований (диференційований) маркетинговий комплекс (differentiated marketing complex) – комплекс, який передбачає пристосування усіх його елементів до потреб кожного закордонного ринку (сегмента світового ринку).

Інновація (Innovation) – нове досягнення в галузі технології чи управління, призначене для використання [операційній, інвестиційній чи фінансовій діяльності підприємства.

Інтернаціоналізація (Internalization) – процес виходу компанії на закордонні ринки і здійснення міжнародної діяльності на них.

Кабінетні дослідження (Office researches) – здійснюються на основі вторинної інформації та дають, як правило, загальні відомості щодо стану та перспектив розвитку об’єкта дослідження.

Комбінованиймаркетинговий комплекс (Combined marketing complex) – передбачає одночасну як диференціацію деяких елементів, так і стандартизацію інших. Наприклад, стандартизується товар та його рекламування на всіх закордонних ринках, а ціна та канали розповсюдження повинні бути адаптованими до місцевих умов. Це найпоширеніший підхід до побудови та реалізації міжнародного маркетингового комплексу.

Комерційна ціна (Commercial price) – ціна,зафіксована в угоді з міжнародної купівлі-продажу товару у контракті.

Комівояжер (Agent, middleman) – роз’їзний агент торгової фірми, який пропонує покупцям товари по зразкам, каталогам і т.п., які в нього є.

Комісіонер(Commission agent) – третя сторона в угоді торгової комісії, яка виконує доручення іншої сторони (комітента) за визначену винагороду. Він від свого імені може здійснювати одну або декілька угод. Не відповідає перед комітентом за виконання угоди третьою особою, якщо це не обговорено в договорі.

Комунікаційна політика (Communication policy) – сукупність заходів щодо встановлення, підтримки і розвитку зв'язків з клієнтами для збільшення збуту товарів і послуг.

Конгломератна товарна політика (Conglomerate commodity politics) – пошук для виробництва нового товару, який ніяк не пов'язаний з товарами, що існували раніше в номенклатурному портфелі компанії; потребує використання інших технологій та освоєння нових ринків.

Конкурентоспроможність компанії (фірми) (Competitiveness of firm) – це можливість ефективної господарської діяльності і її практичної прибуткової реалізації в умовах конкурентного ринку.

Конкурентоспроможність товару (Competitiveness of the goods) – сукупність якісних і вартісних (цінових) характеристик товару, що забезпечує задоволення конкретної потреби покупця.

Кон’юнктура зарубіжного ринку (Conjuncture of the foreign market) – це конкретна економічна ситуація, що склалася на ринку на даний час.

Консигнатор (Consignee) – це, як різновид комісійного посередництва, посередник, який здійснює продаж зі складу комісіонера, але товар належить консигнатору, тобто експортеру.

Концентрична товарна політика (Concentric commodity politics) – пошук нових товарів, які з одного боку, в технологічному та/або ринковому відношенні були б схожі з уже наявними в компанії товарами, а, з іншого, приваблювали нових покупців.

Критеріальний метод (Criterion method) аналізу зарубіжного соціально-культурного середовища – полягає в тому, що в результаті кросс-культурних порівнянь країни класифікуються за певними критеріями. Такими критеріями є: індивідуалізм – колективізм, інтравертність – екстравертність; демократизм – авторитаризм, обережність – ризикованість. У результаті цього між двома полюсами утворюється континуум (шкала), на якій розташована країна у тій послідовності, яка відповідає оцінкам згідно з критерієм.

Культура (Culture) – історично визначений рівень розвитку суспільства, творчих сил та здібностей людини, який відбивається в типах та формах організації життя та діяльності людей, а також у створюваних ними матеріальних та духовних цінностях.

Лібералізація (Liberalization) - розширення свободи економічних дій, скорочення кількості та зниження рівня обмежень у торгівлі з іншими країнами.

Ліцензування або лайсензінг (Licensing) – метод входження на закордонний цільовий ринок, в межах якого компанія передає закордонній компанії право на використання технологій, виробництво товарів/послуг, ноу-хау, торгових марок, логотипів та інших об’єктів виробничої інтелектуальної власності в обмін на роялті і інші платежі, які обговорюються в спеціальній Міжнародній ліцензійній угоді.

Маклер (Makler) – див. Брокер.

Макромаркетинг (Macromarketing) – маркетингова діяльність відносно широкого кола типів товарів (послуг) або сфер діяльності на рівні як компанії, концерну, фінансово-промислової групи, так і держави в цілому.

Макросегмент світового ринку (World market Macrosegment – сукупність країн з однаковими характеристиками згідно з критеріями сегментації.

Маркетинг (Marketing) – соціальний і управлінський процес, спрямований на задоволення нестатків і потреб як індивідів, так і груп за допомогою створення, пропозиції і обміну товарів (по Ф. Котлеру).

Маркетинг-мікс або маркетинговий комплекс (Marketing-mix) – це змінні, якими можна управляти, (наприклад, товар, ціна, місце і просування), які компанія використовує, щоб сформувати конкурентні переваги на цільовому сегменті, задовольнити цільову ринкову групу.

Маркетингові дослідження (marketing research) – систематичний процес збору та об’єктивний запис, класифікації та аналізу, а також використання достовірної інформації для прийняття відповідних маркетингових рішень.

Методи міжнародного маркетингового комунікування (Methods of international marketing communications) – сукупність способів та прийомів передачі інформації про компанію чи товар з метою його просування на зовнішньому ринку.

Міжнародне маркетингове дослідження (International marketing research) – система збирання, обробки, аналізу та прогнозування даних, необхідних для прийняття рішень у міжнародній маркетинговій діяльності.

Міжнародне маркетингове комунікування (Іnternational marketing communications) – процес передачі інформації з метою просування товару та досягнення маркетингових цілей компанії на закордонному ринку.

Міжнародна політика ціноутворення (World policy of pricing) – це певний курс дій виробника, використання таких принципів, завдяки яким забезпечуються ефективні з комерційної точки зору підходи до прийняття компанією цінових рішень стосовно зарубіжних ринків.

Міжнародна сегментація ринку (International market segmentation) – процес ідентифікації специфічних сегментів потенційних споживачів у вигляді групи країн або груп індивідуальних покупців з однаковими характеристиками, що з великою вірогідністю продемонструють схожу поведінку при купуванні.

Міжнародна товарна політика (International commodity politics) – певний курс дій виробника (експортера)використання таких принципів, завдяки яким забезпечуються ефективне, з комерційної точки зору, формування асортименту товарів для визначеного зарубіжного ринку (сегмента світового ринку).

Міжнародна товарна стратегія(International commoditystrategy) – маркетингові дії відносно товарної компоненти маркетингового комплексу, зумовлені особливостями закордонного ринку та етапом розвитку компанії.

Міжнародні канали розподілу продукції (International channels distribution of production) – шляхи руху національних продуктів/послуг від виробників до зарубіжних споживачів через посередників або безпосередньо.

Міжнародний маркетинг (International marketing) - 1) маркетингова діяльність фірми за межами національних кордонів; 2) система заходів, які здійснюються підприємством на закордонних ринках по вивченню, формуванню і задоволенню попиту на пропоновані товари і попиту для ефективного досягнення своїх цілей.

Міжнародний маркетинговий комплекс (International marketing mix) – це система інструментів, методів, прийомів, підходів щодо товару, ціни, просування, каналів розподілу, використання яких має на меті формування конкурентних переваг на цільовому сегменті або певному закордонному ринку.

Міжнародна політика розподілу (International politics of distribution) – це певний курс дій виробника (експортера), використання таких принципів, завдяки яким забезпечується ефективна з погляду комерції доставка товарів кінцевим споживачам прямим або опосередкованим шляхом.

Міжнародне середовище (International environment) – це сукупність економічних, соціально-культурних, політико-правових та інших умов, процесів, чинників, що сприяють розвиткові міжнародної маркетингової діяльності або ускладнюють її.

Мікромаркетинг(micromarketing) – маркетингова діяльність стосовно конкретного виду товару, що продукується.

Мікросегмент у міжнародному маркетингу (Microsegment is in the international marketing) – група споживачів (особливостей, компаній, організацій тощо) на зарубіжному ринку, які демонструють однакову споживачеві поведінку по відношенню до певних товарів або послуг.

Можливість моніторингу параметрів сегмента (Possibility of monitoring of parameters of segment) (як умова ефективної сегментації) – наявність інформаційної бази для оцінки розміру, динаміки та інших показників та характеристик сегменту в майбутньому.

Моноактивні культури (Monoactive cultures) – культури, в яких заведено планувати своє життя, складати розклади, організовувати діяльність у певній послідовності, займатися лише однією справою в даний момент. Це, наприклад: американці, англійці, німці, швейцарці).

Мультирегіональний маркетинг (Multiregional marketing) – форми та методи маркетингової діяльності, що застосовують компанії, працюючи в окремих регіонах чи в межах інтеграційних угрупувань. Він вимагає знання середовищних особливостей не лише великої кількості ринків (країн), а й регіональної маркетингової об’єднуючої компоненти.

Необхідна адаптація товару (Necessary adaptation of commodity) – зміна фізичних характеристик, деяких параметрів згідно з вимогами споживачів або традиціями споживання.

Непрямий експорт (Indirect exporting) – це стратегія виходу компанії на зовнішній ринок через незалежних посередників.

Оперативний маркетинг (Operative marketing) – маркетингова діяльність, метою якої є використання певної ринкової ситуації чи швидке пристосування маркетингового комплексу до неї.

Оптовий торговець (Wholesaler) – організація, яка купує і перепродує товари роздрібним торговцям та іншим торговцям, промисловим, інституціональним і комерційним покупцям, але не кінцевим споживачам.

Паблік рилейшинз (Public relations) – включає в себе любі комунікації, які розробляються для того, щоб сприяти створенню благо приємного іміджу для товарів, послуг, організацій, людей, міст и ідей серед різної публіки, такої як споживачі, інвестори, влада і інші круги громадськості.

Первинна інформація (Source information) – інформація, яка збирається вперше у результаті спеціально проведених досліджень (переважно методами опитування) для рішення конкретної маркетингової проблеми.

Персональний продаж (Personal Selling) – включає в себе усну комунікацію з одним і більше потенційними покупцями з боку представників, які оплачують, з метою здійснення продажу.

Перспективність сегмента (Perspective of segment) (як умова ефективної сегментації) – сприятливий прогноз розвитку параметрів сегмента, отриманий за результатами маркетингового дослідження.

Перцепційна адаптація товару (Perceptions adaptation of commodity) – зміна другорядних характеристик товару (колір, назва, пакування) відповідно до особливостей їх сприйняття (перцепції) на закордонному ринку.

Піггібекінг (Piggybacking) – техніка непрямого експорту, яка заключається в продажу свого товару компаніями, які мають канали дистриб’юції споріднених товарів за кордоном.

Підприємство з іноземними інвестиціями (Direct investment enterprise) акціонерне або неакціонерне підприємство, в якому прямому інвестору-резиденту іншої країни належить більш 10% звичайних акцій і голосів (в акціонерному підприємстві) або їх еквівалент (в неакціонерному підприємстві).

Підрядне виробництво (Inferior production) – форма спільного підприємства, що базується на тому, що національний виробник (продавець) укладає угоду із закордонними виробниками на виготовлення своєї продукції.

Піонерський товар (Pioneer commodity) – такий товар, який відкриває перед споживачем можливість задоволення зовсім нової потреби.

Плинна ціна(fluid price) – ціна, що встановлюється на товар з тривалими термінами виготовлення і враховує зміни у витратах на виробництво (зміни цін на матеріали, паливо тощо), які мали місце протягом терміну, необхідного для виготовлення товару.

Поглиблене маркетингове дослідження (deep marketing research) – дослідження закордонного ринку з метою отримання повної інформації про механізми та особливості його функціонування, яка використовується для прийняття рішень у міжнародному маркетингу.

Позиціонування (Positioning) – маркетингова стратегія, яка націлена на конкретний сегмент ринку і розроблена таким чином, щоб досягти певної репутації серед покупців; створення іміджу товару, який відрізняє його від товарів-конкурентів.

Поліактивні культури (multiactive cultures) – динамічні, легкі у спілкуванні народи, які звикли робити багато справ одразу, планувати їх черговість не за розкладом, а за ступенем відносної привабливості, значення того чи іншого заходу в даний момент. Це – латиноамериканці, араби, південноєвропейці).

Польові дослідження (Field researches) – здійснюються на основі первинної інформації, дають змогу отримати унікальну маркетингову інформацію щодо об’єкта дослідження.

Попереднє маркетингове дослідження (Previous marketing research) – дослідження закордонного ринку з метою отримання варіантів можливого прибутку компанії залежно від місткості ринку, можливого обсягу продажу товарів або послуг та меж можливої ціни реалізації.

Порівняльний маркетинг (Comparative marketing) – етап у розвитку міжнародного маркетингу, сутність якого полягала у вивченні особливостей елементів зарубіжного бізнес-середовища, зіставленні їх з американським досвідом та розробці рекомендацій щодо адаптації менеджменту компаній до найвагоміших відмінностей закордонного ринку.

Порівняльний метод аналізу (Comparative method of analysis) зарубіжного соціально-культурного середовища – зіставлення чинників соціально-культурного середовища досліджуваної країни з відповідними параметрами національного середовища з метою пошуку спільних рис і суттєвих відмінностей, які слід урахувати в міжнародній маркетинговій діяльності.

Прибутковість (Profitability) (як умова ефективної сегментації) – сегмент повинен бути достатньо великим для забезпечення нормальних доходів компанії.

Пропаганда або пабліситі (Publicity) – форма PR, яка притягує неособисті комунікації, які передаються через засоби масової інформації, але не оплачуються ніяким ідентифікованим способом.

Портфельні інвестиції (Portfolio investments) вкладення капіталу в іноземні цінні папери, які не дають інвестору права реального контролю над об’єктом інвестування.

Послуга (Service) – продукт праці, створений у результаті угоди про купівлю-продаж, якому притаманні властивості товару, але у якого нема уречевленої форми.

Потенційна місткість закордонного ринку (Potential capacity of foreign market) – обсяг (кількість або вартість) товару, який зможе придбати ринок за певних умов.

Просування (Promotion) – створення комунікацій за допомогою яких здійснюється передача інформації між продавцем і потенційним споживачем, щоб викликати відповідне відношення і поведінку відносно покупки.

Протекціонізм (Protectionism) – державна політика захисту внутрішнього ринку від іноземної конкуренції.

Прямий експорт (Direct exporting) – це стратегія виходу компанії на зовнішній ринок, при якій виробник продає свої товари самостійно.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 838 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.016 с)...