Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Контроль кiнцевого рiвня засвоєння матерiалу. 1. Мати дитини 3-х рокiв вiдмiчає, що дитина втратила апетит, стала вередливою, млявою, швидко стомлюсться




1. Мати дитини 3-х рокiв вiдмiчає, що дитина втратила апетит, стала вередливою, млявою, швидко стомлюсться, перiодично покашлює, температура тiла пiдвищилась до 37,4°С. З мiсяцi тому эроблена проба Манту 2 то пнд-л – iнфiльтрат дiаметром 17 мм, рiк тому – 9 мм. Об’єктивно: дiвчинка зниженого харчування, шкiрнi покриви блiдi, пальпуються 5 груп периферичних лiмфатичних вузлiв (дрiбнi, мякi, еластичнi, безболiснi). У паравертебральнiй дiлянцi справа вiдмiчається вкорочення легеневого звуку, жорстке дихання. В аналiзi кровi: Л 9,0х109 /л, п - 6%, л –20 %, ШОЕ-25 мм/год. МБТ у харкотиннi не знайдено. На оглядовiй рентгенограмi спостерiгасться роэширений правий корiнь з чiтким хвилястим зовнiшнiм контуром. Встановлено дiагноз туберкульозу внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв.
Якiй формi туберкульозу внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв
вiдповiдають рентгенологiчнi змiни?
А.
Пухлиноподiбнiй.
В. Iнфiльтративнiй.
С. Малiй.
D. Індуративнiй.
Е. Гiперпластичнiй.


2. Хворий 17-ти рокiв перебуває на стацiонарному лiкуваннi з приводу туберкульозу внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв (пухлиноподiбна форма). Через 2 тижнi пiсля поступления стан хворого рiзко погiршився:
температура пiдвищилась до 39,0°С, з’явився тупий бiль в правому боцi, задишка. В аналiзi кровi: Л-15,0х109 /л, п –10 %, л – 19 %, ШОЕ - 45 мм/год.
Яке ускладнення туберкульозу внутрiшньогрудних лiмфатичних
вузлiв можна запiдозрити у хворого?
А.
Стискання бронха.
В. Вронхогенну дисемiнацiю.
С. Ателектаз.
D. Пневмоторакс.
Е. Плеврит.


3. У дитини 5-ти рокiв пiсля грипу з’явилась слабiсть, пiтливiсть, швидка втомлюванiсть, пiдвищення температури до 37,6°С, погiршення апетиту, кашель з харкотинням. Перкуторно у мiжлопатковiй дiлянцi злiва визначається притуплення, аускультативно – жорстке дихання.
Аналiз кровi: Л-10,0х109 /л, п – 7 %, л – 22 %, ШОЕ-45 мм/год. Проба Манту з 2 то пПд-л – iнфiльтрат дiаметром 12 мм, рiк тому – 9 мм. у харкотиннi
МБТ не виявлено. На оглядовiй рентгенограмi вiдмiчається розширений,
малоструктурний лiвий корiнь з нечiтким (розмитим) зовнiшнiм контуром.
Встановлено дiагноз туберкульозу внутрiшньогрудних лiмфатичних
вузлiв.
Якiй формi туберкульозу внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв вiдповiдають рентгенологiчиi змiни?
А.
Малiй.
В.
Пухлиноподiбнiй.
С. Iнфiльтративнiй.
D. Iндуративнiй.
Е. Казеознiй.

4. Пiдлiток 14-ти рокiв скаржиться на пiдвищення температури до 37,1°С, слабiсть, швидку втомлюванiсть протягом мiсяця. З приводу скарг до лiкарiв ранiше не звертався. При оглядi пальпуються шийнi та пахвовi лiмфатичнi вузли (дрiбнi, еластичнi, безболiснi). Методами перкусiї та аускультацiї змiн в легенях не виявлено. Проба Манту з 2 то ппд-л – iнфiльтрат дiаметром 14 мм, рiк тому – 8 мм. Ревакцинований у 7 рокiв. В аналiзi кровi: Л-8,0х109 /л, п – 7 %, л – 2 5%, ШОЕ - 20 мм/год. Оглядова рентгенограма: корiнь правої легенi роэширений, і безструктурний, зовнiшнiй контур його нечiткий.
Яку форму туберкульозу виявлено у хворого?
А.
Первинний туберкульозний комплекс (1 стадiя).
В. Туберкульоз невстановленої локалiзацi.
С. Туберкульоз внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв (пухлиноподiбна форма).
D. Туберкульоз внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлів(iнфiльтративна форма).
Е. Туберкульоз внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв (iндуративна форма).

5. Пiдлiток 13-ти рокiв скаржиться на кашель з харкотинням, нездужання, пiдвищення температури до 37,8°С, погiршення апетиту. Об’єктивно: справа, в паравертебральнiй дiлянцi, визначається притуплення легеневого звуку, сухi хрипи на фонi жорсткого дихання. Проба Манту з 2 то ппд-л – iнфiльтрат дiаметром 12 мм, рiк тому – 2 мм. О глядова рентгенограма: корiнь правої легенi розширений, малоструктурний з нечiтким зовнiшнiм контуром; у S 4-5 правої легенi вiдмiчається гомогенне затемнення трикутникової форми, середньої iнтенсивностi з чiткими контурами. Вершина трикутника звернена до кореня легенi. Органи середостiння змiщенi у бiк затемнення. У хворого дiагностовано ускладнений перебiг туберкульозу внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв справа.
Яке ускладнення визначається у хворого?
А.
Плеврит.
В. Бронхогенне обсiменiння.
С. Ателектаз.
D. Казеозна пневмонiя.
Е. Гематогенна генералiзацiя процесу.
6. Дитину 2-х рокiв спрямовано до дитячої туберкульозно лiкарнi. Мама вiдмiчає у дитини перiодичне пiдвищення температури тiла до 37,0°- 37,2°С, покашлювання, погiршення апетиту. Об’єктивно: шкiрнi покриви блiдi, пальпуються лiмфатичнi вузли заднього трикутника шиї. При перкусiї і аускультацiї змiн в легенях не виявлено. В аналiзi кровi: Л6,8х109 /л, п – 6 %, ШОЕ – 16 мм/год. На оглядовiй рентгенограмi спостерiгається збагачення легеневого рисунка у прикореневiй дiлянцi лiвої легенi. На томограмi виявлено збiльшенi (0,5-0,7 см в дiаметрi) трахеобронхiальнi лiмфатичнi вузли злiва. Дитинi встановлено клiнiчний дiагноз: ВДТБ (25.01.2005) трахеобронхiальних лiмфатичних вузлiв злiва (мала форма, фаза iнфiльтрації), Дестр-, МБТ-М-К-, Г1СТ0, Кат3 КогI (2005).
Яку схему лiкування слiд призначити дитинi в iнтенсивнiй фазi?
А.
Ізонiазид + Рифампiцин + Стрептомiцин + Етамбутол.
В. Iзонiазид + Рифампiцин + Етамбутол + Пiразинамiд.
С. Ізонiазид + Рифампiцин + Пiразинамiд.
D. Iзонiазид + Стрептомiцин + ПАСК.
Е. Ізонiазид + Етамбутол + Стрептомiцин.


7. Дитина 9-ти рокiв поступила до дитячої туберкульозної лiкарнi iз скаргами на пiдвищення температури тiла до 37,8°С, кашель з харкотинням, погiршення апетиту, швидку втомлюванiсть. Пальпуються шийнi та пахвинни лiмфатичнi вузли, еластичнi, безболiснi. Перкуторно у правiй мiжлопатковiй дiлянцi визначається притуплення легеневого звуку, аускультативно – жорстке дихання. Проба Манту з 2 то ппд-л – iнфiльтрат дiаметром 22 мм. В аналiзi кровi: Л11,0х109 /л, п – 9 %, ШОЕ - 24 мм/год. В аналiзi харкотиння МБТ не виявлено. На оглядовiй рентгенограмi: корiнь правої легенi розширений, зовнiшнiй контур його чiткий, хвилястий (полiциклiчний). На томограмi виявлено збiльшенi правi паратрахеальнi, трахеобронхiальнi і бронхопульмональнi лiмфатичнi вузли. Клiнiчний дiагноз: ВДТВ (16.02.2005) паратрахеальних, трахеобронхiальних і бронхопульмональних лiмфатичних вузлiв справа, Дестр-, МБТ-М-К-, Гiст0, КатI КогI (2005).

Яку схему лiкування слiд призначити дитинi в iнтенсивнiй фазi?
А.
Ізонiазид + Рифампiцин + Етамбутол + Пiразинамiд.
В. Iзонiазид + Рифампiцин + Стрептомiцин.
С. Ізонiазид + Рифампiцин + Пiразинамiд.
D. Iзонiазид + Стрептомiцин +ПАСК.
Е. Ізонiазид + Етамбутол.


8. Дитину 14-ти рокiв спрямовано до дитячої туберкульозної лiкарнi з


приводу скарг на пiдвищення температури тiла до 38,0°С, слабiсть, зниження маси тiла, кашель з харкотинням. На оглядовiй рентгенограмi виявлено збiльшення внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв з обох бокiв. За клiнiко-рентгенологiчними даними у дитини можна запiдозрити туберкульоз внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв, саркоїдоз, лiмфогранульоматоз, лiмфолейкоз. Хлопець обстежується.
Який результат проби Мапту з 2 то ппд-л найхарактернiший для
саркоїдозу, лiмфогранульоматозу, лiмфолейкозу?
А.
17 мм i бiльше.
В. Від 5 мм до 16 мм.
С. 2-4 мм.
D. Наявнiсть гiперемi.
Е. Негативна реакцiя.

9. Дитина 3-х рокiв захворiла гостро – пiдвищилась температура тiла до 38,8°С, з’явився кашель з харкотинням, вiдсутнiсть апетиту, швидка втомлюванiсть, бiль в лiвому боцi. Злiва, в нижнiх вiддiлах (по заднiй i боковiй поверхнi), вiдмiчаеться тупiсть i вiдсутнiсть дихання. Оглядова рентгенограма: корiнь лiвої легенi розширений, безструктурний з нечiтким зовнiшнiм контуром. Донизу вiд IV ребра визначається поширене гомогенне iнтенсивне затемнення з косим верхнiм увiгнутим контуром. Клiнiчний дiагноз: ВДТБ (22.03.2005) трахеобронхiальних i бронхопульмональних лiмфатичних вузлiв злiва, Дестр-, МБТ-М-К-, ГІСТ0, ексудативний плеврит, КатI КогI (2005).
Який перебiг туберкульозу внутрiшньогрудпих лiмфатичних вузлiв
спостерiгається у дитини?
А.
Неускладнений.
В. Гострий.
С. Ускладнений.
D. Звичайний.
Е. Атиповий.


10. У пiдлiтка 16-ти рокiв при рентгенологiчному обстеженнi виявлено 2 звапнених лiмфатичних вузла (0,5-0,7 см у дiаметрi) у коренi правої легенi; легеневi поля без видимих фокусних i вогнищевих змiн. При об’єктивному обстеженнi змiн з боку органiв i систем не виявлено. Аналiз кровi без особливостей.
Як називаються такi лiмфатичнi вузли?
А.
Вогнище Гона.
В. Петрифiкат (кальцинат).
С. Вогнище Симона.
D. Первинний афект.
Е. Лiмфаденiт.


11. Дитина 4-х рокiв перебувала на лiкуваннi в дитячiй туберкульознiй лiкарнi з приводу вдтв (9.02.2005) трахеобронхiальних лiмфатичних вузлiв справа, Дестр-, МБТ-М-К-, Гiст0, Кат3 КогI (2005). У результатi проведеного лiкування на оглядовiй рентгенограмi i серединнiй томограмi в коренi правої легенi визначаються двi звапненi тiнi (0,7 1 0,8 см в дiаметрi).
Якiй формi туберкульозу внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв вiдповiдаiоть рентгенологiчнi змiни?
А.
Малiй.
В. Iндуративнiй.
С. Iнфiльтративнiй.
D. Пухлиноподiбнiй.
Е. Казеознiй.


12. До дитячої протитуберкульозної лiкарнi поступив пiдлiток 14-ти рокiв iз скаргами на слабiсть, швидку втомлюванiсть, дратiвливiсть, пiдвищення температури до 37,7°С, кашель з харкотинням, бiль справа за грудиною. Справа, в мiжлопатковiй дiлянцi, визначається притуплення легеневого звуку, сухi хрипи на фонi жорсткого дихання. Проба Манту з 2 ТО ППД-Л – iнфiльтрат дiаметром 10 мм з везикулою в центрi. В аналiзi харкотиння виявлено МБТ. На оглядовiй рентгенограмi спостерiгається розширений правий корiнь з чiтким полiциклiчним зовнiшнiм контуром. На серединнiй томограмi визначено збiльшенi трахеобронхiальнi ібронхопульмональнi лiмфатичнi вузли. При бронхоскопiї виявлено гiперемiю слизової оболонки правого головного бронха з мiкроперфорацiями, з яких видiляються казеознi маси.
Яке ускладнення туберкульозу впутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв виявлено у хворого?
А.
Казеозна пневмонiя.
В. Стискання бронха.
С. Туберкульоз бронха.
D. Гематогенна генералiзацiя процесу.
Е. Первинна каверна.


Еталони вiдповiдей: 1.А. 2.Е. З.С. 4.D.5.С. 6.С. 7.А. 8.Е. 9.С. 10.В. 11.В. 12.С.


Тестовi завдання для диференцiйованого залiку


1. Який метод рентгенологiчного дослiдження при дiагностицi малої форми туберкульозу внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв є
найiнформативлiшим?


А. Прицiльна рентгенограма.
В.
Флюорограма.
С. Томограма на рiвнi бiфуркації трахеї.
D. Оглядова рентгенограма грудної клiтки.
Е. Бронхограма.


2. Яке дослiдженпя слiд провести для виявлення “малоi” форми туберкульозного бронхоаденiту?


А.
Оглядову рентгенографiю.
В. Прицiльну рентгенографiю.
С. Фiбробронхоскопiю.
D. Томографiю на рiвнi бiфуркацi трахе.
Е. УЗД.


3. Хлопчик 6-ти рокiв скаржиться на кашель, поганий апетит, пiтливiсть, пiдвищену температуру тiла до 37,5 °С На рентгенограмi – злiва збiльшенi бронхопульмональнi лiмфатичнi вузли з нечiткими зовнiшнiми контурами. Реакцiя Манту з 2 ТО – iнфiльтрат 15 мм. Аналiз кровi: Л – 9,0 *109 /л, ШОЕ - 30 мм/год.
Який дiагноз у дитини є найiмовiрнiшим?
А.
Неспецифiчна пневмонiя.
В. Центральний рак.
С. Саркоїдоз.
D. Туберкульоз внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв.
Е. Лiмфосаркома.


4. При профiлактичному оглядi у 17-ти рiчного юнака виявлено двобiчне збiльшення бронхопульмональних лiмфатичних вузлiв. Загальний стан задовiльний. При фiзикальному обстеженнi патологiчних змiн не виявлено. Реакцiя Манту з 2 ТО ППД-Л негативна. Загальний аналiз кровi без патологiчних вiдхилень.
Який дiагноз у юнака є найiмовiрнiшим?
А.
Лiмфогранулематоз.
В. Неспецифiчна аденопатiя.
С. Саркоїдоз.
D. Туберкульоз внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв.
Е. Лiмфолейкоз.


5. Дiвчинка 7-ми рокiв два мiсяцi тому хворiла на грип, пiсля якого появився кашель, загальна слабiсть, знижений апетит, пiтливiсть, пiдвищення температура до 37,5°С. При перкусiї та аускультації патологiчних змiн не виявлено. На рентгенограмi – збiльшенi трахеобронхiальнi та бронхопульмональнi лiмфатичнi вузли злiва. Аналiз кровi: Л-9,0х109 /л, ШОЕ - 22 мм/гОд. Проба Манту з 2 то ппд-л – iнфiльтрат дiаметром 17 мм.
Який дiагноз у дитини є найiмовiрнiшим?
А.
Саркоїдоз.
В. Лiмфогранулематоз.
С. Лiмфосаркома.
D. Туберкульоз внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв.
Е. Центральний рак.


6. У 5-рiчного хлопчика, який хворiе на туберкульоз внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв, раптово з’явився надсадний кашель, бiль за грудиною, задишка, помiрний цiаноз слизової губ. Температура тiла 38,4°С. Над верхнiм вiддiлом правої легенi перкуторно визначається притуплення перкуторного звуку i вислуховується ослаблене дихання.
Яке ускладнення туберкульозу внутрiшньогрудних лiмфатичних
вузлiв є найiмовiрнiшим?
А.
Ексудативний плеврит.
В. Спонтанний пневмоторакс.
С. Ателектаз.
D. Туберкулъоз бронха.
Е. Емпiема плеври.


Еталони вiдповiдей: 1.С. 2.D. З. D. 4.С. 5. D. 6.С.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 324 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...