Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Контроль кiнцевого рiвня засвоєння матерiалу. 1.Хвору 43-х рокiв спрямовано на консультацiю до фтизiатра зi скаргами на слабiсть, остуду, пiдвищення температура до 38,8°С




ПIдГОСТРИЙ ДиСЕМтновАний ТУБЕРКУЛЬОЗ


1.
Хвору 43-х рокiв спрямовано на консультацiю до фтизiатра зi скаргами на слабiсть, остуду, пiдвищення температура до 38,8°С, кашель з харкотинням, бiль у горлi з одного боку, охриплiсть голосу. Стан хворої погiршувався поступово протягом 3-х тижнiв. Рентгенологiчно: у легенях визначаються слабкої та середньої iнтенсивностi вогнищевi тiнi розмiром 5 - 10 мм з нечiткими контурами, якi мiсцями эливаються. У SІ правої легенi - тонкостiнна порожнина розпаду. Коренi легень не змiненi.
Для якої форми туберкульозу легень характернi такi клiнiкорентгенологiчнi данi?
А.
Дисемiнований туберкульоз (хронiчний).
В. Первинний туберкульозний комплекс (ускладнений перебiг).
С. Дисемiнований туберкульоз (пiдгострий).
D. Мiлiарний туберкульоз (легенева форма).
Е. Мiлiарний туберкульоз (септична форма).


2. Хворий 58-ми рокiв звернувся до лiкаря зі скаргами на кашель з харкотинням, задишку, слабiсть, пiдвищення температура до 37,6°С.
Оглядова рентгенограма: на фонi сiтчастої деформацiї легеневого рисунка і
спостерiгається тотальна дисемiнацiя вогнищами 5-7 мм у дiаметрi, середнього розмiру, якi мiсцями зливаються в iнфiльтративнi фокуси. Коренi легень не змiненi.
Для якої форми туберкульозу легень характерна такi рентгенологiчнi змiни?
А. Туберкульоз внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв (фаза зл
звапнення).
В. Мiлiарний туберкульоз (легенева форма).
С. Дисемiнований туберкульоз (хронiчний).
D. Первинний туберкульозний комплекс (ускладнений перебiг).
Е. Дисемiнований туберкульоз (пiдгострий).


З. Хворий 34-х рокiв скаржиться на слабiсть, пiтливiсть, остуду, пiдвищення температури до 38,8°С, кашель з невеликою кiлькiстю харкотиння, задишку, бiль у горлi з одного боку, охриплiсть голосу, бiль у грудях. Об’єктивно: хворий зниженого харчування. При перкусiї визначено незначне притуплення легеневого звуку у верхнiх вiддiлах, при аускультації –везикулярне дихання над всiсю поверхнею легень. Пiсля рентгенологiчного i лабораторного дообстеження хворому встановлено дiагноз: ВДТБ (15.03.2005) легень (дисемiнований, фаза iнфiльтрацiї та розпаду), Дестр+, МБТ+М+К+ Резист-РезистII0, ГIСТ0, КатI КогI (2005).
Якi скарги у даного хворого характернi для ураження гортанi?
А.
Кашель, бiль в грудях.
В. Задишку, пiтливiсть.
С. Бiль у горлi, охриплiсть голосу.
D. Пiдвищення температура до 38,8°С, кашель.
Е. Кашель, наявнiсть харкотиння.


4. Хворий 48-ми рокiв скаржиться на слабiсть, пiдвищення температури до 37,7°С, кашель з харкотинням, задишку. Об’єктивно: хворий зниженого харчування. При перкусії над верхнiми вiддiлами легень вiдмiчається притуплення легеневого звуку, над нижнiми – тимпанiт, аускультативно – над верхнiми вiддiлами дихання жоретке, над нижнiми – ослаблене.
Рентгенологiчно: у легенях визначається дисемiнацiя вогнищами середньої iнтенсивностi дiаметром 5-10 мм у дiаметрi з нечiткими контурами, якi мiсцями зливаються в iнфiльтративнi фокуси. У нижнiх частках прозорiсть легеневої тканини пiдвищена.
Якi змiни в легенях є причиною тимланiту i пiдвищенню прозоростi легеневої тканини в нижнiх частках у хворого?
А.
Поява емфiземи.
В. Утворення бронхоектазiв.
С. Розвиток пневмосклерозу.
D. Ураження плеври.
Е. Iнфiльтративнi фокуси, що виникли при злиттi вогнищ.


5. Хворий 55-ти рокiв поступив до протитуберкульозного диспансеру iз скаргами на слабiсть, пiдвищення температури до 37,2°С, зниження апетиту i маси тiла, незначний кашель з харкотинням, задишку при фiзичному навантаженнi. Перкуторно над верхнiми вiддiлами легень визначено притуплення легеневого звуку, над нижнiми – тимпанiт, аускультативно – дихання везикулярне з жорстким вiдтiнком, над нижнiми вiддiлами – ослаблене. Оглядова рентгенограма: у верхнiх частках легень визначаються слабкої та середньої iнтенсивностi вогнищевi тiнi розмiром 5-7 мм у дiаметрi з розмитими контурами, якi мiсцями зливаються в iнфiльтративнi фокуси. У харкотиннi МВТ не виявлено. Хворому встановлено клiнiчний дiагноз: ВДТБ (24.12.2004) верхнiх часток легень (пiдгострий дисемiнований), Дестр-, МБТ-М-К-, ГIСТ0, КатI Ког4 (2004).
Яку схему лiкування слiд призначити хворому в iнтенсивнiй фазi?
А.
Ізонiазид + Рифампiцин + Стрептомiцин.
В. Ізонiазид + Рифампiцин + Пiразинамiд.
С. Iзонiазид + Стрептомiцин + Етамбутол + Пiразинамiд.
D. Iзонiазид + Рифампiцин + Стрептомiцин + Пiразинамiд.
Е. Рифампiцин + Стрептомiцин + Етамбутол + Пiразинамiд.


6. Хворий 35-ти рокiв поступив до протитуберкульозного диспансеру iз скаргами на слабiсть, пiдвищення температури до 37,2°С, зниження апетиту і маси тiла, незначний кашель з харкотинням, задишку при фiзичному навантаженнi, охриплiсть голосу, біль у грудях. На оглядовiй рентгенограмi в обох легенях спостерiгаеться тотальна дисемiнацiя вогнищами середньої iнтенсивностi, розмiрами 4-9 мм з нечiткими контурами, що зливаються у фокуснi тiнi. У верхiвках обох легень – порожнини розпаду. У харкотиннi МБТ+. Хворому встановлено клiнiчний дiагноз: ВДТБ (17.04.2005) легень (пiдгострий дисемiнований), Дестр+, МВТ+М+К+ Резист-РезистІІ0, ГIСТ0, КатI КогI (2005).

Яку схему лiкування доцiльнiше призначити хворому в iнтенсивнiй фазi?
А.
Ізонiазид + Рифампiцин + Стрептомицин + Пiразинамiд.
В. Ізонiазид + Рифампiцин + Пiразинамiд.
С. Ізонiазид + Стрептомiцин + Етамбутол + Пiразинамiд.
D. Iзонiазид + Рифампiцин + Стрептомiцин.
Е. Рифампiцин + Стрептомiцин + Етамбутол + Пiразинамiд.

7. Хворий 49-ти рокiв скаржиться на сухий кашель, нездужання, пiтливiсть, слабiсть, пiдвищення температури до 37,8°С. Погiршення загального стану вiдбувалося поступово, впродовж 2,5 мiсяцiв. З анамнезу: вiдмiчає частi простуднi захворювання; 10 рокiв тому пiвроку працював на вугiльнiй шахтi iнженером; багато курить. При перкусi над верхнiми вiддiлами легень визначено притуплення легеневого звуку, при аускультацiї – везикулярне дихання з жорстким вiдтiнком над усiєю поверхнею легень. Аналiз кровi: Л-10,1х109 /л, п – 4 %, л – 25 %, ШОЕ – 26 мм/год. Оглядова рентгенограма: впродовж легень, переважно у верхнiх частках, визначаються неiнтенсивнi вогнищевi тiнi розмiром 5-7 мм у дiаметрi з розмитими контурами. Легеневий рисунок пiдсилений.

Яке захворювання найвiрогiднiше виявлено у хворого?
А.
Саркоїдоз.
В. Бронхопневмонiя (двостороння).
С. Пневмоконiоз.
D. Метастатичний рак.
Е. Пiдгострий дисемiнований туберкульоз.

8. Хвора 43-х рокiв поступила до стацiонару зi скаргами на слабiсть, пiдвищення температури до 37,7°С, кашель з невеликою кiлькiстю харкотиння, бiль у горлi при ковтаннi, охриплiсть голосу. Об’єктивно: хвора нормального харчування. Над легенями перкуторний звук незмiнений, вислуховується жорстке дихання, у лiвiй пiдключичнiй дiлянцi – вологi хрипи. Рентгенологiчно: у легенях визначаються слабкої та середньої iнтенсивностi вогнищевi тiнi, розмiром 5-10 мм з нечiткими контурами, якi мiсцями зливаються. У S2 лiвої легенi 2 тонкостiннi порожнини розпаду. У харкотиннi МБТ+. Хворiй встановлено клiнiчний дiагноз: ВДТБ (11.11.2004) легень (пiдгострий дисемiнований), Дестр+, МБТ+М-К-Резист-РезистІІ0, ГIСТ0, КатІ Ког 4 (2004).

Чим пояснити наявнiсть болю у горлi та охриплостi голосу у хворих з пiдгострим дисемiнованим туберкульозом легень?
А.
Ураженням бронхiв та плеври.
В. Утворенням каверн.
С. Ураженням кореня язика та бронхiв.
D. Ураженням трахе та бронхiв.
Е. Ураженням гортанi, глотки.

9. Хворий 45-ти рокiв при поступленнi до стацiонару скаржиться на слабiсть, пiдвищення температури до 37,2°-37,5°С, зниження маси тiла, кашель з невеликою кiлькiстю харкотиння, задишку при звичному фiзичному навантаженнi. При рентгенологiчному обстеженнi у легенях виявлено вогнищевi тiнi рiзної величини, середньої iнтенсивностi, якi мають нечiткi контури i мiсцями зливаються. У S1-2 правої легенi – каверна (2,0х2,0 см в дiаметрi).
Якi особливостi каверн при пiдгострому дисемiнованому туберкульозi легень?
А.
Товстостiннi з фiброзом навколо.
В. Тонкостiннi, розмiщенi серед свiжих вогнищ, iнфiльтратiв або мало змiненої легеневої тканини.
С. Товстостiннi з перифокальною зоною запалення навколо.
D. Тонкостiннi з фiброзом навколо.
Е. Тонкостiннi, розмiщенi на фонi фiброзно змiнены легеневої тканини i щiльних вогнищ.


10. Хворий 36-ти рокiв скаржиться на слабiсть, пiдвищення температури до 38,0°С, кашель з невеликою кiлькiстю харкотиння, бiль у горлi, охриплiсть голосу. На оглядовiй рентгенограмi у легенях виявлено середньої iнтенсивностi вогнищевi тiнi, розмiром 7-10 мм з нерiвними нечiткими контурами, у лiвiй легенi вогнищевi тiнi зливаються у фокуснi тiнi, на фонi яких визначаються 2 тонкостiннi порожнини розпаду. У харкотиннi виявлено МБТ. На пiдставi клiнiко-рентгенологiчних даних встановлено дiагноз: ВДТБ (17.01.2005) легень (пiдгострий дисемiнований), Дестр+, МБТ+М+К+Резист-РезистII0, ГIСТ0, КатI КогI (2005).
Якi симптоми у хворого свiдчать про ураження гортанi?
А.
Сухий кашель, бiль в грудях, пiтливiсть.
В. Кашель з харкотинням, кровохаркання.
С. Бiль у горлi, охриплiсть голосу.
D. Задишка, остуда, кашель.
Е. Нестерпний кашель пiд час якого пiдсилюється бiль в грудях.


11. У хворого 65-ти рокiв мiсяць тому з’явилась слабiсть, пiдвищення температури до 37,7°С, зниження маси тiла. Через два тижнi до цих симптомiв приєднався кашель з харкотинням, задишка. О6’єктивно:
хворий зниженого харчування. Над верхнiми вiддiлами легень визначається притуплення легеневого звуку, над нижнiми – тимпанiт. Дихання везикулярне, з жорстким вiдтiнком, над нижнiми вiддiлами – ослаблене. Рентгенологiчно: у легенях (переважно у верхнiх вiддiлах) виявлено вогнищевi тiнi, розмiром 6-10 мм середньої iнтенсивностi, якi мають нечiткi контури і мiсцями зливаються. Коренi легень не змiненi.
Яке захворювання найвiрогiднiше виявлено у хворого?
А.
Негоспiтальна пневмонiя (полiсегментарна).
В. Пiдгострий дисемiнований туберкульоз легень.
С. Застiйнi явища в легенях.
D. Саркоїдоз.
Е. Лiмфогранульоматоз.

12. Хворий 32-х рокiв, службовець. Поступив до стацiонару iз скаргами на слабiсть, пiдвищення температури до 37,7°С, кашель з харкотинням, задишку. Об’єктивно: зниженого харчування, шкiрнi покриви блiдi. Перкуторно – легеневий звук незмiнений, аускультативно – дихання везикулярне. Аналiз кровi: Л - 13,4х109 /л, п - 7%, ШОЕ – 38 мм/год. У харкотиннi МБТ не знайдено. Рентгенологiчно: у легенях (бiльше у верхнiх i середнiх вiддiлах) визначаються симетричнi великi (10 мм) вогнища з розмитими нечiткими контурами. Мiсцями вогнища злитi мiж собою. Коренi легень не змiненi. Попереднiй дiагноз хворого – пiдгострий дисемiнований туберкульоз легень.
З яким захворюванням потрiбно провести диференцiальну дiагностику пiдгострого дисемiнованого туберкульозу легень у даного хворого?
А.
Метастатичний рак.
В. Бронхоектатична хвороба.
С. Силiкотуберкульоз.
D. Двобiчна плевропневмонiя.
Е. Абсцес легенi.


Еталони вiдповiдей: 1.С 2.Е. З.С. 4.А. 5.D.б.А. 7.Е. 8.Е. 9.В. 11.В. 12.А.


ХРОНIЧНИЙ ДИСЕмIнОВАний ТУБЕРКУЛЬОЗ


1.
Хворий 60-ти рокiв скаржиться на перiодичну слабiсть, покашлювання, задишку. Змiну загального стану вiдмiчас вгродовж року, але до лiкаря не звертався. Над верхними вiддiлами легень вiдмiчається притуплення легеневого звуку, жорстке дихання, над нижнiми – тимпанiт і ослаблене везикулярне дихання. З обох бокiв вислуховуються розсiянi сухi хрипи. Оглядова рентгенограма: у всiх легеневих полях визначаються симетрично розмiщенi множинни щiльнi вогнищевi тiнi рiзної величинi; у S1 правої легенi – тонкостiнна порожнина роэпаду дiаметром 3,0 см. Коренi легень пiдтягнутi угору, нижнi легеневi поля пiдвищено прозоростi.
Якiй формi туберкульозу легень вiдповiдають виявленi клiнiкорентгенологiчнi данi?
А.
дисемiнований туберкульоз (пiдгострий).
В. Первинний туберкульозний комплекс (ускладнений перебiг).
С. Дисемiнований туберкульоз (хронiчний).
D. Мiлiарний туберкульоз (легенева форма).
Е. Мiлiарний туберкульоз (септична форма).


2. Хворий 35-ти рокiв. два роки тому перенiс ексудативний плеврит. Пiсля перенесеного плевриту рентгенологiчно не обстежувався. Протягом останнього року турбує кашель, задишка при фiзичному навантаженнi, перiодичний пiдйом температури до 37,5°С. Зараз на оглядовiй

рентгенограмi, на фонi фiброзно змiненого легеневого рисунка, у верхнiх i середнiх вiддiлах обох легень, виявлено множиннi асиметричнi вогнища
рiзної величини i щiльностi. Нижнi вiддiли легень пiдвищеної прозоростi. Коренi легень пiдтягнутi угору.
Для якого захворювания характернi виявленi рентгенологiчнi змiни?
А.
Негоспiтальна пневмонiя.
В. Ідiопатичний фiброзуючий альвеолiт.
С. Рак легень.
D. Хронiчний дисемiнований туберкульоз.
Е. Пiдгострий дисемiнований туберкульоз.

3. Хворий 42-х рокiв скаржиться на пiдвищену стомлюванiсть, перiодичне пiдвищення температури тiла до 37,2°С, кашель з невеликою кiлькiстю харкотиння, задишку при фiзичному навантаженнi. При рентгенологiчному обстеженнi у легенях виявлено iнтенсивнi вогнищевi тiнi рiзної величини з чiткими контурами. У S2 обох легень – порожнини розпаду (3,0хЗ,0 см в дiаметрi). Легеневий рисунок фiброзно деформований.
Якi каверни характернi для хронiчного дисемiнованого туберкульозу
легень?
А.
Тонкостiннi з циротичними змiнами легеневої тканини навколо.
В. Тонкостiннi, розмiщенi серед свiжих вогнищ на фонi мало змiненої легеневоої тканини.
С. Тонкостiннi, розмiщенi на фонi фiброзно змiненої легеневої тканини i щiльних вогнищ.
D. Товстостiннi з перифокальною зоною запалення навколо.
Е. Товстостiннi з фiброзом навколо.


4. Хвора 34-х рокiв поступила до протитуберкульозного стацiонару, де на пiдставi скарг, даних клiнiко-рентгенологiчного обстеження i лабораторного дослiдження було встановлено дiагноз: ВДТБ (11.03.2005) легень (пiдгострий дисемiнований), Дестр+, МБТ+М+К+Резист-РезистII0, ГIСТ0, КатI КогI (2005). У результатi проведеного лiкування процес трансформувався у хронiчний дисемiнований туберкульоз легень.
Якi змiни, що характернi для цiєї форми, будуть визначатись у хворої
на рентгенограмi?
А.
Множиннi вогнищевi тiнi (5-10 мм) середньої iнтенсивностi з нечiткими контурами, якi мiсцями зливаються.
В. Множиннi вогнищевi тiнi (1-2 мм) слабкої iнтенсивностi з нечiткими контурами; легенева тканина не змiнена.
С. Вогнища малої iнтенсивностi (3-5 мм), тонкостiннi порожнини.
D. Вогнища рiзної iнтенсивностi і величини, розмiщенi в коренях легень, легенева тканина не змiнена.
Е. Щiльнi вогнища рiзної величини, тонкостiннi порожнини, фiброзно змiнена легенева тканина.

5. Хвора 35-ти рокiв поступила до стацiонару зi скаргами на слабiсть, нездужання, кашель з харкотинням, задишку при фiзичному навантаженнi, перiодичне пiдвищення температури тiла до 37,2°С. З анамнезу вiдомо про частi застуднi захворювання. Оглядова рентгенограма: у верхнiх i середнiх вiддiлах легень визначаються несиметричнi, множиннi щiльнi вогнищевi тiнi рiзної величини. Коренi легень пiдтягнутi угору, нижнi легеневi поля пiдвищеної прозоростi. В аналiзi харкотиння МБТ(+). Аналiз кровi: Л-10,8х109 /л, п – 6 %, л – 19 %, ШОЕ - 30 мм/год.

Яку схему лiкувалля слщ призначити хворiй в iнтенсивнiй фазi?
А.
Iзонiазид + Рифампiцин + Стрептомiцин + Пiразинамiд.
В. Iзонiазид + Рифампiцин + Пiразинамiд. + Етамбутол.
С. Iзонiазид + Стрептомiцин + Етамбутол + Пiразинамiд.
D. Iзонiазид + Рифампiцин + Стрептомiцин.
Е. Рифампiцин + Стрептомiцин + Етамбутол + Пiразинамiд.

6. Хвора 37-ми рокiв впродовж 3,5 мiсяцiв скаржиться на пiдвищену стомлюванiсть, субфебрильну температуру, перiодичний кашель з харкотинням, задишку при фiзичному навантаженнi, поганий апетит. Останне рентгенологiчне обстеження проходила 3 роки тому. Над легенями вислуховується жорстке дихання i розсiянi сухi хрипи. Оглядова рентгенограма: на фонi фiброзно змiненого легеневого рисунка у верхнiх i середнiх вiддiлах легень визначаються вiдносно симетричнi, множиннi вогнищевi тiнi рiзної величинi i щiльностi. Коренi легень пiдтягнутi угору, нижнi легеневi поля пiдвищено прозоростi.
Аналiз кровi: Л - 11,1х109 /л, п – 4 %, л – 21 %, ШОЕ - 33 мм/год. МБТ в харкотиннi не виявлено.

Яку клiнiчну форму туберкульозу легень виявлено у хворої?
А.
Хронiчну дисемiновану.
В. Первинний туберкульозний комплекс (ускладнений перебiг).
С. Пiдгостру дисемiновану.
D. Мiлiарну.
Е. Вогнищеву.

7. Хворий 4 7-ми рокiв. Чотири роки тому лiкувався з приводу ВДТБ (11.01.2001) туберкульоз легень (пiдгострий дисемiнований), Дестр+, МБТ+М+К+Резист-РезистII0, Г1СТ0, КатI КогI (2004). У результатi проведеного лiкування процес трансформувався в хронiчний дисемiнований туберкульоз легень, бактерiовидiлення припинилось. Щорiчно проходить профiлактичнi курси лiкування. Зараз хворий перебувас у станi ремiсiї.

Яке порушення в загальному станi хворого можна виявити у хворого в перiод ремiсiї?
А.
Профузна пiтливiсть.
В. Втрата маси тiла.
С. Кашель з харкотинням.
D. Задишка.

Е. Остуда.


8. Хворому 51 рiк, нотарiус. Впродовж 4-х мiсяцiв вiдмiчас сухий кашель, задишку при фiзичному навантаженнi, млявiсть. Звернувся до лiкаря в зв’язку з тим, що останнiм часом увечерi спостерiгасться пiдвищення температури до 37,1°-37,2°С. При перкусй над верхнiми вiддiлами легень виявлено притуплення легеневого звуку, при аускультацiї – жорстке дихання. Аналiз кровi: Л – 10,0х109 /л, п – 5 %, л – 22 %, ШОЕ - 26 мм/год. Рентгенологiчно: в обох легенях вiдмiчаються множиннi, середнiх розмiрiв вогнищевi тiнi середньої та високої iнтенсивностi, дифузний пневмосклероз.
Яке захворювання найвiрогiднiше виявлено у хворого?
А.
Пневмоконiоз.
В. Негоспiтальна пневмонiя.
С. Саркоїдоз.
D. Хронiчний дисемiнований туберкульоз.
Е. Метастатичний рак.


9. Хворому 43 роки. Чотири роки тому перенiс пiдгострий дисемiнований туберкульоз легень, МБТ(+). У результатi лiкування сформувався хронiчний дисемiнований туберкульоз легень, МБТ(-), розвинулась емфiзема. Зараз хворий скаржиться на пiдвищену стомлюванiсть, задишку.
Рентгенологiчно: легеневий рисунок фiброзно деформований. У легенях виявлено множиннi щiльнi вогнищевi тiнi рiзної величини з чiткими контурами; у S1-2 обох легень – порожнини розпаду (1,5х1,6см). У нижнiх частках прозорiсть легеневої тканини пiдвищена. Коренi легень пiдтягнутi угору.
Якi змiни в легенях с ттричиною розвитку емфiземи у хворого?
А.
Розвиток фiброзу в легенях.
В. Утворення бронхоектазiв.
С. Наявнiсть порожнин розпаду.
D. Змiщення коренiв легень угору.
Е. Щiльнi вогнищевi тiнi.


10. Хворiй64 роки. Три роки тому встановлено дiагноз: ХТБ (16.08 2002)
туберкульоз легень (хронiчний дисемiнований), Дестр-, МБТ-М-К-, ГIСТ0,
КатI Ког3 (2002). Оглядова рентгенограма: на фонi фiброзно змiненого
легеневого рисунка визначаються, переважно у верхнiх вiддiлах, щiльнi
Б множиннi вогнищевi тiнi рiзноi величинi. Нижнi легеневi поля пiдвищеної
прозоростi. Коренi легень пiдтягнутi угору.
Якi данi перкусiї будуть вiдповiдати рентгенологiчним змiнам у хворого?
А.
Притуплення над нижнiми вiддiлами легень, тимпанiт – над верхнiми.
В. Притуплення над верхнiми вiддiлами легень, тимпанiт – над нижнiми.
С. Притуплення над всiсю поверхнею легень.
D. Тимпанiт над всiсю поверхнею легень.
Е. Легеневий звук незмiнений.


Еталони вiдповiдей: 1.С. 2.D. 3.С. 4.Е. 5.В. 6.А. 7. D. 8. D. 9.А. 10.В.


Тестовi завдання для диференцiйованого залiку


1. Хворий 35-ти рокiв. Захворювання почалося гостро з пiдвищення температури тiла до 39° С, кашлю з видiленням харкотиння. Протягом тижня отримував антибiотики – без ефекту. Мiж лопатками вислуховуються нечисленнi дрiбнопухирчастi хрипи. На рентгенограмi впродовж обох легень визначаються вогнища рiзної (5-10 мм у дiаметрi) величини з нечiткими контурами. Аналiз кровi: Л - 13,2х109 /л, ШОЕ - 45 мм/год.
Який дiагноз є найiмовiрнiшим?
А.
Пiдгострий дисемiнований туберкульоз легень.
В. Двобiчна бронхопневмонiя.
С. Iнфаркт-пневмонiя.
D. Застiйнi явища в легенях.
Е. Казеозна пневмонiя.


2. При флюорографiчному обстеженнi у чоловiка 48-ми рокiв у верхнiх частках обох легень виявлено множиннi вогнища середньої величини, малої та середньої iнтенсивностi з нечiткими контурами. Самопочуття хворого не порушене. Аналiз кровi: Л - 8,2х109 /л, ШОЕ - 20 мм/год.
Яка форма дисемiнованого туберкульозу легень виявлена у хворого?
А.
Мiлiарна.
В. Дисемiнована (пiдгостра).
С. Вогнищева.
D. Дисемiнована (хронiчна).
Е. Iнфiльтративна.


3. Чоловiк 46-ти рокiв скаржиться на кашель, задишку, пiдвищення температури до 38°С. Захворювання починалося поступово. На рентгенограмi у верхнiх частках легень виявлено вогнищевi тiнi малої iнтенсивностi з нечiткими контурами.
Який дiагноз є найiмовiрнiшим?
А.
Карциноматоз.
В. Дисемiнований туберкульоз.
С. Вронхопневмонiя.
D. Вогнищевий туберкульоз.
Е. Хронiчний бронхiт.


4. Хворий 35-ти рокiв скаржиться на задишку пiд час фiзичного навантаження, кашель з видiленням невелико кiлькостi харкотиння. Протягом 10 рокiв працював прохiдником у шахтi. Температура тiла нормальна. У легенях хрипи не вислуховуються. Аналiз кровi: Л - 7,8х109 /л, ШОЕ - 8 мм/год. Проба Манту з 2 ТО ППД-Л – iнфiльтрат дiаметром 10 мм. На рентгенограмi з обох сторiн, переважно у середньо-латеральних вiддiлах, визначаються дрiбнi вогнищевi тiнi велико iнтенсивностi з чiткими контурами.
Який попереднiй дiагноз у хворого?


А. Бронхопневмонiя.
В. Мiлiарний туберкульоз.
С. Хронiчний дисемiнований туберкульоз.
D. Карциноматоз.
Е. Пневмоконiоз.


5. Хворий 62-х рокiв скаржиться на нападоподiбний кашель, задишку, знижений апетит, зниження маси тiла на 10 кг. Контактував з братом, хворим па туберкульоз легень. Шiсть мiсяцiв тому прооперований з приводу раку передмiхурово залози. Аналiз кровi – анемiя, ШОЕ - 65 мм/год. На рентгенограмi, у середнiх і переважно у нижнiх вiддiлах легень, визначаються множиннi вогнищевi тiнi, розмiром 5-6 мм з чiткими контурами.
Який попереднiй дiагноз у хворого?
А.
Дисемiнований туберкульоз.
В. Карциноматоз.
С. Вогнищевий туберкульоз.
D. Тромбоемболiя гiлок легеневої артерії.
Е. Двобiчна бронхопневмонiя.


6. Якi основнi рентгенологiчнi ознаки пiдгострого дисемiнованого туберкульозу легень?
А.
Тотальне двобiчне дрiбновогнищеве ураження.
В. Двобiчне симетричне вогнищеве ураження, переважно у верхнiх i середнiх вiддiлах легень.
С. Однобiчне вогнищеве ураження.
D. Двобiчне вогнищеве раження в межах апiкальних сегментiв.
Е. Вогнищево-iнфiльтративний двобiчний процес у нижнiх вiддiлах обох легень.


Еталони вiдповiдей: 1.А. 2.В. З.В. 4.Е. 5.В. 6.В.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 2125 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...