Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Яку етiотропну терапiю слiд ттризначити хворому в iнтенсивнiй фазi?




7. Хворий 36-ти рокiв. Перебував у контактi з хворим на вiдкриту форму туберкульозу. Останнi З роки рентгенологiчно не обстежувався. При оформленнi на роботу рентгенологiчно у II сегментi правої легенi виявлено фокус затемнення до 4 см у дiаметрi із серпоподiбним проясненням. Тiнь середньої iнтенсивностi, контури чiткi, рiвнi. Аналiз кровi у межах норми. Об’єктивно без патологiї. Встановлено дiагноз туберкульозу.
Який має бути план лiкування хворого в iнтенсивнiй фазi?

У хворого 42-х рокiв при флюорографiчному обстеженнi у II сегментi правої легенi виявлено одиничнi малоiнтенсивнi вогнищевi тiнi з нечiткими контурами, середнiх розмiрiв. Скарг немає. Об’єктивно без патологiї. Аналiз кровi у межах норми. Встановлено дiагноз: ВДТБ (дата виявлення) II сегменту правої легенi (вогнищевий), Дестр-, МБТ-М-К0Резист0, ГIСТО,Кат3 Ког (№ кварталу) (рiк виявлення). Яку етiотропну терапiю слiд призначити хворому в iнтенсивнiй фазi?


9. У хворого 35-ти рокiв у верхнiй частцi правої легенi на фонi вираженого пневмосклерозу, вивлено порожнину витягнутої форми 4х6 см з товстою стiнкою та вогнищевими тiнями у нижнiх вiддiлах обох легень. Скаржиться на кашель зi слизувато-гнiйним харкотинням, пiдвищення температури тiла до 37-38 °С. Над верхньою часткою правої легенi вислуховуються одиничнi вологi рiзнокалiбернi хрипи. Аналiз кровi: Л-12,0хI09 /л, ШОЕ - 38 мм/год. У харкотиннi бактерiоскопiчним методом виявлено МБТ. Встановлено дiагноз: ВДТВ (дата виявлення) верхньої частки правої легенi (фiброзно-кавернозний), Дестр+, МВТ+М+К0Резист0, ГІСТо, Кат1 Ког (№ кварталу) (рiк виявлення).
Яку етiотропну терапiю потрiбно призначити хворому в iнтенсивнiй
фазi?

10. Хворий 26-ти рокiв занедужав гостро. Пiдвищилась температура до
38°с, зявився бiль у правiй половинi грудны клiтки, який пiдсилюється при кашлi та глибокому вдиху, сухий кашель. у подальшому зростала задишка, бiль зменшився. Права половина грудны клiтки вiдстас в актi дихання. Вiд 4-го ребра донизу визначається тупiсть і рiзко ослаблене дихання. Аналiз кровi: Л-8,2х109 /л, ШОЕ – 30 мм/год. Рентгенологiчно: справа, вiд 4-го ребра донизу, виявлено гомогенне затемнення з верхнiм косим контуром. Органи середостiння змiщенi влiво. При дослiдженнi плевральны рiдини: лiмфоцитiв 90 %, реакцiя Рiвальта ++++.
Яку етiотропну терапiю слiд призначити хворому в iнтенсивнiй фазi?


11.
Хворому 33 роки. Занедужав гостро, температура тiла пiдвищиласядо З8°, з’явився кашель 31 слизуватим харкотинням до 50 мл на добу. Контакту iз хворим на туберкульоз не втановлено. Хворiе на цукровий дiабет. Над всiею верхньою часткою правої легенi визначається вкорочення перкуторного звуку, вислуховується ослаблене везикулярне дихання з одиничними вологими хрипами. Рентгенологiчно: верхня частка правої легенi негомогенно затемнена, вiдмiчаються дiлянки прояснення. У харкотиннi виявлено МБТ.
Яку етiотропну терапiю слiд призначити хворому в iнтенсивнiй фазi?

12. У дитини 11-ти рокiв виявлено гiперергiчну пробу Манту з 2 ТО -
iнфiльтрат дiаметром 17 мм. Дитина скаржиться на кашель з
харкотинням. Аналiз кровi: Л-8,6хI09 /л, ШОЕ - 20 мм/год, у ІІІ сегментi
лiвої легенi визначається дiлянка затемнення 4х5см мало iнтенсивностi з
нечiткими контурами та наявнiстю дiлянки прояснення у центрi. Тiнь зв’язана запальною дорiжкою з розширеним, за рахунок збiльшених
без внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв, коренем легень. у харкотиннi
методом бактерiоскопiї виявлено МБТ.
Яку етiотропну терапiю слiд призначити хворому в iнтенсивнiй фазi?

Хворий 56-ти рокiв спрямований до фтизiатра зi скаргами на пiдвищення температури до 39°С, задишку, сухий кашель. Перкуторно над легенями визначається легеневий звук з коробковим вiдтiнком. Хрипи не вислуховуються. Аналiз кровi: Л - 10,0хI09 г/л, ШОЕ - 36 мм/год. Рентгенологiчно: впродовж обох легень, бiльше у верхнiх вiддiлах, визначаються симетричнi, множиннi, дрiбнi малоiнтенсивнi вогнищевi тiнi з нечiткими контурами. Яку етiотрогтну тералiю слiд призначити хворому в iнтенсивнiй фазi?

У хворого 46-ти рокiв вперше виявлено фiброзно-кавернозний туберкульоз легень. у харкотиннi виявлено МБТ, стiйкi до iзонiазиду i канамiцину. Яку етiотропну терапiю слiд призначити хворому в iнтенсивнiй фазi?

Хворий 39-ти рокiв тривалий час спостерiгається з приводу фiброзно-кавернозного туберкульозу легень. Протягом п’яти рокiв у харкотиннi виявляють МБТ. Рентгенологiчно верхня частка правої легенi зруйнована. Чутливiсть МБТ до протитуберкульозних препаратiв збережена. Яке лiкування слiд призначити хворому в iнтенсивкiй фазi? 16. Хворий 23-х рокiв. Встановлено дiагноз туберкульозного менiнгiту. У легенях визначаються звапненi лiмфатичнi вузлi. МБТ у спинномозковiй рiдинi не виявлено. Яке лiкування слiд призначити хворому в iнтенсивнiй фазi?


17. Хворий 39-ти рокiв впродовж 6-ти рокiв хворiє на фiброзно-кавернозний туберкульоз легень. Лiкування етiотропними препаратами. Було неефективним. Хiрургiчнi методи лiкування протипоказанi. Звернувся зi скаргами на високу температуру, слабiсть, кашель з харкотинням, кровохаркання. У харкотиннi виявленi МБТ стiйкi до стрептомiцину.
Яке лiкування слiд призначити хворому?

У дитини 10-ти рокiв виявлено первинний туберкульозний комплекс середньої частки правої легенi у фазi iнфiльтрацi, МБТ- (пневмонiчна стадiя). Яку комплекспу тералiю слiд призначити дитинi в iнтенсивнiй фазi?

У хворого 51-го року вперше виявлено фiброзно-кавернозний туберкульоз нижньої частки лiвої легенi. Рентгенологiчно визначається эменшення розмiру нижньої частки лiвої легенi, змiщення серця та органiв середостiння влiво. У VI сегментi на фонi цирозу вiдмiчається товстостiнна порожнина. У нижнiх вiддiлах лiвої легенi спостерiгаються дрiбнi iнтенсивнi вогнищевi тiнi.У харкотиннi виявлено МБТ, чутливi до всiх протитуберкульозних препаратiв. Яке лiкування слiд призначити хворому в iнтенсивнiй фазi?

У хворого 26-ти рокiв вперше виявлено казеозну пневмонiю правої легенi. у харкотиннi багаторазово виявлено МБТ, чутливi до всiх протитуберкульозних препаратiв. Яке лiкування слiд призначити хворому в iнтенсивнiй фазi?

Хворий 48-ми рокiв. Хворiє на циротичний туберкульоз лiвої легенi, ДН І-ІІ ступеню. Перiодично спостерiгається бактерiовидiлення. Яке лiкування слiд призначити хворому в iнтенсивнiй фазi?

Хворому 40 рокiв. У дитинствi мав контакт з хворим на туберкульоз. При оформленнi на роботу, флюорографiчним методом у І сегментi правої легенi виявлено дiлянку затемнення 2 см у дiаметрi середньої iнтенсивностi з чiткими рiвними контурами. У прилеглiй легеневiй тканинi визначаються одиничнi малої iнтенсивностi вогнищевi тiнi. Скарг немає. Об’єктивно без патологiї. Аналiз кровi у межах норми. МБТ не виявлено. Встановлено дiагноз: туберкульома І сегменту правої легенi, МБТ-. Яке лiкування слiд призттачити хворому в iнтенсивнiй фазi?

Хворому 47-ми рокiв встановлено дiагноз: казеозна пневмонiя правої легенi. Стан хворого важкий. Температура тiла 39-40°С, вiдмiчається кашель з харкотинням, задишка в спокої. Хворий ВIЛ-iнфiкований. Над верхньою часткою правої легенi визначається тупiсть. Дихання бронхiальне. Вислуховується невелика кiлькiсть рiзнокалiберних вологих хрипiв. Аналiз кровi - Л-12,4х109 /л, ШОЕ - 38 мм/год. Рентгенологiчно: верхня частка правої легенi тотально затемнена, на фонi затемнення визначаються множиннi дiлянки прояснення. У нижнiх частках обох легень визначаються малої iнтенсивностi вогнищевi тiнi з нечiткими контурами. У харкотиннi виявлено МБТ. Яку патогенетичну терапiю варто додати до антимiкобактерiальної?


Еталони вiдповiдей:
1. Iзонiазид, рифампiцин, пiразинамiд (або стрептомiцин).
2. iзонiазид, рифампiцин, пiразинамiд (або стрептомiцин).
3. Iзонiазид, рифампiцин, пiразинамiд, стрептомiцин.
4. Вiтамiни групи В, iмуномодулятори, загально змiцнювальнi препарати.
5. Iзонiазид, рифампiцин, пiразинамiд, стрептомiцин.
6. Iзонiазид, рифампiцин, пiразинамiд, стрептомiцин.
7. 2-3 мiсяцi етiотропне лiкування, через З мiсяцi при наявностi деструкцiї вирiшити питання про оперативне втручання.
8. iзонiазид, рифампiцин, пiразинамид (або стрептомiцин).
9. Iзонiазид, рифампiцин, пiразинамiд, етамбутол.
10. Iзонiазид, рифампiцин, пiразИнамiд, стрептомiцин.
11. iзонiазид, рифампiцин, пiразинамiд, стрептомiцин.
12. iзонiазид, рифампiцин, пiразинамiд, стрептомiцин.
13. Iзонiазид, рифампiцин, пiразинамiд, стрептомiцин.
14. Iзонiазид, рифампiцин, етамбутол, пiразинамiд.
15. Операцiю резекцi верхньо частки право легенi.
16. Iзонiазид, рифампiцин, пiразинамiд, стрептомiцин.
17. Iзонiазид, рифампiцин, етамбутол, пiразинамiд, офлоксацин.
18. Iзонiазид, рифампiцин, пiразинамiд, вiтамини групи В, карсил.
19. iзонiазид, рифампiцин, пiразинамiд, етамбутол.
20. iзонiазид, рифампiцин, пiразинамiд, стрептомiцин.
21. Хiрургiчне лiкування.
22. Iзонiазид, рифампiцин, пiразинамiд.
23. Глюкокортикоди, iмунокоректори.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 331 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...