Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Контроль поточної навчальної дiяльностi. Хворий 28-ми рокiв. Звернувся 31 скаргами на високу температуру (до 39°С), слабiсть, кровохаркання, значну втрату маси тiла



Хворий 28-ми рокiв. Звернувся 31 скаргами на високу температуру (до 39°С), слабiсть, кровохаркання, значну втрату маси тiла. На оглядовiй рентгенограмi виявлено затемнення VI сегменту право легенi і зменшення його у розмiрi, роэширення правого кореня легенi за рахунок збiльшених внутрiшньогрудних лiмфатичних вузлiв. Якi дослiдження додатково варто провести для уточнення дiагнозу?


2. Хворий 37-ми рокiв занедужав гостро пiсля переохолодження. Температура тiла 39°С. Стан хворого важкий. Скаржиться на кашель з
великою кiлькiстю харкотиння з неприємним запахом. Над верхньою часткою правої легенi спереду вислуховуються рiзнокалiбернi вологi хрипи. Аналiз кровi: Л-14,0хI09 /л, ШОЕ - 53 мм/год, У харкотиннi виявлено одиничнi еритроцити; МБТ і АК не виявленi. На оглядовiй рентгенограмi у верхнiй частцi правої легенi визначається фокус затемнення до 4 см у дiаметрi малої iнтенсивностi з нечiткими рiвними контурами i проясненням у центрi.
Для якого захворювання, пневмонiї чи туберкульозу, характернiший
такий аналiз кровi?


3. Хворий 32-х рокiв. Занедужав гостро. Температура тiла пiдвищилася до 39°С, з’явився кашель зi слизуватим харкотинням до 50 мл на добу. Контакту з хворим на туберкульоз не встановлено. Хворiє на цукровий дiабет. Над всiєю верхньою часткою легенi визначається вкорочення перкуторного звуку, ослаблене везикулярне дихання з одиничними вологими хрипами. Рентгенологiчно: верхня частка правої легенi негомогенно затемнена, вiдмичаються дiлянки прояснення.
Яке дослiдження допомогло би пiдтвердити туберкульозну етiологiю
захворювання?


4. У дитини 8-ми рокiв при черговому обстеженнi виявлено позитивну пробу Манту з 2 ТО ППД-Л – iнфiльтрат дiаметром 17мм. Скаржиться на загальну слабiсть, погiршення апетиту, кашель з мокротинням. Аналiз кровi: Л-8,8х109 /л, ШОЕ-23 мм/год. Рентгенологiчно: правий корiнь розширений, безструктурний, зовнiшнiй його контур нечiткий, розмитий.
Яке дослiдження необхiдно провести в першу чергу для визначення
етiологii процесу?

Хворий 35-ти рокiв спостерiгався диспансером з приводу залишкових змiн у легенях (iнтенсивнi вогнища у 1-2-му сегментах лiвої легенi) пiсля вилiкуваного туберкульозу. Стан хворого погiршився бiля 3-х мiсяцiв тому. З’явилися симптоми iнтоксикацi, сухий кашель. Аналiз кровi у межах корми. На фонi лiкування протитуберкульозними препаратами позитивної динамiки не вiдмiчено. Запiдозрений атиповий туберкульоз (Е – мiкобактерiоз). Якi дослiдження варто призначити для пiдтвердження дiагнозу Е – мікобактерiозу?


6. Хворому 48 рокiв. У дитинствi мав контакт із дiдусем, хворим на туберкульоз. Останнi 3 роки рентгенологiчно не обстежувався. При оформленнi на роботу рентгенологiчно у 1-му сегментi правої легенi
виявлено фокус затемнення 4 см у дiаметрi 13 серпоподiбним проясненням. Тiнь середньо iнтенсивностi, контури чiткi, рiвнi. Аналiз кровi у межах норми. Об’єктивно без патологiї.
Яке дослiдження допомогло б пiдтвердити дiагноз туберкульозу?

Хворому 39 рокiв. Занедужав гостро пiсля переохолодження. З’явилася остуда, температура тiла пiдвищилась до 39°С. Стан важкий. Скаржиться на сильний кашель з великою кiлькiстю гнiйного харкотиння з неприємним запахом. Перкуторно над легенями – легеневий звук, дихання везикулярне. Над З-м сегментом правої легенi вислуховуються рiзнокалiбернi вологi хрипи. Аналiз кровi: Л-15,0х109/л/, ШОЕ – 56 ди мм/год. Рентгенологiчно: у З-му сегментi правої легенi визначається дiлянка затемнення до 4 см у дiаметрi, малої iнтенсивностi, з нечiткими рiвними контурами i проясненням у центрi. Яке дослiдження харкотиння варто провести для уточнения дiагнозу?

У хворого 42-х рокiв при флюорографiчному обстеженнi у другому сегментi правої легенi на фонi цирозу виявлено товстостiнну порожнину Зх4см в дiаметрi. у нижнiй частцi правої легенi – вогнищевi тiнi рiзної величини та iнтенсивностi. Яке лабораторне дослiдження слiд провести в першу чергу для уточнення дiагнозу?

Хворий 42-х рокiв скаржиться на пiдвищення температури до 38°С протягом З-х тижнiв, кашель з харкотинням. Мав контакт з другом, хворим на вiдкриту форму туберкульозу легень. Об’єктивно: зниженого харчування, дихання везикулярне, хрипи не вислуховуються. Аналiз кровi: Л-9,2х109/л, ШОЕ-18 мм/год. Рентгенологiчно: у всiх легеневих полях визначаються множиннi вогнищевi тiнi вiд З-х до 8 мм малоi і середньої iнтенсивностi, схильнi до злиття, з наявнiстю дiлянок прояснення. Яке лабораторне дослiдження показане хворому у першу чергу?


Еталони вiдповiдей:

1. Аналiз харкотиння на МБТ бактерiоскопiчним i бактерiологiчним методами, аналiз харкотиння на раковi клiтини, загальний аналiз кровi і харкотиння, оглядову i бiчну рентгенограми, томограми правого кореня, бронхоскопiю.
2. Для пневмонi.
З. Аналiз харкотиння на МБТ усiма методами.
4. Дослiдження мокротиння на МБТ бактерiоскопiчним методом.
5. Дослiдження харкотиння на L-форми МВТ.
6. Дослiдження харкотиння на МВТ.
7. На МБТ.
8. Аналiз харкотиння на наявнiсть МВТ методом бактерiоскопii.
9. Трикратне дослiдження харкотиння на МБТ.


Контроль кiнцевого рiвня засвоєння матерiалу


1. Хворий 35-ти рокiв. При поступленнi до протитуберкульозного диспансеру скаржився на слабiсть, пiдвищену пiтливiсть, кашель з харкотинням слизового характеру. Рентгенологiчно: у S1-2 лiвої легенi виявлено дiлянку затемнення слабкої iнтенсивностi з нечiткими контурами.
Яке дослiдження доцiльно провести для пiдтвердження дiагнозу туберкульозу?
А.
Загальний аналiз кровi.
В. Вiохiмiчний аналiз кровi.
С. Аналiз харкотиння на МБТ.
D. Iмунологiчне дослiдження кровi.
Е. Аналiз харкотиння на вторинну флору.


2. Хворому 40 рокiв. Перебуває на лiкуваннi в протитуберкульозному
диспансерi з дiагнозом:
ВДТВ (15.01.2004) верхньої частки правої легенi (вогнищевий), Дестр-, МБТ-М-К-, ГiСТ0, КатЗ Ког1(2004). Рентгенологiчно: у S1,2
правої легенi визначено затемнення до 1 см у дiаметрi слабкої iнтенсивностi.
Який аналiз кровi характерний для хворих на туберкульоз?
А.
Ер.- 4,6х1012, НЬ -134 г/л, Л - 28х109, е-17%, п- 3%, с -60%, л- 15%,
м-5%, ШОЕ - 30 мм/год.
В. Ер.- 3,6х1012, НЬ - 128 г/л, Л - 15х109, п- 7%, с -53%, л- 30%, м - 10%,
ШОЕ - 70 мм/год.
С. Ер.- 4,6х1012, НЬ - 136 г/л, Л - 2,5х109, п- 1%, с -60%, л- 29%, м - 10%, ШОЕ -40 мм/год.
D. Ер.- 4,2х1012, НЬ - 130 г/л, Л - 9,5х109, п- 5%, с -67%, л- 20%, м - 5%,
ШОЕ - 20 мм/год.
Е. Ер.- 3,2х1012, НЬ - 120 г/л, Л - 4,5х109, е- 20, п- 1%, с -49%, л- 25%, м -5%, ШОЕ -2 мм/год.
3. Хворий 43-х рокiв. Проходить курс антимiкобактерiальної терапi з приводу ХТБ (12.12.1998) верхньої частки лiвої легенi (фiброзно-кавернозний фаза iнфiльтрацi\ i обсiменiння), Дестр+, МБТ+М+К-i-Резист0, ГIСТ0, Кат4 Ког4 (2004).
Яке дослiдження насамперед потрiбно провести хворому для
призначення отитимальної комбiнацii хiмiопрепаратiв?
А.
Визначити вид МБТ.
В. Визначити наявнiсть вторинноi флори.
С. Визначити чутливiсть МБТ до антимiкобактерiальних препаратiв.
D. Визначити масивнiсть бактерiовидiлення.
Е. Визначити вiрулентнiсть МБТ.


4. Хвора 36-ти рокiв. Перебуває на лiкуваннi в протитуберкульозному
диспансерi з дiагнозом: ХТБ (23.11.1997) верхньої частки лiвої легенi
(фiброзно-кавернозний, фаза iнфiльтрацiї i обсiменiння), МБТ+МК+Резист+ (S, Z,Е) РезистiIІ0, ГІСТ0, Кат4 Ког4 (2004).
Яке дослiдження першочергово потрiбно зробити хворiй?
А.
Гiстологiчне.
В. Люмiнiсцентну мiкроскопiю.
С. Визначити чутливiсть МЕТ до хiмiопрепаратiв II ряду.
D. Iмунологiчне дослiдження.
Е. Бiохiмiчне дослiдження.


5. Хворий 25-ти рокiв. Лiкується в протитуберкульозному диепансерi з
дiагнозом: РТБ (2.02.2004) верхньої частки правої легенi
(iнфiльтративний, фаза розпаду i обсiменiння), Дестр+МБТ+М-К+ Резист+(Н,Е) РезистII0, ГiСТ0, Кат4 Ког1 (2004). Хворому призначено вiдповiдне лiкування: H, R, S, Z. Через 2 мiс. при проведеннi рентгенологiчного контролю позитивно динамiки не визначено. Результат
визначення чутливостi МБТ до протитуберкульозних препаратiв отримано
через 2 мiсяцi пiсля поступлення хворого.
Яка основна причина неефективного лiкування?
А.
Наявнiсть резистентностi МБТ до антимiкобактерiальних препаратiв.
В. Курiння.
С. Перiодичне вживання алкоголю.
D. Тривалий прийом хiмiопрепаратiв.
Е. Вiдсутнiсть п’ятого препарату.


6. Хвора 44-х рокiв. Перебуває на лiкуваннi протягом 1 тижня. Встановлено дiагноз: ВДТБ (15.01.2004) легень (дисемiнований, фаза iнфiльтрацi i розпаду), Дестр+, МБТ+М+К+Резист0 ГIСТ0, КатI КогI(2004). МБТ виявлено бактерiоскопiчним методом у 3-х аналiзах.
Яка найвiрогiднiша причина того, що в дiагнозi ароблено запис К0?
А.
Культуральний аналiз не проводили.
В. Отримали негативний результат посiву харкотиння.
С. Недостатнiй строк для росту МБТ.
В. Вiдсутнiсть МБТ в харкотиннi.
Е. Неправильно визначенi результати бактерiоскопiї.


7. Хворий 20-ти рокiв. Поступив до протитуберкульозного диспансеру iз скаргами на слабiсть, нездужання, кашель з харкотинням. На оглядовiй рентгенограмi виявлено iнфiльтративнi змiни у верхнiй частцi правої легенi з наявнiстю порожнини розпаду. У харкотиннi бактерiоскопiчним методом виявленi МБТ.
Яка кiлькiсть МБТ має бути в 1 мл харкотиння (при переглядi 300 полiв зору)?
А. 500.
В.
5000.
С. 1000.
D. 100.
Е. 100000.


8. Хворий 42-х рокiв. Скаржиться на слабiсть, поганий апетит i сон, зниження маси тiла. Рентгенологiчно: у S1 правої легенi виявлено iнфiльтративно-пневмонiчне
Загальний аналiз кровi: ер.- 4,8х1012, НЬ - 146 г/л, Л - 8,5х109, е- 3%, п-7%, с-66%, л-20%,м-4%, ШОЕ-22мм/год.
Яке дослiдження слiд зробити хворому з метою виявлення МБТ?
А.
Забiр промивних вод бронхiв.
В. Томографiю.
С. Пробу Манту з 2 ТО ПНД-Л.
D. Дослiдити харкотиння.
Е. Провести імунологiчне дослiдження.

9. Хворий 43-х рокiв. Предявляє скарги на слабiсть, поганий апетит, зниження маси тiла, субфебрильну температуру (37,1°-37,4°С), біль у лiвому боці. При рентгенологiчному обстеженнi у S1-2 лiвої легенi виявлено обмежену дрiбновогнищеву дисемiнацiю, донизу вiд IV ребра ексудат. При бактерiоскопiчному дослiдженнi рiдини МБТ не знайденi.
Яке дослiдження є оптимальним для пiдтвердження етiологiї виявлених змiн у даного хворого?
А.
Дослiдження харкотиння.
В. Проведения бронхоскопiї.
С. Імунологiчне дослiдження.
D. Бiопсiя плеври.
Е. Цитологiчне дослiдження ексудату.


10. Хворий 36-ти рокiв. Поступив до стацiонарного вiддiлення протитуберкульозного диспансеру із скаргами на кашель з харкотинням, слабiсть, температуру - 38,0°С, сильний головний бiль, нудоту та блювоту, що не приносить полегшення. Захворювання починалося поступово. Звернувся до терапевта, пiсля чого проведено рентгенологiчне обстеження.
На оглядовiй рентгенограмi впродовж легеневих полiв вiдмiченi дрiбні (1-2 мм у дiаметрi) множиннi неiнтенсивнi тiні з нечiткими контурами. Хворому встановлено дiагноз: ВДТВ (3.12.2003) легень (мiлiарний в фазi iнфiльтрацiї і розпаду), Дестр+, МБТ+М-К+Резист-РезистII0, ГIСТ0, КатI Ког4(2003).
Яке дослiдження найвiрогiднiше пiдтвердить можливiсть розвитку у хворого туберкульозного менiнгiту?
А.
Вактерiологiчний аналiз харкотиння.
В. Iмунологiчне дослiдження.
С. Енцефалографiя.
D. Вактерiоскопiя спинномозкової рiдини.
Е. Бiохiмiчний аналiз складу спинномозкової рiдини.


11. Хворий 45-ти рокiв. Перебуває на лiкуваннi в протитуберкульозному диспансерi з приводу РТБ (13.12.2003) верхньої частки правої легенi
(iнфiльтративний, фаза розпаду і обсiменiння), Дестр+, МБТ+М+К+Резист-РезистII0, ГIСТ0, Кат2 Ког4((2003). Алкоголь, наркотичнi засоби не вживає. Не курить. Незважаючи на адекватну хiмiотерапiю (Н, R, S, Е) у хворого спостерiгається прогресування туберкульозу. На контрольних рентгенограмах визначено збiльшення розмiрiв порожнини роэпаду та появу вогнищ обсiменiння в лiвiй легенi.
Яке дослiдженкп потрiбно провести хворому, щоб з’ясувати можливу
причину неефективностi лiкування?
А.
Загальний аналiз кровi.
В. Бiохiмiчний аналiз кровi.
С. Пробу Коха.
D. Iмунологiчне дослiдження.
Е. Дослiдження функцй зовнiшнього дихання.


Еталони вiдповiдей: 1.С. 2. D. З.С. 4.С. 5.А. 6.С. 7.В. 8.А. 9. D. 1О.Е. 11. D.

Тестовi завдання для диференцiйованого залiку


1. Якi бiохiмiчнi компоненти МБТ зумовлюють iх стiйкiсть до кислот, лугiв i спиртiв?
А.
Бiлки.
В. Вуглеводи.
С. Лiпiди.
D. Полiсахариди.
Е. Мiнеральнi солi.


2. Якi складовi сполуки МБТ с основними носiями антигенних властивостей?
А.
Бiлки.
В. Вуглеводи.
С. Лiпiди.
D. Полiсахариди.
Е. Мiнеральнi солi.

3. Якi мiко6актерiї називають L-формою?
А.
Вакцинний штам МБТ.
В. Авiзуальнi форми МБТ.
С. Атиповi МБТ.
D. МБТ, якi частково втратили клiтинну стiнку.
Е. Фiльтрiвнi форми МБТ.


4. Яка причина виникнення первинної медикаментозної стiйкостi МБТ?
А.
Несвоєчасне виявлення туберкульозу.
В. Пiзнє виявлення туберкульозу.
С. Нерегулярний прийом антимiкобактерiальних препаратiв.
D. Лiкування заниженими дозами хiмiопрепаратiв.
Е. Зараження стiйкими штамами МБТ.


5. Яка частота первинної медикаментозної стiйкостi МБТ у хворих на туберкульоз?
А.
0,5-1 %.
В. 2 - 5 %.
С. 1-14 %.
D. 15-20 %.
Е. 25-30 %.


6. Як часто розвивається вторинна медикаментозна стiйкiсть МБТ до антимiкобактерiальних препаратiв у хворих на туберкульоз?
А.
1-5 %.
В. 5-10 %.
С. 10-20 %.
D. 20-40 %.
Е. 50-6О %.


7. Що таке первинна лiкарська стiйкiсть МБТ?
А.
Стiйкiсть МБТ у вперше виявлених хворих, якi ще не лiкувались антимiкобактерiальними препаратами.
В. Стiйкiсть МБТ у хворих з первинною формою туберкульозу.
С. Стiйкiсть МБТ у хворих з хронiчними формами туберкульозу.
D. Стiйкiсть МВТ у хворих з рецидивами туберкульозу.
Е. Стiйкiсть МБТ у хворих з малими формами туберкульозу легень.


8. Який з видiв МБТ є найпатогеннiшим для людини?
А.
М. africanum.
В. М. avium.
С. М. bovinus.
D. М. tuberculosis.
Е. М. Kansasii.


9. Якi мiкобактерiї викликають (спричинюють) мiкобактерiоз?
А.
L-форми мiкобактерiй.
В. М. tuberculosis.
С. Кислотостiйкi сапрофiти.
D. Атиповi мiкобактерi.
Е. МБТ, стiйкi до антимiкобактерiальних препаратiв.

10. 3 метою виявлення МБТ хворому зробили посiв харкотиння на тверде
середовище.
Про що свiдчить поява колонiї на 3-й день вiд посiву?
А.
Рiст мiкобактерiй, що швидко роэмножуються.
В. Рiст високо вiрулентних мiкобактерiй.
С. Рiст атипових мiкобактерiй.
D. Рiст неспецифiчної мiкрофлори.
Е. Рiст L-форм мiкобактерiй.


11. Яке харкотиння найхарактерніше для хворих на туберкульоз легень?
А. Слизово-гнiйне, без запаху, 10-50 мл на добу.
В. Гнiйне з рiзким неприємним запахом, iржавого кольору, до 500 мл.
С. Гнiйне без запаху, до 300 мл.
D. Слизово-водянисте, 50-100 мл.
Е. Гнiйно-кровянисте з неприємним запахом, 100-150 мл на добу.


12. Якi строки появи росту мiкобактерiй туберкульозу ва твердих поживних середовищах?
А.
2-3 день.
В. 7-I4день.
С. 3-4 тижнi.
D. 3-5 мiсяцiв.
Е. 6 мiсяцiв.


13. У скiлькох вiдсоткiв людей туберкульоз викликасться М. bovis?
А.
1-2%.
В. 3-5%.
С. 10-20%.
D. 25-30%.
Е. 35-50%.

14. Який вид збудника, за класифiкацiєю Runyon, вiдносять до мiкобактерiй?
А.
М. bovis.
В. М. africanum.
С. Фiльтрiвнi форми.
D. М. avium.
Е. М. tuberculosis.

Еталони вiдповiдей: 1.С 2.А 3. D 4.Е 5.С б.Е 7.А 8.В 9. D 10. D11.А 12.С 13.В 14. D


ДОСЛIДЖЕННЯ ФУНКЦIЇ ЗОВНІШНЬОГО ДИХАННЯ
ПРИ ТУБЕРКУЛЬОЗI ЛЕГЕНЬ


Контроль початкового рiвня знань


1. Якi данi не можна одержати при дослiдженнi зовнiшнього дихання у хворого на туберкульоз?
А.
Ступiнь втрати працездатностi.
В. Можливiсть оперативного втручання.
С. Наявнiсть супутнього обструктивного процесу у бронхах.
D. Ефективнiсть лiкування.
Е. Наявнiсть деструкцi у легенях.


2. Який критерiй бронхiальної обструкції використовується в теперiшнiй
час?
А.
Зниження ОФВ1.
В. Зниження ЖЄЛ.
С. Зниження РД.
D. Пiдвищення ХОД.
Е. Зниження МВЛ.


З. Який критерiй рестрикцiї легенiв в теперiшний час?
А.
Зниження ОФВ1.
В. Зниження ЖЄЛ.
С. Зниження ПОШ.
D. Пiдвищення ХОД.
Е. Зниження МВЛ.

4. Який показник дослiджується при пневмотахометрii?
А.
ПОШ.
В. ОФВ1.
С. ЖЄЛ.
D. ХОД.
Е. МВЛ.


5. Про що свiдчить эменшення ЖЄЛ?
А.
Наявнiсть порушення прохiдностi дрiбних бронхiв.
В. Наявнiсть обструктивного типу вентиляцiйно недостатностi.
С. Наявнiсть рестриктивного типу вентиляцiйно недостатностi.
В. Наявнiсть порушення дифузi газiв.
Е. Наявнiсть змiшаного типу вентиляцiйно недостатностi.

6. Якийхарактер має крива “потiк-об’єм” при обструкцiї великих бронхiв?
А.
Значне зниження пiкової об’ємної швидкостi та прогин дистальних
вiддiлiв кривої.
В. Помiрне зниження пiкової об’ємної швидкостi та сплощення
дистальних вiддiлiв кривої.
С. Значне зниження пiкової об’ємної швидкостi та сплощення
дистальних вiддiлiв кривої.
D. Помiрне зниження пiкової об’ємної швидкостi прогин дистальних
вiддiлiв кривої.
Е. Пiдвищення пiкової об’ємної швидкостi та прогин дистальних 12.
вiддiлiв кривої.


7. Який характер має крива “потiк-об’єм” при обструкцiї дрiбних бронхiв?
А.
Значне зниження пiкової об’ємної швидкостi та прогин дистальних
вiддiлiв кривої.
В. Помiрне зниження пiкової об’ємної швидкостi та сплощення
дистальних вiддiлiв кривої.
С. Значне зниження пiкової об’ємної швидкостi та сплощення
дистальних вiддiлiв кривої.
D. Помiрне зниження пiкової об’ємної швидкостi та прогин дистальних
вiддiлiв кривої.
Е. Пiдвищення пiкової об’ємної швидкостi та прогин дистальних
вiддiлiв кривої.


8. В лiкуваннi якого захворювакля динамiчне визначення ПОШ протягом доби є потрiбним?
А.
Пневмонiя.
В. Туберкульоз легенiв.
С. Фiброзуючий альвеолiт.
D. Бронхiальна астма.
Е. Хронiчний обструктивний бронхiт.


9. За допомогою якого методу дослiджують вмiст газiв в кровi?
А.
Спiрометрiя.
В. Пневмотахометрiя.
С. Пневмотахографiя.
D. Метод Аструпа.
Е. Плетiзмографiя.


10. При якому захворюваллi зниження швидкiсних показникiв дихання є головним критерiем важкостi?
А.
Пневмонiя.
В. Туберкульоз легенiв.
С. Фiброзуючий альвеолiт.
В. Ексудативний плеврит.
Е. Хронiчний обструктивний бронхiт.


11. Про яке ускладнення може свiдчити виявлення ознак бронхiальної обструкцii у хворого, який ранiше не страждав на обструктивнi
захворювання легенiв?
А.
Про туберкульоз плеври.
В. Про лiмфогенну дисемiнацiю.
С. Про гематогенну дисемiнацiю.
D. Про туберкульозне ураження бронхiв.
Е. Про прогресування туберкульозного процесу у легенях.


12. При якiй клiнiчнiй формi туберкульозу практично завжди виявляються ознаки бронхiальноi обструкцiї?
А.
При вогнищевому туберкульозi.
В. При iнфiльтративному туберкульозi.
С. При казеознiй пневмонi.
D. При фiброзно-кавернозному туберкульозi.
Е. При мiлiарному туберкульозi.


13. При якому захворюваннi виявляються найвираженiшi рестриктивнi порушення?
А.
При пневмонi.
В. При iнфiльтративному туберкульозi легенiв.
С. При фiброзуючому альвеолiтi.
D. При ексудативному плевритi.
Е. При хронiчному обструктивному бронхiтi.

14. Який клiнiчний симптом допомагає виявити порушення фунцiї зовнiшнього дихання?
А.
Кашель.
В. Задишка.
С. Вологi хрипи на дiлянцi легенiв.
D. Притуплення перкуторного звуку.
Е. Послаблення голосового тремтiння.


15. Якi компенсаторнi змiни можуть бути виявленi при дихальнiй
недостатностi II ступеня?
А.
Збiльшення ОФВ1.
В. Збiльшення ПОШ.
С. Збiльшення ЖЄЛ.
В. Збiльшення ХОД.
Е. Збiльшення ФЖЄЛ.


Еталони вiдповiдей: 1.Е. 2.А. 3.В. 4.А. 5.С. 6.С. 7 D. 8.D. 9. D. 1О.Е.
11. D. 12. D. 13.С. 14.С. 15. D.


Контроль поточної навчальної дiяльностi


1. У хворого 32-х рокiв вперше дiагностовано фiброзно-кавернозний
туберкульоз обох легень в фазi iнфiльтрацi та обсiменiння, МБТ+.
Скаржиться на кашель з видiленням мокротиння, задишку в спокої.
Показники функцiї зовнiшнього дихання (у порiвняннi з нормальними
показниками) становлять: ОФВ1 – 21 %, М0Ш25 – 14 %, М0Ш50 – 12 %, М0Ш75-42 %.
Як оцiнити стан бронхiальної прохiдностi у хворого?


2. У хворого 26-ти рокiв вперше виявлено iнфiльтративний туберкульоз
верхньої частки правої легені у фазi розпаду, МБТ-, ДН II ступеню за
обструктивним типом. Показники функції зовнiшнього дихання
становлять: ОФВ1 – 65 %, М0Ш25 – 39 %, М0Ш50 – 71 %, М0Ш75 – 118 %.
На якому рiвнi дихальних шляхiв визначено бронхообструктивнi
порушення?


3. У хворої 39-ти рокiв вперше встановлено дiагноз: вогнищевий туберкульоз верхньої частки лiвої легенi, МБТ -, ВН І ступеню за обструктивним типом, з переважним ураженням дистальних вiддiлiв частi дихальних шляхiв. Показники функцiї зовнiшнього дихання (ФЗД) при поступленнi становлять: ОФВ1 – 43 %, М0Ш25 – 40 %, М0Ш50- 46 %, М0Ш75 – 46 %. Показники Ф3Д через 30 хвилин пiсля проведення функцiональної проби з бронхолiтиком: ОФВ1 – 106 %, М0Ш25 - 75 %, запр М0Ш50 – 86 %, М0Ш75 – 97 %.
Як оцiнити стан бронхiальної прохiдностi до застосування
бронхолiтичного засобу?


4. У хворого 50-ти рокiв вперше дiагностовано iнфiльтративний туберкульоз верхньої частки правої легенi та 6 сегменту лiвої легенi в фазi роэпаду, МБТ+, ВН II ступеню за обструктивним типом з переважним порушенням прохiдностi верхнiх i середнiх вiддiлiв дихальних шляхiв. Показники функцiї зовнiшнього дихання (ФЗД) до проведения функцiонально проби з бронхолiтиком становили: ОФВ1 - 59 %, 2. МОШ25 – 30 %, МОШ50 – 59 %, МОШ75 – 86 %. Показники ФЗД через 40 хвилин пiсля проведения функцiональної проби з бронхолiтиком: стан ОФВ1 - 91, МОШ25 – 45 %, МОШ50 – 72 %, МОШ75 – 108 %.
Як оцiнити вплив брояхолiтичного засобу на стан 6ронхiальної прохiдностi за даними спiротесту?


5. У хворого 50-ти рокiв вперше дiаностовано iнфiльтративний туберкульоз верхньої частки правої легенi та 6 сегменту лiвої легенi в фазi розпаду, МВТ+, ВН II ступеню за обструктивним типом з переважним
порушенням прохiдностi верхнiх і середнiх вiддiлiв дихальних шляхiв.
Показники ФЗД при поступленнi становили: ОФВ1 – 59 %, МОШ25 – 30 %,
МОШ50 – 59 %, МОШ75 – 86 %. Показники ФЗД пiсля закiнчення 2-
мiсячного курсу лiкування: iз застосуванням бронхолiтичного засобу:
ОФВ1 – 102 %, МОШ25 – 68 %, МОШ50 – 94 %,МОШ75 – 115 %.
Як оцiнити ефективнiсть лiкування бронхообструктивних порушень
у хворого?


Еталони вiдповiдей:
1. Генералiзована бронхообструкцiя.
2. Бронхообструктивнi порушення верхнiх та середнiх вiддiлiв дихальних шляхiв.
3. Наявнiсть генералiзованого бронхоспазму.
4. Функцiональна проба iз застосуванням бронхолiтичного засобу позитивна.
5. Значне вiдновлення бронхiально прохiдностi.


Контроль кiнцевого рiвня засвосиня матерiалу

1. Хворiй 38 рокiв. Лiкується з приводу ХТБ (21.06.2000) верхньої частки лiвої легенi (фiброзно-кавернозний, фаза iнфiльтрацiї та обсiменiння), Дестр+, МБТ+М+К+Резист-РезистIІ0, ГIСТ0, Кат4 КогЗ (2003). На оглядовiй рентгенограмi визначається декiлька порожнин розпаду, одна з яких - гiгантська (6,0х6,0 см). У звязку з дим хворiй запропоновано оперативне втручання.
Який показник спiротесту враховують для оцiнки можливостi
оперативного втручання?
А.
Хвилинний об’єм дихання.
В. Максимальна вентиляцiя легень.
С. Життєва ємнiсть легень.
D. Резервний об’єм вдиху.
Е. Дихальний об’єм.

2. Хворий 50-ти рокiв. Скаржиться на задишку, бiль в лiвiй половинi грудної клiтки. За останнi пiвроку задишка збiльшилась i турбує хворого в станi спокою. Рентгенологiчно: у верхнiй частцi правої легенi визначається
неоднорiдне iнтенсивне затемнення, верхня частка зменшена в об’ємi, корiнь правої легенi пiдтягнутий угору.
Яке дослiдження першочергово потрiбно провести хворому, щоб з’ясувати причину збiльшення задишки?
А.
Iмунологiчне.
В. Пробу Манту з2 ТО.
С. дослiдження функцiї зовнiшнього дихання.
D. Коронарографiю.
Е. Фонокардiографiю.


3. Хворий 53-х рокiв. Спрямований на МСЕК для визначення групи iнвалiдностi. Хворому зроблено запис спiротесту, за даними якого виявлено змiну показника М0Ш75, величина якого становить 45 % вiд належноi величини.
Про що свiдчить змiна цього показника?
А.
Порушення прохiдностi великих бронхiв.
В. Змiну еластичностi легеневої тканини.
С. Порушення газообмiну в легенях.
D. Порушення прохiдностi дрiбних бронхiв.
Е. Порушення прохiдностi трахеї.


4. Хвора 30-ти рокiв. Лiкується у протитуберкульозному диспансерi з
дiагнозом: ВДТВ(15.01.2005) S1-2 правої легенi (iнфiльтративний),
Дестр+, МБТ+М-К+Резист-РезистІI0, ГIСТ0, ВН Іст., КатI КогI (2004).
При поступленнi у хворої проведено дослiдження функцiї зовнiшнього
дихання, у результатi якого виявлено зниження ЖЄЛ до 70 % вiд належної
величини. Пiсля 2-х мiсяцiв лiкування вiдмiчено збiльшення показника до
85 %.
Про що свiдчить така динамiка ЖЄЛ?
А. Нормалiзувалась бронхiальна прохiднiсть.
В. Вiдновилась еластичнiсть легеневої тканини.
С. Нормалiзувалась концентрацiя кисню в кровi.
D. Зменшилась рухомiсть дiафрагми.
Е. Вiдновилась функцiя аерогематичного бар’єру.


5. Хворий 38-ми рокiв. Рiк тому встановлено дiагноз циротичного
туберкульозу легень. При звичному ранiше фiзичному навантаженнi зараз
у хворого виникає задишка. Данi спiротесту: ХОД I0л, ЖЄЛ – 60 % (вiд
належної), ОФВ1 – 60 %, МОШ25 – 70 %, МОШ50 – 60 %, МОШ75 – 65 %.
Який ступень вентиляцiйтто недостатностi визначається у хворого?
А.
Показники вiдповiдають нормi.
В. І ст.
С. III ст.
В. II ст.
Е. IV ст.

6. Хворий 45-ти рокiв Проходить курс лiкування в протитуберкульозному циспансерi з приводу РТБ (7.12.2003) легень (дисемiнований, фаза iнфiльтрацiї i розпаду), Дестр+, МБТ+М+К+Резист-РезистII0, ГIСТ?, ВН 1 ст., КатI Ког4 (2003). Показники спiротесту: ЖЄЛ – 90 % (вiд належної), ОФВ1 – 50 %, проба Тиффно – 55 %, МОШ25 – 40 %, МОШ50 – 50 %, МОШ75 – 75 %.
Про що свiдчить зниження ОФВ1, проби Тиффно, МОШ25, МОШ50?
А.
Наявнiсть обструктивного типу вентиляцiйної недостатностi.
В. Наявнiсть змiшаного типу вентилядiйної недостатностi.
С. Наявнiсть дихальної недостатностi.
D. Наявнiсть рестриктивного типу вентиляцiйної недостатностi.
Е. Наявнiсть порушення прохiдностi аерогематичного бар’єру.


7. Хвора 24-х рокiв. Поступила до протитуберкульозного диспансеру iз скаргами на слабiсть, поганий апетит, кашель з харкотинням. Пiсля клiнiко-рентгенологiчного обстеження встановлено клiнiчний дiагноз:
ВДТБ (12.01.2005) легень (дисемiнований, фаза iнфiльтрації i розпаду), Дестр+, МБТ+М-К+Резист-РезистII0, ГІСТ0, ВН І ст., КатI КогI (2004).
При дослiдженнi функцiї зовнiшнього дихання встановлено наступнi змiни показникiв: ОФВ1 – 55 % (вiд належної), М0Ш50 – 40 %, М0Ш75 – 40 %. Через 4 мiсяцi лiкування вiдмiченi наступнi результати: ОФВ1 – 70 %, МОШ50 – 65 %, МОШ75 – 60 %.
Якi змiни характеризує така динамiка даних показникiв?
А.
Наявнiсть органiчних змiн в бронхах.
В. Покращення еластичностi легеневої тканини.
С. Наявнiсть бронхоспазму.
D. Покращення екскурсiї дiафрагми.
Е. Нормалiзацiя дифузії газiв.


8. Хворий 30-ти рокiв перебуває на лiкуваннi в протитуберкульозному диспансерi з клiнiчним дiагнозом: РТБ (7.12.2005) легень (дисемiнований, фаза iнфiльтрацi i розпаду), Дестр+, МБТ+ М+К+Резист-РезистІI0, ГIСТ-, ВН І ст., КатI Ког4 (2003). Показники спiротесту: ХОД - 7,5 л, ЖЄЛ – 60 % (вiд належної), проба Тиффно – 80 %, МОШ25 – 60 %, МОШ50 – 70 %, МОШ75 – 75 %.
Про що свiдчить зниження ЖЄЛ?
А.
Наявнiсть обструктивного типу вентиляцiйної недостатностi.
В. Наявнiсть змiшаного типу вентиляцiйно недостатностi.
С. Наявнiсть дихально недостатностi.
D. Наявнiсть рестриктивного типу вентиляцiйно недостатностi.
Е. Наявнiсть порушення прохiдностi аерогематичного бар’єру.
9. Хворий 24-х рокiв. Перебуває на лiкуваннi в протитуберкульозному диспансерi з дiагнозом: РТБ (8.11.2004) верхньої частки правої легенi (фiброзно-кавернозний, фаза iнфiльтрацi та обсiменiння) МВТ+М+К+Резист (Н,К,S,Е) РезистIІ-, Г1СТ0, Кат2 КогЗ (2003). Пiсля завершення курсу антимiкобактерiальної терапiї планується провести оперативне втручання.
Яка нижня межа життсво ємностi легень, що дозволить провести
хiрургiчне втручання?
А.
90% вiд належної.
В. 80% вiд належної.
С. 50% вiд належної.
D. 20% вiд належної.
Е. 30% вiд належної.


10. Хвора 65-ти рокiв. Скаржиться на задишку при незначному фiзичному навантаженнi, слабiсть, тахiкардiю. Поступила до протитуберкульозного диспансеру з приводу ВДТБ (15.02.2005) верхньої частки лiвої легенi (iнфiльтративний, фаза розпаду), Дестр+, МБТ+МК+Резист-РезистII0, ГIСТ0, ексудативний плеврит нижньої частки лiвої легенi, ВН II ступеню рестриктивного типу, КатI КогI (2004). Iнфiльтративнi змiни локалiзуються у межах 2-х сегментiв (S1,2).
Якi змiни є причиною вентиляцiйноi недостатностi рестриктивного типу?
А.
Порушення прохiдностi бронхiв.
В. Специфiчнi змiни у верхнiй частцi лiвої легенi.
С. Наявнiсть ексудативного плевриту.
D. Порушення газообмiну в легенях.
Е. Прискорення частоти серцевих скорочень.


Еталони вiдповiдей: 1.С. 2.С. 3.D. 4.В. 5.В. 6.А. 7.С. 8. D. 9.С. 10.С.


Тестовi завдання для диференцiйованого залiку


1. Який основний метод дiагностики порушень функцi зовнiшвього дихання?
А.
Бронхоскопiя.
В. Фiбробронхоскопiя.
С. Бронхографiя.
D. Комп’ютерна томографiя.
Е. Метод спiротесту.


2. Який об’єм анатомiчного мертвого простору?
А.
10-25 мл.
В. 50-100 мл.
С. 140-150 мл.
D. 1400-1600 мл.
Е. 3500-5000 мл.


3. Яка величина життєвої ємностi легень у здорових людей?
А.
500-800 мл.
В. 1000-3000 мл.
С. 1500-3500 мл.
D. 3500-5ОООмл.
Е. 6000-8000 мл.


4. Яке спiввiдношення називасться iидексом Тиффно?
А.
МВЛ i ХОД.
В. ОФВ1 i ЖЄЛ.
С. ОФВ1 і МВЛ.
D. ЖЄЛ i МВЛ.

Е. ЖЄЛ і ХОД.


5. Якi показники функцii зовнiшнього дихання вважають найiнформативнiшими?
А.
ЖЄЛ i МВЛ.
В. ОФВ1, iндекс Тиффно.
С. ЖЄЛ, ОФВ1, iндекс Тиффно.
D. МВЛ, iндекс Тффно.
Е. М0Ш25, ПОШ видиху.

6. У хворого 45-ти рокiв дiагностовано iнфiльтративний туберкульоз правої легенi, фаза розпаду таобсiменiння, МБТ(+). Скарги на кашель з незначним видiленням харкотиння, задишку. При пневмотахометрi ПОШвид i МОШ25 при нормальних МОШ50 і МОШ75.

Ураження яких бронхiв пневмотахометрii?
А.
Великi бронхи.
В. Середнi бронхи.
С. Великi і середнi бронхи.
D. Середнi i дрiбнi бронхи.
Е. Дрiбнi бронхи.

Еталони вiдповiдей: 1.Е. 2.С. З. D. 4.В. 5.С. 6.А.


ТУБЕРКУЛIНОДIАГНОСТИКА





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1041 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.021 с)...