Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система збалансованих показників підприємства



Збалансована система показників – це система стратегічного управління організацією на основі виміру та оцінки її ефективності за набором показників, підібраним таким чином, щоб урахувати всі суттєві (з погляду стратегії) аспекти її діяльності (фінансові, виробничі, маркетингові і т. ін.). Збалансована система показників транслює місію та загальну стратегію організації у систему взаємопов’язаних цілей та показників, оскільки, на думку розробників системи, управління – це, по суті, переведення стратегії в цілі, які можуть бути виміряні. При застосуванні збалансованої системи показників стратегія зазвичай розкладається за чотирма аспектами: аспект фінансів; відносин з клієнтами; організації внутрішніх бізнес-процесів; навчання та розвитку. Кожен з аспектів повинен містити інформацію про: цілі, яких прагне досягти організація; показники, за допомогою яких можна виміряти успішність досягнення цілей; цільові значення показників, які свідчать про досягнення/недосягнення поставленої цілі; стратегічні ініціативи – комплекс заходів, спрямованих на ліквідацію так званого «розриву» між фактичними значеннями показників та їх цільовими значеннями. Кожна стратегічна ініціатива повинна бути забезпечена достатньою кількістю ресурсів: людських, фінансових, технічних. Таким чином збалансована система показників допомагає організаціям вирішити дві ключові проблеми: ефективно оцінювати результати діяльності організації та реалізовувати стратегію.

Оскільки збалансована система показників не спирається на фінансові індикатори як на єдині показники діяльності підприємства, вона дає можливість пов’язати довгострокові стратегічні цілі з короткостроковою діяльністю за допомогою чотирьох процесів: Перший процес – уточнення бачення та переведення його у стратегію – допомагає менеджерам дійти згоди у питаннях бачення організації та її стратегії, шляхом переведення складних і часто розмитих тверджень в операційні терміни, які можуть спрямовувати діяльність виконавців на нижчому рівні. Другий процес – комунікація і зв’язок – дозволяє менеджерам довести стратегію до всіх рівнів організації та пов’язати її з цілями підрозділів та індивідуальними цілями працівників. Третій процес – планування та постановка цілей – дозволяє компаніям інтегрувати бізнес та фінансові плани. Четвертий процес - стратегічний зворотній зв’язок та навчання – дає компаніям можливість для так званого стратегічного навчання. Таким чином збалансована система показників допомагає виявити структуру багатьох критичних управлінських процесів: цілепокладання підрозділів та окремих працівників, бізнес-планування, розміщення капіталу, стратегічні ініціативи, зворотній зв’язок та навчання, які часто є нескоординованими та націлені на досягнення короткострокових операційних цілей.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 378 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...