Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Цілі діяльності організації. Типи цілей. Основні вимоги, які пред'являються цілям



мета - це конкретний стан окремих характеристик організації, досягнення яких є для неї бажаним і на досягнення яких спрямована її діяльність. Залежно від періоду часу, необхідного для їхнього досягнення, мети діляться на довгострокові й короткострокові. У принципі в основі поділу цілей на ці два типи лежить часовий період, пов'язаний із тривалістю виробничого циклу. Мети, досягнення яких передбачається до кінця виробничого циклу, - довгострокові. Звідси треба, що в різних галузях повинні бути різні тимчасові проміжки для досягнення довгострокових цілей. Однак на практиці звичайно короткостроковими вважаються мети, які досягаються протягом одного-двох років, і, відповідно, довгостроковими - мети, що досягаються через три- п'ять років.Поділ цілей на довгостроков і короткострокові має принципове значення, тому що ці мети істотно розрізняються по змісту. Для короткострокових цілей характерна набагато більша, ніж для довгострокових, конкретизація й деталізація (хто, що й коли повинен виконувати). Іноді, якщо виникає необхідність, між довгостроковими й короткостроковими цілями встановлюються ще й проміжні цілі, які називаються середньостроковими.

Вимоги: По-перше, цілі повинні бути досяжними. Звичайно, з метою повинен бути укладений певний виклик для співробітників. Вони не повинні бути занадто легенями для досягнення. Але вони також не повинні бути нереалістичними, вихідними за граничні можливості виконавців. Нереальна мета приводить до демотивации працівників і втрати ними орієнтира, що дуже негативно позначається на діяльності організації. По-друге, цілі повинні бути гнучкими. Цілі варто встановлювати таким чином, щоб вони залишали можливість для їхнього коректування відповідно до тих змін, які можуть відбутися в оточенні. По-третє, цілі повинні бути вимірними. Це означає, що мети повинні бути сформульовані таким чином, щоб їх можна було кількісно виміряти, або ж можна було б якимось іншим об'єктивним способом оцінити, чи була мета досягнута. По-четверте, цілі повинні бути конкретними, що володіють необхідними характеристиками для того, щоб можна було однозначно визначити, у якому напрямку повинне здійснюватися рух організації. Ціль повинна чітко фіксувати, що необхідно одержати в результаті діяльності, у які строки треба її досягти й хто повинен її досягати. По-п'яте, цілі повинні бути сумісними. Сумісність припускає, що довгострокові цілі відповідають місії, а короткострокові цілі - довгостроковим. Але ієрархічна сумісність - не єдиний напрямок установлення сумісності цілей. Важливо, щоб не суперечили один одному мети, що ставляться до прибутковості й до встановлення конкурентної позиції, або мети посилення позиції на існуючому ринку й меті проникнення на нові ринки, мети прибутковості й добродійності. По-шосте, цілі повинні бути прийнятними для основних суб'єктів впливу, що визначають діяльність організації, і в першу чергу для тих, кому прийде їх досягати.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 318 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...