Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Охарактеризуйте роль і значення «місії фірми» в стратегіч­ному управлінні підприємством. На яких засадах формується мі­сія і які ознаки грамотно сформульованої місії?



Роль місії фірми полягає в тому, що вона немовби встановлює зв'язок, орієнтує в єдиному напрямі інтереси й очікування тих людей, які сприймають фірму зсередини, і тих, хто сприймає її ззовні. Більше того, місія дає змогу зорієнтувати або навіть підпорядкувати інтереси "внутрішніх" стосовно до фірми людей інтересам "зовнішніх". Визначаючи те, для чого створено й існує фірма, місія надає діям людей осмисленості й цілеспрямованості, що дає змогу краще бачити й усвідомлювати не тільки те, що вони повинні робити, але й для чого вони здійснюють свої діяння.

У широкому розумінні місія — це філософія і призначення фірми. Філософія визначає цінності, переконання та принципи, відповідно до яких фірма має намір реалізовувати свою діяльність.. У вузькому розумінні місія — це сформульоване твердження щодо того, для чого або з якої причини існує фірма, тобто місія розуміється як твердження, що розкриває значення існування, в якому виявляється відмінність цієї фірми від подібних до неї У загальних рисах формулювання місії підприємства повинно містити: 1) визначення сфери діяльності; 2) робочі принципи підприємства по відношенню до зовнішнього середовища; 3) базові цінності всередині фірми, що розглядається як культура підприємства. Сфера діяльності підприємства в рамках формулювання місії може бути визначена по-різному; більш широко, або вузько. Наприклад, загальне визначення – транспорт, детальне визначення – автомобілі. При визначенні сфери діяльності звичайно беруть до уваги три групи факторів: 1) зону потреб (що виробляти?); 2) цільову групу споживачів (для кого виробляти?); 3) технологію і функціональне виконання (як задовольняються потреби?).

Більшість успішних сучасних підприємств при формулюванні місії виділяють основні зацікавлені групи, потреби яких прагне задовольнити підприємство, й виявляють напрями стратегії досягнення поставлених цілей. Останнє повинне забезпечити створення та підтримку лояльного відношення до підприємства всіх зацікавлених груп (споживачів, постачальників, акціонерів, співробітників, суспільства), від яких залежить успіх підприємства. Добре обгрунтована, правильно сформована місія також має відображати загальні цінності й принципи (філософію) підприємства. Таким чином, місія – це генеральна мета підприємства, чітко виражена причина його існування, яка стосується його довгострокової орієнтації на будь-який вид діяльності і відповідне місце на ринку. Місія формується перш за все з погляду підвищення соціальної ролі підприємства





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 740 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...