Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

У чому полягає аналіз галузі? Назвіть основні сили



Аналізгалузі - цепередусіманалізпропозиції. Вінгрунтується на аналізікількісних і якіснихфакторіввиробництва. Вартоакцентуватиувагу на роліконкуренції та конкурентів у формуванніпропозиції: ціявищабільшістотновпливають на обсягипропозиції, якістьтоварів, ціни, витрат на виробництво, тощо.

Загальновизнанимлідеромрозробкипідходів до конкурентного аналізувважається М. Портер - професорГарвардськоїшколибізнесу.

Силиконкуренції в галузі, за М. Портером, наступні: конкуренти, яківженадійнозакріпились в галузі; потенційні (можливі, нові) конкуренти; загрози з боку товарів-субститутів (замінників); постачальники (продавці); клієнти (покупці, споживачі).

Значення кожного ізцихп'ятичинниківміняєтьсявідгалузі до галузі й визначає в остаточному підсумкуприбутковістьгалузей і підприємства. У тих галузях, де діяцихчинниківскладаєтьсясприятливо, численніконкурентиможутьодержувативисокіприбуткивідвкладеногокапіталу. У тих же галузях, де хоча б один, а тимбільшекількачинниківдіютьнесприятливо, далеко не всімпідприємствамвдаєтьсязберегтивисокіприбутки.

П'ятьчинниківконкуренціївизначаютьприбутковістьгалузі, тому що вони впливають на ціни, якіможутьдиктуватипідприємству, на витрати, які доводиться нести, і на розмірикапіталовкладень, необхідних для того, щобконкурувати в ційгалузі. Отже, змінивши свою стратегію, компанія, можевпливати на цісили на свою користь.

Загрозапоявиновихконкурентів знижуєзагальнийпотенціалприбутковості, тому що вони приносять у галузіновівиробничіпотужності й прагнутьодержатичасткуринківзбуту, тим самим, знижуючипотенційнийприбуток. Конкурентна сила цього фактора сильно залежитьвідвисотибар'єрів входу (вартості входу у галузь).

Наявністьтоварів-замінників обмежуєціну, яку можутьзапроситипідприємства, щоконкурують у ційгалузі, більшвисокіцінипідштовхнутьпокупцівзвернутися до замінника, щознизитьобсягвиробництва в галузі.

Натиск з боку постачальників полягає в їхнійпогрозіпідвищитиціни, змушуючикомпаніїзнизитикількістьвипускупродукції, а отже, і прибуток.

Суперництвоіснуючих в галузікомпаній тежзнижуєприбутковість, тому для збереженняконкурентоспроможності доводиться нести додатковівитрати (реклама, організаціязбуту, науково-дослідні і конструкторськіроботи) або ж прибуток "витікає" до покупця за рахунокзниженняцін.

Загроза появи нових нових покупців.

Значення кожного з п'ятичинниківконкуренціївизначається структурою галузі, тобтоїїосновнимиекономічними й технічними характеристиками. Кожнагалузьекономікиунікальна й маєвластивутількиїй структуру.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 226 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...