Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 9. Набуття, збереження майна без достатньої правової пістави



Починаючи вивчення даної теми слід звернути увагу на поняття зобов'язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави. Слід зазначити, що зобов'язання у зв'язку з набуттям, збереженням майна без до­статньої правової підстави — це один з видів недоговірних зо­бов'язань. ЦК України передбачає можливість виникнення недоговірних зобов’язань двох видів: 1) внаслідок безпідставного набуття майна за рахунок іншої особи; 2) внаслідок безпідставного збереження майна за рахунок іншої особи (особа, за рахунок якої було набуте або збережене майно, іменується „потерпілий”).

Важливо звернути увагу на умови виникнення зобов’язань внаслідок безпідставного набуття майна та умови виникнення зобов’язань внаслідок безпідставного збереження майна.

Слід відмітити, що суб’єктами зазначених зобов’язань можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, а також суб’єкти публічного права. Кредитором (потерпілим) є особа, за рахунок якої безпідставно збережене або набуте майно (потерпіла особа). Боржником є особа, яка безпідставно набула або зберегла майно. Змістом даних зобов’язань є право кредитора (потерпілої особи) вимагати від боржника повернення безпідставно отриманого або збереженого майна і обов’язок боржника виконати цю вимогу й повернути безпідставно одержане майно.

При цьому важливо зазначити, що загальним правилом є повернення набувачем потерпілій особі безпідставно набутого майна в натурі. Але у разі неможливості повернути в натурі потерпілій особі безпідставно набуте майно боржник має відшкодувати вартість цього майна. При цьому вартість набутого майна визначається на момент розгляду судом справи про повернення майна. Крім того, особа, яка безпідставно набула майно або зберегла його у себе, зобов’язана відшкодувати всі доходи, які вона одержала або могла одержати від цього майна з часу, коли ця особа дізналася або могла дізнатися про володіння цим майном без достатньої правової підстави.

У свою чергу, особа, яка набула майно або зберегла його у себе без достатньої правової підстави, має право вимагати відшкодування зроблених нею необхідних витрат на майно від часу, з якого вона зобов’язана повернути доходи.

Варто звернути увагу на момент, з якого провадиться стягнення доходів від безпідставно набутого майна, настає відповідальність набувача за погіршення майна, виникає право відшкодування необхідних витрат на майно. Цей момент визначається часом, коли набувач майна дізнався або міг дізнатися про те, що володіє майном без достатньої правової підстави.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 345 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...