Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Утримання кролів у механізованих кролятниках



Прогресивна технологія виробництва м'яса кролів вимагає принципово нової технології утримання кролів на промисловій основі. Вона передбачає використання сітчастих кліткових батарей, встановлених у капітальних закритих приміщеннях з регульованим мікрокліматом, штучним освітленням, повною механізацією трудомістких процесів, обов'язковими автонапуванням і годівлею повнораціонними гранульованими комбікормами.

Стимулом до широкого впровадження промислової технології кролівництва з використанням механізованих кролятників слугують успіхи у м'ясному кролівництві країн Європи, особливо Франції, Італії, Іспанії, де м'яса кролів виробляють більше, ніж баранини і конини разом узятих. У країнах Європи головними критеріями розвитку кролівництва є його концентрація та індустріалізація, що спрямовані на економію праці, гігієну, загальну культуру і прибуток. Запорукою успіху прогресивної технології є чіткі інтеграційні зв'язки, високий технічний рівень комбікормових і переробних підприємств, абсолютне дотримання договірних зобов'язань з технологічного і ветеринарного обслуговування, реалізації продукції. Найбільшим досягненням в закордонному кролівництві є повнораціонні гранули, що змінили тип годівлі кролів, стали визначальним елементом технології.

Промислова технологія кролівництва дає можливість ліквідувати сезонність розмноження, організувати рівномірне цілорічне відтворення стада, забезпечити вирощування максимально можливої кількості поголів'я і якнайповніше використання цінної біологічної особливості кролів - високої енергії росту в перші 2-3 місяці життя. Разом з тим за прогресивної технології можна повністю механізувати основні трудомісткі процеси і максимально використовувати обладнання і засоби механізації, забезпечити стабільний оптимальний мікроклімат і повноцінну годівлю, створити. Оптимальні зоогігієнічні умови для росту й відтворення кролів, підвищити збереженість поголів'я, забезпечити максимальну ефективність використання кліток і виробничих площ за рахунок високого виходу продукції на клітко місце і на 1 м2 корисної площі при мінімальних затратах праці, коштів, кормів.

Все це забезпечує створення оптимальних умов роботи обслуговуючому персоналу і підвищення продуктивність праці.

Спорудження капітальних кролятників є основою створення кролівницьких комплексів і великих промислових кролеферм за науково обґрунтованими типовими проектами. Такі підприємства характеризуються комплексною механізацією і автоматизацією трудомістких виробничих процесів, використанням праці найманих висококваліфікованих і високооплачуваних робітників. У Європі понад 80 % кролятини виробляється за такою технологією.

Експлуатація закритих приміщень потребує значних капіталовкладень, витрат електроенергії на обігрів, вентиляцію, освітлення, прибирання, водопостачання і додаткових робітників по обслуговуванню обладнання. Тому, щоб досягти високої ефективності виробництва продукції, промислові кролеферми мають відповідати таким основним вимогам:

- мінімальне поголів'я - 2000 основних самок зі шлейфом;

- цілорічне рівномірно-ритмічне виробництво і реалізація продукції;

- висока продуктивність тварин: не менше 6 окролів від кожної самки за рік і відлучення у 28-30-денному віці 30 і більше кроленят; їх вирощування до живої маси 1,8-2 кг у 2-місячному або 2,7-3 кг - у 3-міс. віці;

- повна завершеність виробничого циклу (від відтворення до реалізації продукції, включаючи утилізацію гною);

- виробництво продукції строго за технологічними графіками із застосуванням сучасного технологічного обладнання, що забезпечує ефективне використання основних засобів (обладнання, виробничих площ);

- годівля кролів усіх статево-вікових і виробничих груп повнораціонними гранульованими комбікормами на рівні 3-3,5 корм. од. на 1 кг приросту живої маси молодняку або 4-4,5 корм. од. з урахуванням частки самки і самця;

- обслуговування основним оператором-кролівником не менше 300 самок з приплодом до відлучення або 3000 голів відгодівельного молодняку і виробництво за рік не менше 250 ц м'яса в живій масі при затратах на виробництво 1 ц 28-30 людино-годин;

- використання кролів таких порід, які генетично пристосовані до утримання на сітчастих підлогах (лапки добре оброслі густим жорстким волоссям) і середні за величиною (жива маса дорослих кролів 4-4,5 кг і вони займають на 15 % менше площі клітки), але молодняк за сухого типу годівлі у 3 місяці досягає 2,7-3,3 кг. Зокрема, це спеціалізовані м'ясні породи та різні кроси.

Строге дотримання цих вимог забезпечує високорентабельне виробництво м'яса кролів (табл. 26).

В Україні почали використовувати утримання кролів у механізованих кролятниках ще з 1970 року. Були збудовані та успішно функціонували великі кролеферми промислового типу у радгоспі - комбінаті "Калитянський" (Київська обл.), колгоспах "Прогрес" (Одеська обл.) і "Дніпро" (Черкаська обл.), НВО "Еліта", радгоспах "Авангард", "Феодосійський", "Україна", птахофабриці "Южная", колгоспі "Росія" (Кримська обл.) та ін. Характеристика окремих з них наведена в таблиці 27. Хоча ці кролеферми були перепрофільовані, але їх досвід може бути використаний при реконструкції приміщень для утримання кролів на промисловій основі.

Спільною особливістю таких кролеферм є утримання кролів у кролятниках закритого типу, які побудовані із збірних залізобетонних конструкцій переважно без внутрішніх опор висотою 2,4-3,2 м, довжина і ширина приміщень може бути різною. Від них залежить місткість приміщень, тобто кількість кліток, які у ньому розміщуються (табл. 28).

Таблиця 26

Економічна характеристика систем утримання (за В.Г. Плотниковым, 2001 )

Показники Система утримання
у шедах без механізації у механізованих кролятниках
1.Кількість окролів на самку за рік 3-4 4-8
2. Вихід кроленят на самку за рік, голів 15-20 24-40
3. Вік молодняку при реалізації, місяців 3-4 2-3
4. Жива маса молодняку при реалізації, кг 2,5 1,6-3,0
5. Річне виробництво м'яса:    
- на 1 самку, кг 40-45 45-120
- 1 основним працівником, ц    
6. Навантаження на 1 працівника (основне стадо), голів   400-500
7. Затрати на 1 ц приросту з урахуванням основного стада:    
- кормів, ц корм. од. 6-10 3-4,5
- праці, людино-годин 10-12 1,5-2,0
8. Рівень рентабельності, % 10-12 70-80

Клітки для зручності їх виготовлення і монтажу з'єднують у блоки по 4 або 8 штук, які утворюють кліткові батареї (КБК - 4, КБК - 8). На теперішній час використовуються лише одноярусні кліткові батареї, бо вони найзручніші у обслуговуванні, |хоча кількість їх у приміщенні дещо менша, ніж при використанні багатоярусних літок. До того ж отримання 4 окролів у багатоярусних батареях ускладнює не лише обороту по догляду за тваринами, але й вентиляцію приміщень і систему видалення. Встановлюють кліткові батареї в кролятниках у декілька (дві, три, чотири, інколи шість) ліній по два ряди кліток у кожній. Між лініями батарей і біля стін утворюють технологічні проходи з твердим покриттям шириною 90-100 см, з яких проводиться роздавання корму і обслуговування кролів.


Таблиця 27

Характеристика основних кролеферм промислового типу

(за В.В. Миросем, 1980)

Господарство Ярусність кліток Розміри приміщень, м Площа приміщення, м2 Кількість кліток у приміщенні Навантаження кліток на 1 м2 корисної площі
довжина ширина
Радгосп "Феодосійський"           1,8
Радгосп "Україна"           1,0
радгосп "Авангард"           0,9
Птахофабрика "Южная"           І,1

* Місткість кролятників різних розмірів

Таблиця 28

Параметри приміщення, м Ярусність кліткових батарей Кількість кліток у приміщенні Кількість ліній кліткових батарей
довжина ширина
  7,5      
  10,5      
         
         

Для виготовлення кліткових батарей використовують уніфіковані клітки з металевої оцинкованої сітки розміром 90 х 66 х 45 см. Ширина батареї лінії - 180 см. Клітки встановлюються на спеціальний металевий каркас на висоті 0,5 м від підлоги технологічного проходу. Під лініями кліток влаштовується гнойовий канал шириною 180 см і глибиною 25 см для проходження скребкового механізму (рис. 39, 40).

Рис. 39. Розрізи закритих приміщень для утримання кролів

з 2, 3 і 4 лініями кліткових батарей.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 2007 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...