Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Системи утримання кролів



Правильна організація утримання кролів є гарантією успіху при виробництві продукції кролівництва, бо від умов утримання значною мірою залежить стан здоров'я кролів, їх ріст і розвиток, м'ясність, якість шкурок, материнські якості. Особливо це важливо за сучасних промислових технологій, коли кролі утримуються в закритих механізованих кролятниках у металевих сітчастих клітках на сітчастій підлозі. Тому при проектуванні й будівництві кролеферми необхідно враховувати біологічні особливості та природну поведінку кролів.

Найперше те, що у них дуже інтенсивний обмін речовин, що зумовлює споживання великої кількості кисню. У кролів слабко розвинені органи дихання. Легені - малі, масою 12-15 г, що становить 0,3-0,4 % живої маси кроля. Верхні дихальні шляхи, особливо носова порожнина, невеликі, вузькі. Тому кролі добре пристосовані до життя на відкритому повітрі, а у закритих приміщеннях вони дуже чутливі до складу повітря, особливо до дефіциту кисню в ньому.

Фізіологічною особливістю організму кролів є недостатньо досконала терморегуляторна можливість. Висока вологість і температура в приміщенні призводить до перегріву організму і кролі гинуть від теплового удару.

Особливо небезпечні висока вологість і низька температура для молодняку. За таких умов волога конденсується на підстилці гніздового ящика, на підлозі й стінах клітки, тварини намокають, переохолоджуються і хворіють.

При організації утримання кролів обов'язково слід враховувати особливості їх поведінки, окрема те, що кролі активні у сутінках і вночі. Це треба враховувати при визначенні світлового режиму. А також і те, що кролі дуже лякливі тварини. Незвичний шум, різкий рух, наявність гризунів, несподівана поява навіть знайомих предметів можуть спричинити затоптування кроленят, канібалізм, розлад травлення. Особливо лякливі і подразливі бувають кролиці перед окролом і після нього.

Разом з цим кролі повинні мати можливість вільно рухатись у клітках, бо інакше у молодняку, що росте, удвічі менші серце, печінка, нирки, селезінка.

У процесі розвитку кролівництва застосовувались різні способи вільного утримання кролів - ямне, вольєрне, гаремне тощо, для яких характерне сумісне утримання різних статево-вікових груп, безсистемне розмноження, неможливість проводити нормовану годівлю і ветеринарно-профілактичні обробки та забезпечувати інтенсивний ріст кролів і високу якість шкурок.

Визначальним досягненням у інтенсифікації кролівництва стало запровадження кліткового способу утримання кролів - єдиного способу, який забезпечує правильний догляд за кролями, індивідуальну годівлю, проведення парування і окролів у бажані строки, планову племінну роботу і ветеринарно-санітарні заходи, одержання високоякісної продукції, підвищення продуктивності праці та рентабельності галузі.

Клітки можуть бути різних конструкцій, виготовлятись з різноманітних матеріалів, але усі вони повинні відповідати біологічним особливостям кролів, бути сухими, світлими, простими по конструкції, дешевими, довговічними і зручними для застосування засобів механізації, прибирання і дезінфекції тощо.

Для нормальної життєдіяльності дорослих кролів, росту й розвитку молодняку в клітках має бути достатня площа підлоги (на одного дорослого кроля має припадати 0,4-0,5 м2, на одну голову ремонтного молодняку - 0,3-0,35 м2, молодняку на відгодівлі - 0,08-0,12 м2) і вільний доступ тварин до кормів і води. У клітках повинні легко забезпечуватись температурний, вологісний і світловий режим, видалення екскрементів і недопущення травмування кролів. На сучасному етапі-розвитку кролівництва конструкція кліток визначається системою утримання кролів,, тобто по суті залежить від того, де клітки розміщуються при їх використанні.

Існує три системи утримання кролів: зовнішньо кліткова, шедова і в механізованих кролятниках з регульованим мікрокліматом. Вибір тієї чи іншої системи утримання залежить від виробничого напряму (спеціалізації) ферми, кліматичних умов зони, забезпечення кормами і робочою силою.

Найпростішими є зовнішньо кліткове й шедове утримання. Вони застосовуються повсюди у господарствах кролівників-любителів та на дрібних і середніх кролефермах. Технологія виробництва кролятини на великих кролефермах і комплексах базується на цілорічному утриманні кролів у закритих кролятниках (удосконалених шедах або механізованих кролятниках), де забезпечується максимальна реалізація потенціалу їх господарсько-корисних властивостей.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 3135 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...