Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Коротковолосі кролі



Рекси - порода коротковолосих середніх за розміром кролів шкуркового напряму. Виведена у Франції в 1919 році шляхом тривалої селекції на закріплення природної мутації довжини волосяного покриву нормальноволосих кролів. Часте застосування інбридингу призвело до значної перерозвиненості та зниження життєстійкості. Тому їх схрещували з іншими породами і отримували шкурки різноманітного забарвлення: боброве (кастор-рекси), темно-голубе (блу-рекси), шиншилове (шин-рекси), чорне (блек-рекси), біле та ін. Оригінальна будова хутра зумовила швидке поширення рексів у всьому світі.

В Україну їх завезено з Німеччини у 1927-1928 pp. Робота з рексами проводилась в основному методом чистопородного розведення з наступними відбором, підбором і спрямованим вирощуванням на збільшення живої маси, плодючості, підвищення життєстійкості й виносливості. Рексові чистопородні кролі мають ніжну перерозвинену конституцію, тонкий легкий кістяк. Голова у них невелика, дещо видовжена з короткими прямо поставленими вухами. Тулуб продовгуватий зі звуженою передньою частиною. Груди глибокі, але вузькі, часто з перехватом за лопатками, і з невеликим підгруддям, спина довга, вузька, інколи горбата. Круп округлий, часто вузький. Кінцівки прямі, тонкі, з добре опушеною стопою.

Середня жива маса дорослих кролів 3,0-4,5 кг, довжина тулуба 40-54 см, обхват грудей 31-34 см. Плодючість - 5-6 кроленят за окріл.

Інтенсивність росту рексів помірна: у 2-місячному віці вони досягають 1,68 кг. у 3-міс. - 2,19 кг. Забійний вихід дорослих кролів достатньо високий, м'ясо ніжне Проте, збереженість кроленят удвічі гірша, ніж у нормальноволосих кролів.

Волосяний покрив короткий. Остьове і спрямовуюче волосся однакової довжини - 1,8-2 см, воно тонше, ніж у нормальноволосих кролів. Пух - також короткий - 1,7-1,8 см. Хутро дуже м'яке, шовковисте, густе, блискуче. Через відсутність ярусності воно має вигляд підстриженого, пружного, але з ніжною бархатистістю, і нагадує хутро котика або видри і використовується в натуральному вигляді. Основне забарвлення кролів коричневе, темно-коричневе, рідше біле, голубе, бежеве. В Україні рекси поширені мало, переважно у господарствах кролівників-любителів.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 988 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...