Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заходи, спрямовані на покращення продукції кролівництва



В кролівничих господарствах здійснюють науково-обґрунтовані заходи для підвищення м'ясної продуктивності, якості шкурок шляхом проведення племінної роботи, покращення годівлі і утримання кролів, застосування біологічно активних речовин. Покращення м'ясності селекційними методами ґрунтується на існуванні кореляційного зв'язку між м'ясними показниками і екстер'єром. Зокрема, у віці 3,5 міс. існує позитивна кореляція між забійним виходом і індексом збитості. Тому відбір кролів за широтними промірами з врахуванням ширини грудей, відносно короткої шиї, добре омускуленого попереку і крупу значно впливає на покращення м'ясності в наступних поколіннях.

М'ясну продуктивність кролів можна підвищити в результаті використання гетерозису при промисловому схрещуванні. За рівнем продуктивності та інтенсивності росту помісні тварини на 10-12 % перевершують вихідні породи.

З метою збереження ефекту гетерозису в наступних поколіннях застосовують перемінне схрещування. Доведено, що трипородні помісні кроленята залежно від поєднання порід переважають чистопородних за енергією росту на 7-19 %. Останнім часом за кордоном для підвищення продуктивності використовують міжлінійні гібриди. Для цього за складною програмою на базі декількох порід, ліній, кросів виводять спеціалізовані лінії батьківської і материнської форми. Схрещування цих ліній дає гібридів, у яких інтенсивність росту, що успадковується від батька, проявляється завдяки молочності матері. Ефект гетерозису досягає 20-25 % річної продуктивності самок. За рубежем створені гібридні кролі "Біла перлина", "Кароліна", "Елько-франс" та ін., які відзначаються виключно високими показниками м'ясної продуктивності.

Умови утримання значно впливають на ріст і розвиток кролів та якість шкурок. Ущільнене утримання, несвоєчасне прибирання гною, порушення нормативів мікроклімату негативно впливають на перебіг життєвих функцій кролів, на кількість і якість продукції. Тому при технології вирощування кролів слід неухильно дотримуватись рекомендацій по щільності посадки тварин у різні вікові періоди, забезпечення оптимального мікроклімату, розподілу за статью та забезпечення раціональної годівлі.

Інтенсивний ріст кроленят забезпечується при годівлі повнораціонними гранульованими комбікормами, рецепти яких необхідно вдосконалювати. До їх складу обов'язково повинні входити вітаміни, особливо, Д D, Е, і мікроелементи цинк, мідь, марганець, йод, кобальт, селен.

Серед причин, що викликають загибель кроленят, значне місце займають хвороби органів травлення. Вони частіше всього починають розвиватися після відсадження і переведення молодняку на загальний корм. Тому рекомендується застосовувати комбікорм для вирощування кролів з добавкою антистресових добавок. Раніше такі добавки містили антибіотики, які накопичувались в тканинах та органах. Людина мимоволі перетворилась в споживача небезпечних для здоров'я речовин. У зв'язку З цим виникла необхідність перейти на застосування кормових добавок, що мають антимікробні і стимулюючі ріст властивості, але вони повинні бути абсолютно не шкідливими для тварин і людини.

Серед нових кормових добавок, які мають антибактеріальну і бактеріостатичну та імуностимулюючу дію слід назвати "ліпрот" "ропадіар", "фоспреніл", "селен-плекс", "біоактив" та ін. Проведені дослідження показали позитивний вплив цих добавок на збереження поголів'я і прирости кролів. В комбікорм з профілактичною і лікувальною метою добавляють кокцидіостатики.

З метою покращення якості хутряної сировини необхідно покращувати умови транспортування кролів, їх забою, первинної обробки шкурок і зберігання.

Контрольні запитання

1. Дайте коротку характеристику кролячому м'ясу.

2. Як оцінюють м'ясну продуктивність кролів?

3. Охарактеризуйте категорії вгодованості кролів.

4. Поясніть технологію забою кролів і обробки тушок.

5. Назвіть товарні якості шкурок.

6. Охарактеризуйте ознаки при визначенні сортності шкурок.

7. Як провести первинну обробку шкурок?

8. Поясніть технологію виробництва пуху.

9. Обґрунтуйте заходи для підвищення якості продукції кролівництва.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1583 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...