Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

РОЗДІЛ 4. Породи кролів



В процесі одомашнення і селекції диких кролів відбулись значні зміни у їх властивостях і будові. Цілеспрямованою діяльністю людини створено багато порід кролів, які значно відрізняються не лише від диких, але й між собою за живою масою, будовою тіла, забарвленням волосяного покриву, розвитком окремих статей, скоростиглістю тощо.

Порода представляє собою достатньо численну групу кролів, що мають спільне походження і однакові господарсько-цінні та морфо-фізіологічні ознаки, які стійко передаються потомству. Вважається, що для підтримки структури породи та її удосконалення потрібно мати не менше 2000 кролиць. У світі існує біля 200 порід кролів, з яких трохи більше 60 має певне народногосподарське значення. До них належать господарсько-цінні та декоративні (любительські) породи.

В Україні найпоширенішими породами кролів є сірий велетень, білий велетень, срібляста, радянська шиншила, віденський голубий, каліфорнійська, новозеландська біла. Значно менше розводять кролів породи метелик, мардер, чорно-бура, російський горностаєвий, фландр, білка, рекси, баран, біла пухова та інші.

Господарсько-цінні породи кролів за напрямом продуктивності, величиною, довжиною волосяного покриву розділяються на споріднені групи, залежно від характеру одержуваної від кролів продукції (м'ясо, хутряні шкурки, пух).

Породи поділяють на м'ясо-шкуркові (комбіновані): сірий велетень, срібляста, білий велетень, радянська шиншила, віденський голубий, метелик, чорно-бура тощо; м'ясні: новозеландська біла, каліфорнійська, фландр; пухові: біла пухова, ангорська.

За величиною кролів породи відносяться до великих (жива маса дорослих особин понад 4,5 кг), середніх (3,0-4,5кг) і дрібних (до 3,0 кг). Серед декоративних зустрічаються карликові кролі (жива маса яких 1,0-1,5 кг).

За довжиною волосяного покриву кролі бувають нормальноволосі (м'ясо-шкуркові та м'ясні породи), у яких довжина волосин до 4 см (пухових - 1,5-2,5, остьових 3,5-4 см); довговолосі (пухові породи) - довжина пуху понад 4 см (як правило, 6-7, а інколи 15-20 см); коротковолосі (рексові) мають ость і пух однакової довжини - 18-20 мм.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1178 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...