Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Побічна продукція



Побічною продукцією кролівництва є шкіра, шерсть, лапки, вуха, хвости, субпродукти, одно- триденні кроленята, гній. Використання побічної продукції кролівництва знижує собівартість основної продукції та забезпечує легку промисловість сировиною для виготовлення різних виробів.

Непридатні для виготовлення хутрових товарів шкурки (нестандартні) використовують для виробництва шкіряних виробів. Із кролячих шкурок виготовляють таку шкіру як хром, лайка, замша, велюр. Із напівфабрикатів виробляють рукавички, ремінці, жіночі сумки, гаманці і дитяче взуття. Фізико-хімічний аналіз різних шкір, одержаних із шкурок 4-6 місячних кролів, показує, що вони відзначаються м'якістю і еластичністю.

Шерсть із шкурок, непридатних для хутрової промисловості, використовують для виробництва фетру. Для цього на спеціальних машинах зрізують кінці спрямовуючого і остьового волосся і волосяний покрив, що залишився, піддають протравлюванню (для підвищення валкоздатності волокон) сумішшю окислювачів. Після цього протравлене волосся знімають зі шкурки на стригальних машинах і упродовж ряду складних процесів одержують фетр. Він використовується переважно для виготовлення беретів і капелюхів.

При забої кролів максимально використовують всі компоненти організму: кров, субпродукти, кишкову сировину. У більшості випадків із них виготовляють кормове борошно. Іноді кишечник, голова, окремі внутрішні органи використовують на корм хутрових звірів. Ці субпродукти повинні бути чистими з природним для даного органа кольором і запахом. Для більш довгого зберігання деякі субпродукти заморожують.

В навчальних і науково-дослідних закладах кролів широко використовують як піддослідних тварин. Вони служать незамінними біологічними об'єктами при дослідженнях у медицині, ветеринарії, в навчальному процесі.

Одно - триденних кролів використовують як сировину для виготовлення біологічних препаратів, зокрема вакцин проти ящура і чуми свиней. При виготовленні вакцин кролів заражають відповідним штамом вірусу. Після проходження деякого часу тварин знекровлюють, дістають необхідні органи, гомогенізують і піддають подальшій технологічній обробці.

Для стабільного забезпечення біофабрик одно - триденними кроленятами деякі господарства укладають угоду на поставку кроленят. З цією метою організовують виробничу групу кролиць для отримання від них 9-10 окролів у рік.

Кролячий гній використовується як органічне добриво. Він багатий калійними і азотними речовинами. Розбавлений водою кролячий гній є доброю органічною підкормкою в садівництві і овочівництві. Від дорослого кроля можна одержати до 100 кг органічного добрива в рік.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1164 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...