Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

М'ясні породи



Новозеландська біла - спеціалізована порода середніх за розміром кролів - альбіносів. Виведена у США у 1910 році шляхом тривалої селекції новозеландських червоних кролів за альбінізмом і розведенням "в собі" особин бажаного типу з високою інтенсивністю росту у ранньому віці, добре вираженими м'ясними формами, високим забійним виходом і якістю м'яса. На останньому етапі з метою підвищення живої маси і зміцнення конституції було застосоване ввідне схрещування з фландрами.

Завезена в Україну в 1972 році. Завдяки цінним господарсько-корисним ознакам широко використовується кролівниками нашої країни як на крупних кролефермах промислового типу, так і на фермах індивідуальних господарств в умовах шедового і зовнішньокліткового утримання.

Новозеландським білим кролям властива висока м'ясність і скоростиглість, висока інтенсивність росту у перші 2-3 місяці життя: жива маса двомісячних кроленят 1,8-2,3 кг, тримісячних - 2,7-3 кг. їх, як правило, використовують для бройлерного вирощування як за чистопородного розведення, так і в промисловому схрещуванні. Затрати корму на 1 кг приросту живої маси складає 3-5 корм. од. Забійний вихід дорослих кролів - 58-59 %, а 56-денного молодняку - близько 62 %.

Новозеландські білі кролі мають міцну конституцію, типовий для м'ясних кролів екстер'єр, тонкий міцний кістяк, ніжну шкіру. Голова невелика з короткими тонкими прямопоставленими вухами. Шия коротка м'ясиста. Тулуб середньої довжини, циліндричний, компактний. Груди глибокі, широкі з невеликим підгруддям. Лопатки масивні, ребра заокруглені. Боки округлі. Спина широка, пряма, м'ясиста з округлою широкою крижово-поперековою частиною і округлим крупом. М'язи щільні, добре розвинені, без значних жирових відкладень. Кінцівки прямі, товсті з добре опушеною стопою.

Середня жива маса новонароджених кроленят 45 г, дорослих самців - 4,5 кг, самок - 5 кг, довжина тулуба 47-49 см, обхват грудей - 37-38 см. Плодючість - 8-10 кроленят за окріл. Самки високо молочні, можуть вигодовувати до 12 кроленят.

Кролі спокійні, з деякою індиферентністю до звукових стрес-факторів, з широкими добре опушеним лапками, добре пристосовані до утримання на сітчастій підлозі, що є невід'ємною умовою інтенсивного кролівництва. Розповсюджені по всій території України в усіх категоріях господарств.

Основні племрепродуктори: ТОВ " Український племінний кролівницький комплекс" Вишгородського району Київської області та деякі фермерські господарства.

Каліфорнійська — одна з наймолодших спеціалізованих порід середніх за розміром кролів. Виведена у США заводчиком Вестом шляхом складного відтворного схрещування новозеландських білих і російських горностаєвих кролів з гігантською шиншилою. Помісей бажаного типу з добрими м'ясними якостями, високою інтенсивністю росту і якістю хутра розводили "в собі".

Каліфорнійські кролі мають забарвлення волосяного покриву таке, як у російського горностаєвого: чисто біле тіло з чорними лапками, хвостом, вухами, носом. Очі рожеві. Хутро густе, блискуче, вирівняне, пружне.

Будова тіла така ж, як у новозеландських білих кролів, але вони дещо менші.

Конституція кролів міцна, інколи трохи зніжена; кістяк тонкий, легкий, але достатньо міцний. Голова легка з тонкими, короткими вухами. Тулуб компактний, пропорційно-розвинений, добре обмускулений. Груди широкі, глибокі. Спина коротка, широка з широкою крижово-поперековою частиною і широким округлим крупом. Кінцівки короткі, товсті.

Середня жива маса новонароджених кроленят 45 г, дорослих самців 4,3 кг, самок 4,1 кг, довжина тулуба 45-47 см, обхват грудей - 36-37 см. Плодючість - 8-10 кроленят за окріл. Кролиці високо молочні, за рік від них мають 4-5 і більше окролів. Кроленята дуже швидко ростуть. За інтенсивного вирощування у 2-міс. віці мають живу масу 1,8-2,3 кг, а в 3-міс. - 2,7-3,4 кг. їх широко використовують для бройлерного вирощування. Забійний вихід 56-60 %, вихід м'якоті - 82-85 %, кісток 13-15 %, жиру 1,8-2,5 %. Тушки щільні, добре обмускулені.

Каліфорнійські кролі, як і новозеландські білі, мають добру опушеність лапок і добре пристосовані до утримання на сітчастих підлогах в умовах механізованих кролятників. Вони добре адаптуються до різних умов годівлі та утримання.

В Україну завезені у 1970 році з Англії та Угорщини. Племрепродуктор - ТОВ "Український племінний кролівницький комплекс" Вишгородського району Київської області.

Фландр або бельгійський велетень - одна з найстаріших порід великих кролів із добрими м'ясними якостями. Виведена у XVI столітті в Бельгії. В Україну завезені у 1927-1928 pp. і використовувались при створенні деяких вітчизняних порід. Кролі мають міцну, інколи грубувату конституцію. Голова велика, грубувата з великими прямо поставленими вухами. Тулуб широкий, довгий з округлим м'ясистим крупом. Груди глибокі, середньої ширини з вираженим підгруддям. Кінцівки прямі, товсті, прямо поставлені.

Середня жива маса дорослих кролів 6 кг, довжина тулуба 70-75 см, обхват грудей 37 см. Плодючість - 7-8 кроленят за окріл. Забарвлення волосяного покриву різноманітне - сіро-заяче (агуті), темно-сіре (кенгурове), залізно-сіре, чорне.

В Україні кролі породи фландр малопоширені. їх переважно розводять у господарствах кролівників-любителів. Племінним репродуктором бельгійського фландра є селянське (фермерське) господарство Кошової Н.М. у Роменському районі Сумської області.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1502 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...