Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Системи числення, їх класифікація, та характеристика



Найпростішим способом запису натурального числа є зображення його за допомогою відповідної кількості паличок або рисочок. Таким способом можна користуватися для невеликих чисел. Як відомо, в давнину люди використовували таку систему підрахунку кількості об’єктів. Але з розвитком відносин між людьми, зростали і кількості об’єктів для підрахунку. Пальців на руках і ногах не вистачало, носити кіпу паличок – прототипів об’єктів підрахунку – також не зручно.

Наступним кроком було винайдення спеціальних символів (цифр). З історії людства відомі різні набори символів для зображення числа. Але не тільки набори символів в числі визначають його величину. Адже числа 358 і 583 містять однакові символи, але це різні числа.

Сукупність прийомів та правил найменування й позначення чисел називається системою числення.

Розрізняють системи числення:

· позиційні

· змішані

· непозиційні

Позиційні системи числення: Винахід позиційної системи числення, заснованої на помісному значенні цифр, приписують шумерам і вавилонцям. Її було розвинуто індусами і вона отримала неоціненні наслідки для історії людської цивилізації.

Загальноприйнятою в сучасному світі є десяткова позиційна система числення, яка з Індії через арабські країни прийшла в Європу. Основою цієї системи є число десять.

Основою системи числення називається число, яке означає, в скільки разів одиниця наступного розрядку більше за одиницю попереднього, або, скільки одиниць попереднього розряду поєднано в одиницю поточного.

Загальновживана форма запису числа є насправді не що інше, як скорочена форма запису розкладу за степенями основи системи числення,

Для позиційної системи числення з основою q будь-яке натуральне число х можна подати у вигляді полінома: , де ak — цілі (цифри, що утворюють число), такі, що 0≤ak<q, дійсне число xq = (anan-1... a0 , a-1 a-2... a-m)q= an*qn + an-1*qn-1 +…..+a0*q0 +a-1*q -1 +a-2*q-2 +...+ a-m*q-m

В математичній практиці зручною визнана десяткова позиційна система числення, тобто основою її є число 10, а саме число розписується як розкладення його по степеням з основою 10:

xq = (anan-1...a0 , a-1a-2... a-m)q= an*10n + an-1*10n-1 +.....+a0*100 +a-1*10 -1 +a-2*10-2 +...+ a-m*10-m

Наприклад: 130678=1·105+3·104+0·103+6·102+7·101+8·100

Тут 10 є основою системи числення, а показник степені - це номер позиції цифри в записі числа (нумерація ведеться зправо на ліво, починаючи з нуля).

У непозиційних системах числення величина, яку позначає цифра, не залежить від позиції її у числі. При цьому система може накладати обмеження на позиції цифр, например, щоб вони були розташовані по спаданню, чи згруповані за значенням. Проте це не є принциповою умовою для розуміння записаних такими системами чисел.

Римська цифра Десяткове значення
I  
V  
X  
L  
C  
D  
M  

Типовим прикладом непозиційної системи числення є римська система числення, в якій у якості цифр використовуються латинські букви:

Наприклад, VII = 5 + 1 + 1 = 7. Тут символи V і I означають 5 і 1, відповідно, незалежно від місця їх у числі.

Змішана система числення є узагальненням системи числення з основою b і її часто відносять до позиційниї систем числення. Основою змішаної системи є послідовність чисел, що зростає, і кожне число x представляється як лінійна комбінація: , де на коефіцієнти ak (цифри) накладаються деякі обмеження.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 3042 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...