Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виконання студентами тестових завдань з питань теми заняття. Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є : діалектика



Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: діалектика, історичні форми діалектики, принципи діалектики, категорії діалектики, закони діалектики, діалектична логіка, діалектика природи, принцип, закон, метафізика, теза, антитеза, синтез, заперечення, протиріччя, кількість, якість, міра, перехід (стрибок), зміна, розвиток, саморозвиток, джерело розвитку, прогрес.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: Аналіз категорій є однією з важливих функцій філософії. Категорії мислення - це такі універсальні поняття, як буття, матерія, розвиток, простір, час, явище та ін. Вони відображають найбільш загальні зв'язки, відношення речей і явищ і становлять основу будь-якого мислення та свідомості.

Проблему категорій і їх системи розробили Аристотель, Кант, Гегель. Вкажіть основні етапи в пізнанні категорій філософською думкою.

Розкрийте суспільно-практичний характер походження категорій. Покажіть, як формуються категорії в процесі розвитку людської культури і мислення, втілюючись у структурах мови.

Поясніть, чому для діалектики характерне формування парних категорій.

Дайте аналіз категорій, що виражають структурні зв'язки буття:

одиничного і загального, частини і цілого, форми і змісту, елемента і структури. Розкрийте поняття системи.

Принцип детермінізму с фундаментальним для філософського пізнання і науки. Поясніть зміст цього принципу. Дайте характеристику сучасного розуміння детермінізму. Чим воно відрізняється від принципів механістичного детермінізму?

Розкрийте діалектику категорій, які виражають зв'язки детермінації.

Переходячи до розгляду загальних законів розвитку, законів матеріалістичної діалектики, необхідно звернути увагу на два моменти:

1) закони діалектики в будь-якому процесі розвитку виступають як органічна єдність;

2) кожний з цих законів, характеризуючи процеси розвитку в цілому, водночас розкриває певну сторону розвитку.

Закон переходу кількісних змін в якісні виражає механізм, характер розвитку; закон заперечення заперечення - напрям розвитку; закон єдності і боротьби протилежностей - джерело розвитку.

Розкриваючи суть закону єдності і боротьби протилежностей, не­обхідно показати його як ядро діалектики. Порівняйте вчення про супе­речності як внутрішню причину саморуху і саморозвитку всього існуючого з метафізичною концепцією розвитку.

При розгляді законів переходу кількісних змін у якісні і заперечення заперечення необхідно звернути увагу на зв'язок цих законів із законом єдності і боротьби протилежностей. Покажіть, що розв'язання суперечностей - це стрибкоподібний перехід від одного якісного стану до іншого, в результаті чого здійснюється поступовий, спіралеподібний розвиток. Необхідно розкрити зміст таких рис діалектичного розвитку, як поступовість, спіралевидність, циклічність, єдність прогресивних і регресивних змін.

На прикладі економічної теорії і практики зробіть спробу розкрити особливість кількісних і якісних методів аналізу та оцінки явищ.

Змістовий модуль 2.

Галузі філософії

Семінарське заняття 6

Тема 7. Філософія суспільства

Питання для усного опитування та дискусії

7.1. Специфіка предмета соціальної філософії. Рівні і основні методологічні принципи соціального пізнання, його специфіка.

7.2. Природа - матеріальна передумова суспільства. Природа і суспільство як підсистеми об’єктивної реальності.

7.3. Суспільство як самоорганізуюча і саморозвиваюча система соціальних зв’язків та відносин.

7.4. Предметність, діяльність і спілкування - форми існування соціуму.


Аудиторна письмова робота





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 179 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...