Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виконання студентами тестових завдань з питань теми заняття. Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є : світогляд



Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: світогляд, філософія, історія філософії, міфологія, релігія, наука, ідеалізм, матеріалізм, гуманізм.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: Філософія виникла 2,5 тис. років тому майже одночасно в трьох різних регіонах нашої планети: в стародавній Греції, Індії та Китаї. Виникнення філософії стало всесвітньо історичним переворотом: фольклорно-релігійний (міфологічний) світогляд втратив свою монополію, виникла система логічного засвоєння знання.

Покажіть, як через опозицію брахманізму виникають перші філософські течії в Індії, Особливу увагу зверніть на релігійно-філософсь­кий напрям буддизму. Розкрийте суть і мету життя у буддизмі як звіль­нення від перевтілень і досягнення нірвани (стану абсолютного спокою). Зверніть увагу на зміст основних принципів буддизму: відмова від земних пристрастей і благ, аскетичний спосіб життя, любов до всього живого та ін.

Давньокитайська філософія представлена двома впливовими напряма­ми - даосизмом і конфуціанством. Дайте коротку характеристику цих вчень.

При розкритті питання розвитку давньогрецької філософії зверніть увагу на зміни в її проблематиці. В початковий період античного суспільства філософи думали переважно про сутність природи, космосу, світу в цілому. Походження світу, пошук речовинної першооснови, пробле­ма єдності і багатогранності в світі - ці питання цікавили Фалеса, Геракліта, Зенона, Демокрита.

Покажіть, як зі школи софістів і Сократа починається пере­орієнтація античної філософії на проблему людини та її свідомості. Особливу увагу зверніть на філософію Платона і Аристотеля як вершину давньогрецької філософії. Розкрийте суть поняття "діалектика". Покажіть, як у філософії ста­родавньої Греції стихійно виникали діалектичні уявлення про світ.

Яку роль у розвитку діалектики відіграли Геракліт, Сократ, Платон?

Філософська думка Середньовіччя (V-XV ст.) формувалася в епоху за­родження феодальних відносин. Якщо для античної філософії вищою була природа, Космос, то для середньовічного мислення - сфера духу. Теологія як знання про найдосконаліше втілення духовності - Бога - починає відігравати провідну роль. Філософія стає служницею теології.

Покажіть, як зв'язані уявлення Середньовіччя про природу і людину а релігійною свідомістю. Чим викликаний в цей період інтерес до пробле­ми історії?

Розкрийте теоцентричний характер основних понять і проблем середньовічної філософії: сутності та існування, проблем душі та тіла, ро­зуму і волі.

Проаналізуйте полеміку між реалізмом і номіналізмом щодо питання природи універсалій у Середньовіччі. Назвіть основних представників філософії Середньовіччя.

Початок епохи Відродження (XV ст.) збігається із зародженням бур­жуазних відносин. Чим пояснити появу терміну "Відродження", або "Рене­санс"? Чому саме в цей період з'являється особливий інтерес до культури античності?

Епоха Відродження по-новому поставила проблему людини. Розкрийте зміст гуманізму і антропологізму епохи Відродження. Цей період людської історії характеризується розквітом культури і літератури. Назвіть ос­новних представників культури, у творчості яких відбилися гуманістичні ідеали Відродження.

Одним з головних досягнень філософської думки епохи Відродження був розвиток натурфілософії і пантеїзму. Покажіть цена прикладі твор­чості Коперніка і Дж. Бруно. Розкрийте особливості трактування діалекти­ки в філософії Миколи Кузанського.

Розвиток буржуазного суспільства в Європі в XVII ст. супроводжувався становленням нового світогляду, у центрі якого була вже не віра, а розум. Накопичення наукових знань, поява експериментального природо­знавства вимагали вирішення проблеми методу пізнання.

Ф.Бекон і Р. Декарт виражають інтереси двох протилежних напрямів у філософії Нового часу: емпіризму та раціоналізму. Дайте характеристику цим філософським тенденціям та їх особливостям.

Покажіть внесок Ф. Бекона в розробку індуктивного методу. В чомупе­реваги і разом з тим обмеження та неточність цього методу?

В основу "єдиного наукового методу" Р. Декарт кладе принцип сумніву, а також принцип раціоналістичної дедукції. Поясніть їх зміст. Дайте характеристику дедуктивного методу пізнання.

При розгляді філософії Б.Спінози особливу увагу зверніть на вчення про субстанцію. Поясніть, чому це вчення є пантеїстичним.

Розкрийте суть вчення Г. Лейбніца про монади і множинність субстанцій. Який внесок зробив Г. Лейбніц у розробку діалектичного вчення. Просвітництво стало антифеодальною ідеологією XVIІ - XVІІІ ст. Віра в людину, її розум, у прогрес історії - характерна риса світогляду тієї епохи. Просвітителі продовжили критику релігії і схоластики, роз­почату в епоху Відродження.

Назвіть найвідоміших представників європейської Просвіти. Розкрийте суть основних принципів та ідей їх філософії: культу розуму, теорії суспільного договору, принципу "природного права" і першопочаткової рівності всі людей, ідеї суспільного прогресу.

Німецька класична філософія - це філософія Німеччини кінця XVIII -початку XIX ст. Головними її представниками були І. Кант, Й. Фіхте, Ф. Шеллінг, Г. Гегель, Л. Фейєрбах.

Головним досягненням філософії Канта була розробка нових принципів теорії пізнання. За основу своєї трансцендентальної філософії Кант взяв принцип активності суб'єкта пізнавальної діяльності. Яку задачу в теорії пізнання ставив перед собою Кант? Розкрийте зміст кантівського агностицизму і апріоризму. Що називає Кант "річчю у собі"? Чим вона відрізняється від явища? Поясніть, що розуміє Кант під апріорними формами пізнання. Яка їх роль в утворенні загального і необхідного знання?

У своїй системі етики Кант обґрунтовує фундаментальнийзакон моралі - категоричний імператив. Дайте його визначення і розкрийте зміст.

В ідеалістичній філософії Гегеля діалектика вперше постала перед нами у вигляді строгої теоретичної системи. Дайтехарактеристику діалектичного методу Гегеля.

Назвіть основні закони і категорії, зміст яких розкритий вйогодіалектиці. В чому полягає ідеалістичність філософії Гегеля?Яке місце в ній займає поняття "абсолютна ідея"? Поясніть головну суперечність філософії Гегеля - між діалектичним методом та ідеалістичною системою.

Розкрийте суть антропологізму філософії Фейєрбаха. Як в ній вирішується проблема людини? Зверніть увагу на психологічний аналіз релігії, поданий Фейєрбахом.

При вивченні такого напряму як діалектичний та історичний матеріалізм насамперед слід зрозуміти, що марксизм виникає на основі досягнень попередньої філософської, соціально-політичної думки людства. Марксизм, на думку В. І. Леніна, дає нові відповіді на ті запитання, які поставило людство. Окрім того, погляди К. Маркса і Ф. Енгельса слід розглядати в еволюції, в становленні, лише тоді можна зрозуміти марксизм не як догму, а як вчення, що знаходиться у постійно­му розвитку. Це важливо насамперед тому, що до останнього часу марк­систське вчення розглядалося як таке, яке нібито дає єдино правильні відповіді на будь-які питання, навіть на ті, які виникли сьогодні. Інакше кажучи, відбувалася канонізація марксизму, що, зрозуміло, неправильно.

Противники марксизму часто стверджують, що Маркс у своєму вченні ігнорував роль особи, її потреби, духовний світ. При підготовці відповіді на студент має вияснити, що саме люди­на, особистість і є ядром марксистської філософської теорії. Про це свідчать такі праці, як "Економічно-філософські рукописи 1844 року", "Тези про Фейєрбаха", "Німецька ідеологія", "Анти-Дюринг" (Ф.Енгельс).

При висвітленні питання про розвиток марксистської філософії В. І. Леніним слід звернути увагу на конкретні проблеми, а не обмежуватися загальними твердженнями, як це інколи буває.

Значний інтерес і неабиякі труднощі викликає питання про розвиток філософії марксизму в післяленінський період. У міру зміцнення культу особи Сталіна філософія починає втрачати свої соціокультурні функції і все більше перетворюється у виключно ідеологічну науку. Відбувається різке обмеження вільного виразу різних точок зору, починає панувати примітивно-вульгарне сталінське тлумачення марксизму.

Сучасна філософія становить складне і суперечливе духовне утворення, до складу якого входять найрізноманітніші течії, які умовно можна згрупувати в три основні напрями: антропологічний, сціентистський та релігійно-філософський. Разом з тим ця філософія внутрішньо єдина за

способом постановки проблем, за спільною культурою мислення та за критичним ставленням до філософської класики.

Поясніть, чим викликана потреба в нових некласичних типах філософствування. Як це пов'язано зі зміною соціально-політичної, світоглядної, культурної ситуації у світі на рубежі ХІХ-ХХ ст.?

Розкрийте зміст поняття "філософія життя". Назвіть основних представників цього напряму.

Проведіть аналіз головних ідей філософії А. Шопенгауера і Ф.Ніцше. Яка роль належить феномену волі в цих концепціях?

Зверніть увагу на суперечність філософії Ф.Ніцше. Які положення в його філософії дали підставу називати Ніцше “ідеологом німецького фашизму”? Покажіть гуманістичну спрямованість ідей Ніцше. В чому полягала його критика бездуховності, аморалізму тогочасного суспільства і масової культури?

Розкрийте зміст головного відкриття в психоаналізі 3. Фрейда - фе­номену несвідомого. Яка структура людської психіки за Фрейдом? Яку роль в ній відіграють несвідомі потяги та інстинкти.

Виходячи з основних принципів концепції несвідомого, Фрейд пояснює всю людську культуру, історію, індивідуальне життя людини і природу її пізнавальних здібностей. Розкрийте зміст його філософської позиції.

Назвіть найбільш відомих послідовників теорії психоаналізу в сучасній філософії.

Філософія екзистенціалізму виникла в 20-х pp. XX ст. У центрі цьо­го філософського напряму стоїть проблема людини та її місце у світі. Поясніть зміст назви цього напряму. Як у ньому відобразилася принципо­ва відмінність підходу до проблеми людини порівняно з класичною філософією. Назвіть основних представників цього напряму. Які з філософсь­ких течій XX ст. близькі за своїми ідеями до екзистенціалізму?

Розкрийте гуманістичний зміст ідеї екзистенціалістів про людське існування і його унікальність. У чому вони бачили сутність людської свободи. Поясніть, чому в розумінні екзистенціальної філософії свобода особи завжди пов'язана з відповідальністю і трагізмом. Розкрийте сутність прагматичного напряму в розвитку філософії. Неотомізм - католицька філософія XX століття. Порівняйте основну проблематику традиційного томізму і її модифікацію в неотомізмі. З чим пов'язана переорієнтація філософії на проблеми людини і її існування?

Що нового вніс неотомізм в проблеми буття бога, боротьби добра і зла в світі, свободи воді людини та ін.?

Тейяр де Шарден - один із видатних представників неотомістської думки. Дайте характеристику основної праці Тейяра де Шардена "Феномен людини". Зверніть увагу на зміст християнського еволюціонізму, ідеї синтезу науки та релігії, майбутнього перетворення світу. Розкрийте зміст поняття "ноосфера" в концепції Тейяра де Шардена. Неопозитивізм - один з основних напрямів філософії XX ст. Його теоретичне джерело - позитивістська філософія XIX ст., представниками якої є О.Конт, Г. Спенсер, E.Max. Назвіть основні етапи становлення позитивізму, особливість проблем, які він вирішує.

Неопозитивізм являє собою цілий ряд різноманітних філософських шкіл і течій. Об'єднує їх майже однакове розуміння предмету і завдань філософії. Покажіть, у чому зміст "метафізики", в боротьбі з якою неопозитивісти бачили одне з головних своїх завдань? Які вимоги ставились до філософії? Що є критерієм науковості на думку неопозитивістів? Поясніть, у чому полягає суть принципу верифікації.

На яких проблемах неопозитивісти зосередили свою увагу? Назвіть найбільш відомих представників цього напряму.

У процесі подальшого розвитку неопозитивістської філософії виявилася недостатність зведення функцій філософії до аналізу логіки і мови культури. Покажіть, як розширювалося поле проблем, які вирішує неопози­тивізм. Розкрийте роль цього напряму в розвитку соціологічних знань XX ст.

Поясніть зміст основних особливостей української філософії: естетизму, кордоцентризму, антеїзму, барокальності, схильності до життєвої настанови, морального повчання. Поясніть, чим була зумовлена спрямованість філософських міркувань, які ми знаходимо у джерелах Київської Русі. Покажіть роль Києво-Могилянської академії в історії філософської думки України.

В Україні поступове звільнення філософії від теології і схоластики розпочинається у XVIII ст. Творчість Г. Сковороди - найбільш яскравий прояв просвітницької традиції на Україні. Викладіть основні ідеї філософії Г, Сковороди. Зверніть увагу на головну проблематику його роздумів. Чому Сковороду називають "українським Сократом"? Що спільного в їх вченнях?

Охарактеризуйте особливості філософських роздумів представників українського романтизму М. Гоголя, М. Костомарова, П, Куліша, філософські ідеї Т. Шевченка. Академічна філософія (С. Гогоцький, П. Юркевич, В. Лесевич, О. Гіляров). Соціально-філософські погляди Л. Українки, П. Грабовського, М. Драгоманова, І. Франка, В. Антоновича. Роз­крийте значення їх творчості в становленні національної і соціальної самосвідомості українського народу. Філософія періоду відродження українського духовного життя (В. Винниченко, М. Грушевський, В. Зеньковський та ін.)

Російська філософія починає розвиватися лише в XIX ст., коли російська державність вже мала тисячолітню історію. Це була епоха на­родження російської класичної літератури. Російська культура набуває своєї національної мови, народжується національна самосвідомість.

Дайте характеристику двох напрямів суспільної думки в Росії цього періоду - західництва (Б. М. Чичерін, Т. М. Грановський, П.Я.Чаадаєв та ін.) і слов'янофільства (І. В. Кіреєвський, А. С. Хом'яков та інші).

Традиції Просвіти в Росії розвивалися у творчості В. Г. Бєлінського О. І. Герцена, М. Г. Чернишевського. Назвіть основні ідеї Просвіти на прик­ладі "антропологічного матеріалізму" Чернишевського.

Однією з особливостей російської філософії ХІХ ст. є спроба мисли­телів розробити систему християнської філософії. В.Соловйов - перший, хто заклав основи такої системи. Розкрийте основний зміст філософії В. Соловйова.

Релігійна філософія в Росії наприкінці XIX - початку XX ст. пред­ставлена іменами М.Бердяєва, П.Флоренського, С.Булгакова та ін. Роз­крийте гуманістичний зміст російської філософської традиції, її орієн­тацію на проблеми людини, зміст її існування.

Семінарське заняття 2

Тема 2. Онтологія, філософське розуміння світу

Питання для усного опитування та дискусії

1.1. Поняття буття та субстанції.

1.2. Моністичні та плюралістичні концепції буття.

1.3. Рух та розвиток. Форми руху матерії.

1.4. Час та простір як модуси існування світу.

Аудиторна письмова робота





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 331 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...