Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виконання студентами тестових завдань з питань теми заняття. Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є агностицизм




Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є агностицизм, релятивізм, догматизм, скептицизм, відображення, гносеологія, діяльність, епістемологія, інформація, істина, метод, методи наукового пізнання, методологія, пізнавальний образ, пізнавальна позиція, суб'єкт, об'єкт, творчість, факт науковий, форми пізнання.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: При розгляді першого питання необхідно насамперед дати визначення поняттю "пізнання". Пізнання слід розуміти як вищу форму відображення об'єктивної дійсності. Крім того, становлячи єдність відображення, предметно-практичної діяльності і комунікації (спілкування), пізнання має соціально-опосередкований, історичний характер, тобто невіддільне від розвитку суспільства.

Слід підкреслити, що пізнання, джерелом і носієм якого завжди є суб'єкт (людина, група людей, суспільство), спрямоване на об'єкт (об'єктивна реальність, до складу якої входять природа, суспільство, мислення). Необхідно показати, що відмінності між рівнями пізнання по­лягають у ступені узагальнення фактів, у точності зображення, пояснення і передбачення процесів та явищ дійсності.

Практика - це специфічно людський спосіб освоєння світу. З”ясуйте спільне і відмінне у діяльності людини та тваринній життєдіяльності. Визначте сутність практики.

Структура практичної діяльності передбачає об’єкт, суб’єкт, спосіб, мету, засіб, передумови, умови. Зверніть увагу на форми та рівні практичної діяльності.

Подайте типологію видів практики. Цілепокладання та цілездійснення. Гуманістичний зміст практики. Функції практики. Практика як основа, джерело та рушійна сила процесу пізнання, його кінцева мета та критерій істини. Практика і творчість. Продуктивне і репродуктивне у практиці.

При підготовці питань слід передусім виявити притаманні науковому пізнанню особливості. Наукове пізнання не тільки констатує і описує факти, а й дає їм пояснення, виступаючи в понятійно-категоріальній формі. Слід відзначити, що суттєвою ознакою наукового пізнання є його системність, тобто така сукупність знань, яка впорядко­вана на основі певних теоретичних принципів.

Важливою особливістю наукового пізнання є можливість доказу і пе­ревірки істинності фактів та законів (верифікації). Необхідно врахувати, що врешті-решт критерієм істинності наукового пізнання є суспільно-історична практика.

Далі слід дати визначення поняттям "метод", "закон", "принцип", зупинитися на трьох групах методів, які використовуються в науковому пізнанні. Методи емпіричного рівня дослідження (спостереження, опис, вимірювання, експеримент). Методи, які використовуються на емпіричному і теоретичному рівнях (аналіз і синтез, індукція і дедукція, абстрагування, аналогія, моделювання, формалізація). Методи теоретичного дослідження (метод сходження від абстрактного до конкретного, єдність історичного і логічного, системно-структурний аналіз).

Необхідно виділити і дати визначення структурним елементам наукового пізнання. Це, по-перше, факти-результа­ти спостережень та експериментів; по-друге, результати узагальнення фактичного матеріалу, виражені в теоріях, законах та принципах; по-третє, гіпотеза - побудовані на фактах наукові припущення, які слід перевірити досвідом; по-четверте, загальнотеоретичне, філософське тлу­мачення відкритих наукою законів і принципів, які становлять світогляд­ну та методологічну основу науки.

Семінарське заняття 5

Тема 6. Діалектика - всезагальна теорія розвитку

Питання для усного опитування та дискусії

6.1. Діалектика як вчення про універсальні зв’язки, зміни, розвиток.

6.2. Історичні форми діалектики.

6.3. Основні принципи та категорії діалектики.

6.4. Закони діалектики.

6.5. Альтернативи діалектики.

Аудиторна письмова робота





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 246 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...