Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Автомобільні подорожі



Автомобільні подорожі на власних або орендованих машинах можуть супроводжуватися такими проблемами, як дорожні події, механічні поломки й крадіжки. Ефективна допомога іноземним туристам може бути надана персоналом (телефонних служб на дорозі, служб порятунку, медичних установ, автомайстерень), що володіють додатковими навичками спілкування, базовими знаннями іноземних мов, на яких говорять туристи.

Безпека автомобілістів тісно пов’язана з питаннями організації керування дорожнім рухом. Наприклад, заходи щодо скорочення автомобілів у години пік у тому або іншому турцентрі (шляхом організації додаткових маршрутів або рівномірного розподілу в часі) будуть сприяти скороченню числа аварій.

Найбільш безпечним допомагає зробити пересування туристів:

- установка дорожніх знаків;

- додаткова інформація про незнайому місцевість;

- правильно розташовані інформаційні кіоски, майданчики для відпочинку, мальовничі зупинки, покажчики приміських та історичних визначних пам’яток;

- правила дорожнього руху, погоджені на рівні міжнародних стандартів і практик.

У свою чергу, туристські центри теж можуть внести вклад у розумну організацію дорожнього руху, надавати автотуристам інформацію зі зручних маршрутів, цікавих об’єктів і дат, коли найкраще почати поїздку. Тісне співробітництво з дорожньою поліцією дозволяє спланувати дорожній рух під час масових рекламних кампаній, конференцій, фестивалів та інших заходів.

Туристські автобуси – розповсюджений засіб пересування туристів, особливо усередині країни.

Заходи щодо забезпечення захисту й безпеки ґрунтуються на технічному стані автобусів і використовуваної дорожньої мережі.

На міжнародному рівні критерії безпеки масових пасажирських перевезень розробляються при тісному співробітництві національних туристських адміністрацій, компетентної влади, виробників туристських автобусів та операторів автобусних ліній. Наприклад, співробітництво між UBOA (об’єднана організація власників автобусів Америки) і виробниками автобусів дозволяє створювати більш безпечні машини. На міжнародному рівні Міжнародний союз дорожнього транспорту (IRU), що тісно співробітничає з Європейським союзом, розробляє специфічні вимоги до безпеки автобусного транспорту. Рада європейських співтовариств розробила єдині правила міжнародних автобусних перевезень мандрівників (684/ 92/ EEC). Прийняте також спеціальне законодавство щодо тривалості перебування водіїв за кермом і тривалості обов’язкового відпочинку, а також технічного стану транспортних засобів. Це безпосередньо пов’язане з питаннями безпеки на дорогах.

Більшість національних автобусних федерацій проводять спеціальні кампанії, націлені на підвищення почуття відповідальності у водіїв. Останні повинні витримати дуже строгий іспит на професіоналізм і пройти систему медичних оглядів та підвищення професійної майстерності. Водіям забороняється працювати понад дозволений ліміт часу, при цьому ретельно враховувати ліміти швидкості для автобусів.

Також варто зазначити й самодіяльні автомобільні подорожі, які стають усе більш популярними. У подорож на автомобілі можна відправитися в будь-який час року й на будь-які відстані. Досить зібрати гарну компанію, продумати цікавий маршрут, правильно підготувати автомобіль і не забути «джентльменський набір» з десяти предметів, без якого немислима жодна подорож. Отже, щоб вояж на автомобілі залишив тільки приємні спогади, необхідно із собою взяти:

1) GPS-навігатор та атлас автомобільних доріг. GPS-навігатор дозволить вибрати оптимальний маршрут, заощадити час у дорозі й мінімізувати витрати бензину. Використати пристрій дуже просто: досить зайти в меню навігатора, вибрати пункт відправлення й пункт призначення, і навігатор розрахує, як зручніше доїхати. Залишиться тільки додержуватися голосових підказок. Однак варто мати на увазі, що іноді GPS - системи некоректно підбирають маршрут (наприклад, якщо виробник навігаційних карт обновляє інформацію про ситуацію на дорогах раз у рік), тому, цілком можливо, доведеться по старинці заглянути в атлас автомобільних доріг.

2) Бездротовий пристрій. Відповідно до досліджень Католицького університету Левена (Бельгія), розмова по мобільному телефону за кермом збільшує ризик виникнення ДТП на 75%. Не бажаючи ігнорувати вхідний дзвінок або не маючи можливості перенести важливу розмову, водій часто змушений однією рукою вести машину, а іншою - відповідати на виклик, що надійшов на мобільний телефон. При цьому увагу доводиться концентрувати й на клавіатурі телефону, і на трасі. Необхідність вирішувати два різні завдання одночасно створює водієві чимало незручностей за кермом. Використання бездротових пристроїв (телефонної гарнітури, автомобільного спікерфона) дозволить водієві сконцентруватися на дорозі, не позбавляючи себе при цьому повноцінного спілкування, а також уникнути штрафів за розмови за кермом по мобільному телефону.

3) Запасний комплект автомобільних ламп. Відправляючись в автомобільну подорож, потрібно бути впевненим у бездоганній роботі освітлювальної системи, оскільки світло є одним із основних засобів безпеки, що дозволяє попередити виникнення небезпечної ситуації й уникнути аварії. Крім того, якісне освітлення дороги дозволяє водієві менше втомлюватися, що особливо важливо в подорожі. Відправляючись у поїздку, автомобілістові варто замінити штатні автомобільні лампи на лампи, більш підходящі для тривалої поїздки, або ж взяти із собою запасний комплект.

4) Ліхтар і запасні батарейки до ліхтарів. Оскільки автомобільну подорож складно пророчити зі стовідсотковою точністю, а значна частина поїздки буде проходити в темний час доби, потужний і надійний ліхтар може виявитися одним із самих необхідних предметів. По-перше, щоб оглянути машину в темний час доби й, якщо буде потреба, провести потрібні ремонтні роботи. По-друге, щоб знайти загублені предмети або виявити чиюсь присутність. По-третє, щоб подати світлові сигнали в екстремальній ситуації.

5) Каністру з 5-6 літрами води. Запас води в автомобільній подорожі не розкіш, а необхідність. Вода буде потрібна для вирішення найрізноманітніших завдань: угамування спраги, якщо поблизу не виявиться джерел води або миття автомобільних стекол, якщо закінчиться рідина в склообмивачі. (утримувати в чистоті скло машини необхідно для забезпечення гарної видимості під час подорожі).

6) Запчастини. Необхідний мінімум запасних частин залежить від марки, віку й стану автомобіля, а також наявності СТО по шляху проходження. Звичайно, немає ніякої необхідності возити із собою повну валізу інструментів і пристосувань, однак без деякого мінімуму вам не обійтися. Бажано, щоб у цей комплект увійшли: бензонасос, запобіжники, пара колісних болтів, запасне колесо, домкрат і балонний ключ.

7) Ковдра й пледи. Щоб зробити автоподорож більш комфортною і затишною, не зашкодить взяти із собою ковдру або плед. Холодним вечором або вночі, якщо потребується заночувати в машині, будь-яке покривало виявиться зовсім не зайвим.

8) Аптечка. Перед подорожжю буде не зайвим перевірити вміст автомобільної аптечки, замінити прострочені ліки на нові, а також додати до стандартного набору ті ліки й засоби особистої гігієни, до яких ви звикли. Це дозволить оперативно вирішити несподівану ситуацію на дорозі й не переплачувати за медичні препарати.

9) Документи. Права водія, свідоцтво про реєстрацію, техогляд, страховка, доручення, паспорт, словом, усі документи, які у вас можуть попросити під час подорожі, повинні бути в повному порядку й не прострочені. Про всяк випадок зніміть із кожного кілька ксерокопій і розкладіть їх по різних сумках і кишенях.

10) Адреси й телефони техдопомоги. Плануючи поїздку по різних регіонах країни, складіть власну базу підприємств, що надають послуги евакуатора й техдопомоги. Навіть передбачивши всі можливі сценарії розвитку подій і підготувавши машину до тривалої подорожі, неможливо застрахуватися від випадків.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 486 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...