Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека на борті літака



Відсутність належних заходів безпеки призводить до цілої низки нападів на літаки й об’єкти цивільної авіації. Державні транспортні відомства, приватні компанії й зацікавлені міжнародні організації (ІСАО — Міжнародна організація цивільної авіації, ACI — Міжнародна рада асоціації аеропортів, IATA — Міжнародна асоціація авіатранспорту) розробили великомасштабні системи забезпечення захисту й безпеки літаків, пасажирів, багажу й аеропортів. Координація зусиль із боку туристських підприємств, що відповідають транспортним і правоохоронним структурам, дозволяє забезпечити вищі стандарти безпеки й передового досвіду в роботі місцевих аеропортів і обслуговуючих їх авіакомпаній.

Спеціальні заходи щодо забезпечення безпеки на авіатранспорті й в аеропортах, міжнародні стандарти й рекомендована практика містяться в таких публікаціях:

1) Керівництво ІСAO із захисту цивільної авіації від актів незаконного втручання.

2) Допомога ACI із розробки політики, підготовлена на основі додатку «Безпека» і Конвенції про міжнародну цивільну авіацію.

3) Документи зі спільною позицією у сфері цивільної авіації, підготовлені ACI і ІATA.

Профілактичними заходами щодо безпеки авіаподорожей може слугувати інформація, надавана авіакомпаніями клієнтам із питань безпеки, страхування авіапасажирів.

Є кілька загальних правил, виконання яких підвищить безпеку вашої подорожі.

- Вибираючи авіакомпанію, віддавайте перевагу тій, що найкраще забезпечує безпеку пасажирів.

- По можливості користуйтеся прямими рейсами, що не припускають проміжних посадок.

- Залишайте літак у проміжних посадках. Під час такої стоянки, як показує досвід, терористи можуть спробувати прорватися на борт. Подорожувати краще прямими рейсами, без посадок.

- Намагайтеся не привертати до себе особливої уваги: не читайте релігійних чи політичних видань, не обговорюйте відповідні теми. Вибирайте непомітний одяг, несхожий кольором і кроєм на військовий; залишайте на собі мінімум прикрас; уникайте вживання алкоголю.

Політ літаком – це швидкий, зручний, безпечний і нешкідливий спосіб подорожі. Однак середовище в салоні літака й деякі чинники, пов’язані з переміщенням на значні відстані, можуть викликати в пасажирів певний стрес. Нижче наводяться поради, які дозволять зробити ваш політ більш приємнішим.

У салоні літака вологість повітря опускається до 20% і нижче, як у пустелі. Це практично ніяк не шкодить здоров’ю, але може викликати деякий дискомфорт шкіри, очей, слизових оболонок носа й горла. Для того щоб звести до мінімуму негативний вплив сухого повітря:

1) пийте в достатній кількості воду й сік;

2) обмежте споживання алкоголю, кави, чаю і напоїв, що містять кофеїн, тому що вони мають обезводнювальну дію;

3) одягніть окуляри замість контактних лінз;

4) зведіть до мінімуму використання декоративної косметики; використовуйте зволожуючі креми для обличчя, повік та губ; добре застосовувати на шкіру зволожуючі засоби у вигляді аерозолів з мінеральною водою.

У літаку доводиться довго сидіти в одній і тій же позі. Тривале перебування без руху викликає сповільнення кровообігу, звуження кровоносних судин ніг та утворення в них тромбів (венозний тромбоз). У результаті в ногах виникають болючі відчуття, які можуть тривати навіть протягом декількох днів після польоту. Щоб зробити політ більш комфортнішим:

1) обирайте місця, де перед кріслами більше вільного простору. Це перші ряди салону, а також ряди перед запасними виходами (перш ніж придбати квиток, ознайомтеся зі схемою салону);

2) пийте в основному воду й сік, обмежте прийом алкоголю й кофеїну;

3) уникайте паління, воно негативно впливає на згортання крові;

4) не сидіть довго в одній позі, особливо не кладіть ногу на ногу. Кожні 60-90 хвилин вставайте й походіть по салону;

5) у політ надягайте просторий одяг із натуральних тканин. Не носіть вузьке взуття, воно повинно бути зручним й легким. Якщо ж без модельних туфель обійтися не можна, то зніміть їх;

6) час від часу робіть елементарні вправи:

- обертайте ступнями спочатку в одну, потім в іншу сторону, витягайте носки;

- гарненько потягніться, а щоб розім’яти затерплі руки, стисніть кулаки і потримаєте їх у напрузі кілька секунд. Розслабтеся, видихніть;

7) за 2-3 години перед польотом прийміть 75-100 міліграмів аспірину (1/6-1/5 частина звичайної таблетки) - ці ліки перешкоджають утворенню тромбів.

Якщо у вас слабкий вестибулярний апарат, і ви страждаєте морською хворобою - вас заколисує, з’являється запаморочення, слабість, нудота - літайте великими (широкофюзеляжними) літаками й вибирайте місце поруч із крилом. Не варто читати або дивитися в ілюмінатор, краще закрити очі або зафіксувати погляд на якійсь точці. Не приймайте алкоголь під час польоту й за 24 години до нього. Перед польотом має сенс прийняти одне із засобів проти заколисування або антигістамінні препарати, які зазвичай використовують проти алергії. Вони, щоправда, діють не відразу, а години через дві або більше.

Різниця в часі, з якою зіштовхуються багато тих, хто подорожує літаками й перетинає кілька годинних поясів, серйозно позначається на самопочутті. Особливо важко буває пристосуватися тим, хто звик вставати в один і той самий час і дотримуватися чіткого режиму дня. Причому перельоти на схід витерплюються важче, ніж на захід. У результаті збою біологічного часу проявляються такі симптоми, як безсоння, неспокійний сон, втома вдень, млявість, а також проблеми із травленням. Для того, щоб легше адаптуватися до часового зрушення:

1) до польоту змініть свій режим дня на 1-2 години, щоб він був наближеним до того, який вам доведеться дотримуватися на новому місці;

2) добре відпочиньте перед польотом;

3) по можливості, вибирайте денні, а не нічні рейси;

4) до й під час польоту приймайте легку їжу, пийте більше води;

5) у політ надягайте зручний одяг;

6) прилетівши на місце, постарайтеся лягати спати й вставати за місцевим часом. Не лягаєте спати в 12 годин дня, навіть якщо внутрішні годинники підказують вам, що вже 2 години ночі. Постарайтеся протриматися якнайдовше;

7) для перебудови організму потрібно біля тижня. Тому, якщо ви прилетіли на два-три дні, то ви не виходите зі свого звичайного графіка.

І, нарешті, якщо ви регулярно приймаєте ліки, не забудьте взяти їх із собою в літак у ручний багаж. Особливо це стосується людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями й діабетом.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 428 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...