Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи підвищення безпеки



Для безпечного стану системи «людина-середовище» необхідне узгодження характеристик людини й елементів, що становлять середовище. У тих випадках, коли такого узгодження немає, можливі такі наслідки: зниження працездатності; розвиток загальних і професійних захворювань; аварії, пожежі, вибухи; травматизм і т.д.

Для забезпечення безпеки праці велике значення мають психічні чинники, до яких відносять увага, мислення, воля, емоції, пам’ять, уява й інші. Сукупність цих якостей визначає особистість. Особисті якості людини істотно впливають на безпеку подорожі. Виходячи з інтуїтивних міркувань, необхідно звернути увагу на значні профілактичні резерви, що приховуються в психології безпечної подорожі.

Турист порушує вимоги безпеки із таких причин:

- через незнання цих вимог;

- через небажання виконувати відомі йому вимоги безпеки;

- у зв’язку з невмінням виконувати вимоги;

- у зв’язку з неможливістю виконати вимоги (із причин, що не залежать від туриста).

У психологічній класифікації причин виникнення небезпечних ситуацій і нещасних випадків виділяють 3 функціональні частини. Порушення в кожній із цих частин спричиняє порушення дій у цілому.

Порушення мотиваційної частини дій проявляється в небажанні виконувати певні дії. Порушення може бути відносно постійним (турист недооцінює небезпеку, схильний до ризику, негативно ставиться до регламентуючих правил і т.д.) і тимчасовим (турист у стані депресії, алкогольного сп'яніння).

Порушення орієнтовної частини дій проявляється в незнанні правил експлуатації технічних систем і норм із безпеки праці й способів їхнього виконання.

Порушення виконавчої частини проявляється в невиконанні регламентованих правил (інструкцій, приписань, норм і т.д.) внаслідок невідповідності психічних і фізичних можливостей людини вимогам подорожі. Така невідповідність може бути постійною (недостатня координація, погана концентрація уваги, невідповідність росту габаритам велосипеда або коня й т.д.) і тимчасовою (перевтома, зниження працездатності, погіршення стану здоров’я, стрес, алкогольне сп’яніння).

Відповідно до кожної групи причин виникнення небезпечних ситуацій і нещасних випадків призначають групу профілактичних заходів у кожній частині: мотиваційна – пропаганда й виховання; орієнтовна – навчання, відпрацьовування навичок; виконавча – профвідбір, медичне обстеження.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 456 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...