Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розтягання й розриви зв’язкового апарата суглобів



Симптоми. Різкий біль в ділянці суглоба, що підсилюється при русі. На відміну від переломів і вивихів при розтяганні й розриві зв’язок відсутня різка деформація й хворобливість у ділянці суглобів при навантаженні по осі кінцівки, наприклад при натисканні на п’яту. Через кілька днів після травми виступає синець, різкі болі до цього часу стихають.

Перша допомога. У першу добу після травми - спокій. Фіксувати суглоб еластичним або марлевим бинтом. Застосовувати холод на місце суглоба. При різких болях накласти шину. Дати всередину 1 табл. анальгіну. Транспортування сидячи при неможливості самостійного пересування.

Вивихи

Симптоми. Різкий біль, що підсилюється при русі, і деформація в місці суглоба. Обмеження або повна неможливість рухів у суглобі.

Перша допомога. Не вживати спроби вправити вивих: можна викликати перелом, а також ушкодження кровоносних судин і нервів. Надання першої допомоги здійснюється так само, як при переломах.

V. Рани й кровотечі

Симптоми. Кровотеча, біль, зяяння рани (розбіжність її країв).

За розміром рани, їхнім видом, за станом країв і за глибиною можна визначити спосіб їхнього нанесення (різані, рубані, колоті, забиті, рвані, укушені, вогнепальні).

Рани можуть бути поверхневими, коли ушкоджується тільки шкіра, і більше глибокими - з ушкодженням підшкірної клітковини, м’язів сухожиль, судин, кісток і внутрішніх органів. Небезпечні для життя глибокі рани голови й шиї, грудей і живота, рани будь-якого виду з ушкодженням великої кровоносної судини. Рани кисті небезпечні ушкодженням сухожиль. Усі рани небезпечні розвитком запального процесу з утворенням флегмон, абсцесів. Чим глибше рани, тим інфекція швидше розвивається й важчий перебіг ушкодження.

У тих випадках, коли кров з рани випливає назовні, – це зовнішня кровотеча, особливо значна при глибоких рубаних і різаних ранах, ранах обличчя й голови. При колотих і вогнепальних ранах грудей і живота можливі внутрішні кровотечі, тобто кровотечі в порожнину тіла.

Кровотеча може бути капілярною – при невеликих ранах, кров випливає по краплях; венозною – при більш глибоких ранах рясно виділяється кров темно-червоного кольору; артеріальною – кров червоного кольору б’є з рани пульсуючим струменем.

Завдання першої допомоги полягає:

- в оцінці тяжкості рани - визначенні можливих ушкоджень, крім видимих на око;

- в оцінці загального стану потерпілого - небезпеки шоку при кровотечі;

- у зупинці кровотечі й запобіганні забруднення рани.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 344 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...