Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проблеми безпечного харчування й контролю якості продуктів



Харчування – природна потреба будь-якої людини й найважливіша складова частина подорожі. Система харчування включає різні ресторани, кафе, бари й інші пункти прийому їжі як національної, так і європейської кухні. Часто кухня носить сезонний характер, тобто міняється залежно від продуктів відповідної пори року.

У харчуванні в готелі й за його межами необхідно дотримуватися двох основних правил: не нашкодь своєму здоров’ю й обережність. Особливу пильність повинні проявляти гурмани, що активно відвідують ресторани й із задоволенням вивчають технологію традиційно місцевих блюд, що постійно дегустують національні продукти й напої. Не рекомендується замовляти й купувати їжу й харчові напівфабрикати, якщо в їхній якості, харчовій цінності немає впевненості, а в цілості свого здоров’я, після їхнього вживання, є сумніви. У подорожах не варто захоплюватися екзотичними блюдами й морепродуктами, у раціоні повинні переважати відомі туристові продукти, включаючи овочі, зелень і фрукти, які перевірені ним шляхом тривалого застосування в місці постійного проживання. Європейська (континентальна) кухня й дієтичне харчування повинні домінувати на столі мандрівника. Не пити воду з будь-якого джерела, яку б спрагу турист не відчував; корисною для здоров’я є вода мінеральна або чиста із пляшок, куплених у магазині.

Смачні й привабливі на вид продукти часто, на жаль, не відповідають прийнятим стандартам якості й безпеки. Одним із найпростіших способів уникнути покупки неякісного продукту й зберегти своє здоров’я є оцінка вмісту в ньому харчових добавок.

Кухні й інші виробничі приміщення, використовувані для готування їжі, також можуть нести велику загрозу здоров’ю туриста. Вони повинні мати санітарно-епідеміологічні висновки, видані відповідними контролюючими органами, у яких засвідчується, що виробництво, застосування або використання й реалізація харчових продуктів, а також вимоги, установлені в проектній і технологічній документації, відповідають державним санітарно-епідеміологічним правилам і нормам. Такий же висновок видається й на всю харчову продукцію, ввезену з інших країн. Кухонні приміщення повинні проходити регулярний санітарно-епідеміологічний контроль, а у випадку виявлення харчових отруєнь і шлункових розладів контроль повинен бути щоденний.

З метою забезпечення безпеки життя й здоров’я туристів потрібно дотримуватися встановлених у нормативних документах вимог зі зберігання, транспортування й готування харчових продуктів відповідно до Санітарних норм і правил для підприємств громадського харчування, включаючи кондитерські підприємства, що виробляють м’яке морозиво.

Постійне дотримання правил безпечної переробки продуктів харчування й санітарного стану відповідних об’єктів у співробітництві з місцевими органами охорони здоров’я, туристською владою й турфірмами, що займаються прийомом туристів, зведе до мінімуму виникнення проблем безпеки у сфері харчування.

Питання для самоконтролю.

1) На підставі яких принципів здійснюється безпека готелю?

2) Які заходи потрібно провести для профілактики крадіжок у готелях?

3) Яких правил повинен дотримуватися турист у харчуванні в готелі й за його межами?





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 445 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...