Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Охорона здоров’я туристів



Під час подорожей люди, як правило, більше сприйнятливі до різних видів захворювань. Діапазон небезпек, що підстерігають туристів, досить широкий:

– незначні розлади, викликані незвичною водою і їжею;

– алергійні реакції;

– інфекції, обумовлені заразними й незаразними хворобами;

– функціональні розлади організму, спровоковані тією або іншою хронічною недугою туриста, що може загостритися в поїздці;

– нещасні випадки, пов’язані або із транспортом, або з різними формами проведення дозвілля.

Деякі із проблем зі здоров’ям можуть заявити про себе практично миттєво й носити фатальний характер або принаймні зірвати відпустку або ділову поїздку. Інші, як наприклад, гепатит, малярія або хвороби, передані статевим шляхом, можуть виявити себе й діагностуватися тільки по закінченні багатьох тижнів, а іноді й років. Самі мандрівники можуть бути носіями хвороботворних мікробів і заражати місцевих жителів.

Питання охорони здоров’я туристів включають вирішення проблем, пов’язаних із санітарією, безпекою продуктів харчування, послуг медичних установ, епідеміологічного контролю й мають безпосереднє відношення до туристських об’єктів, самих відвідувачів і місцевих органів охорони здоров’я.

Санітарія, гігієна, чистота – базові вимоги до всіх туристських об’єктів, незалежно від їхньої категорії або рівня комфорту, а також до всіх туристських визначних пам’яток різного ступеня привабливості й унікальності. Подібна політика вимог відносно туристського продукту говорить про повагу до відвідувачів і найсприятливіше впливає на стан здоров’я місцевого населення.

Існують певні медико-санітарні правила, щоб уникнути небезпечних інфекційних захворювань у туристичних поїздках:

– головне – забезпеченість питною водою й напоями гарантованої якості;

– обережне поводження з напоями з льодом, що може бути виготовлений невідомо з якої води;

– триразове харчування на основі продуктів промислової обробки, заборона використання нетрадиційних блюд, включаючи гарячі бутерброди, їжі й продуктів із лотків без сертифікаційних посвідчень, їжі зі строком, понад зазначений на упаковці, або яка хоча б годину-дві пролежала не в холодильнику, вживання сирих овочів або салатів з них, у тропічних країнах їх можна їсти тільки після термічної обробки;

– проживання в місцях розміщення, забезпечених централізованим водопостачанням і каналізацією;

– ретельне промивання фруктів та овочів безпечною водою, як і рук перед їжею, користування тільки індивідуальним посудом;

– при купанні у водоймах не допускати потрапляння води в порожнину рота, оптимальний варіант купання в басейнах, а не в морі або інших водоймах (адже недарма західні туристи при поїздках в екзотичні країни передусім цікавляться – чи є в готелі басейн, навіть якщо готель розташований прямо на березі моря).

З появою найменших симптомів захворювання (нудота, блювота, рідке випорожнення, запаморочення й т.д.) необхідно негайно звернутися до лікаря. Самолікування в подібних випадках викликає, як правило, ускладнення хвороби й може призвести до найважчих наслідків. Найбільше, що можна відразу почати – це дати хворому якнайбільше пити, зрозуміло, тільки безпечну рідину.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 463 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...