Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Миру і безпеки



Починаючи з 1992 року понад 37 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України взяли участь у міжнародних миротворчих операціях. З цього часу загинули 51 військовослужбовець Збройних Сил України і понад 100 зазнали поранень.

Військовослужбовці нашої держави брали участь у операціях з підтримання миру в Сьєрра-Леоне, Демократичній Республіці Конго, Ефіопії, Еритреї, Анголі, Східному Тиморі, колишній Югославії, Лівані, Таджикистані, Грузії, Афганістані, Молдові та Іраку.

У період з 1992 по 1995 рік у миротворчих операціях на Балканах брали участь майже 6,5 тис. військовослужбовців Збройних Сил України. Український національний контингент забезпечував проведення конвоїв з вантажами гуманітарної допомоги місцевому населенню, сприяв припиненню бойових дій та нормалізації ситуації, здійснював патрулювання в зонах відповідальності.

З 1995 по 1999 рік 2800 військовослужбовців Збройних Сил України пройшли службу у складі 240-го окремого спеціального батальйону, який виконував завдання на території Боснії та Герцеговини під егідою НАТО. Під час перебування в Боснії і Герцеговині українські миротворці, окрім виконання безпосередніх завдань, брали участь у відбудові, реконструкції та відновленні лікарень та шкіл, ремонті доріг, ліній електромереж, роздачі їжі сиротам та дітям, наданні медичної допомоги місцевому населенню тощо.

“Африканську сторінку” у миротворчий біографії України у січні 1996 року відкрили військовослужбовці 901-ї окремої понтонно-мостової роти, група штабних офіцерів, військові спостерігачі, які увійшли до складу Місії ООН в Анголі. Під час перебування в Анголі українські військові відновлювали інженерну інфраструктуру країни, зокрема, будували шляхи, наводили мости та переправи.

Особовий склад 8-ї та 17-ї окремих вертолітних ескадрилій, 64-ї окремої спеціальної механізованої та 70-ї окремої танкової рот з квітня 1996 року до січня 1998 року виконували обов’язки у складі Місії ООН у Східній Словенії.

З вересня 1999 року по липень 2000 року Україна надавала до складу Сил НАТО з підтримання миру в Косово 14-й вертолітний загін та окрему роту забезпечення. Українські військові авіатори перевозили представників сил КФОР, косовської влади, а також гуманітарні вантажі у віддалені райони.

Окремим напрямком реалізації миротворчих місій світового рівня стало виконання завдань у якості спостерігачів. З грудня 1998 року по березень 1999 року українські військові спостерігачі виконували завдання у складі Місії ОБСЄ з верифікації у Косово і здійснювали нагляд та контроль за проведенням виборів.

Протягом п’яти місяців 1997 року українські військові спостерігачі Місії ООН у Гватемалі інформували ООН щодо стану справ у цій центральноамериканській країні, яка впродовж багатьох років була розколота громадянським протистоянням. Крім того, 17 офіцерів Збройних Сил України з грудня 1994 по березень 2000 року виконували завдання Місії ООН у Таджикистані. Ще 4 офіцери були у складі Місії ООН превентивного розгортання в Македонії з червня 1995 по березень 1999 року.

Зразкове виконання українськими миротворцями найвідповідальніших завдань у багатьох “гарячих точках” земної кулі у багатьох випадках сприяло не тільки обмеженню, а й повному припиненню бойових дій.

Україна регулярно бере участь у виконанні миротворчих місій. Це відповідає нашій доктрині, це – наша політика. Ми беремо участь у 10 міжнародних миротворчих операціях у різних країнах світу. Ці операції проходять під егідою Організації Об’єднаних Націй і традицію миротворчості ми будемо продовжувати. Міністр оборони України Павло Лебедєв

Особовий склад нової – сьомої ротації 20-го окремого вертолітного загону (овз) ЗС України, що виконує завдання Місії ООН у Сьєрра-Леоне, приступив до виконання завдань за призначенням. Протягом двох тижнів, що минули з моменту проведення ротації, новоприбулі українські вертолітники успішно пройшли адаптацію на новому місці служби та провели необхідні організаційно-планові заходи. Зокрема, льотний склад загону успішно здав заліки з теоретичної підготовки, здійснив ознайомлювальні польоти і отримав допуск до виконання польотів в африканських умовах. Причому більше 40 % українських авіаторів вже не вперше беруть участь у виконанні миротворчих завдань у Сьєрра-Леоне. Крім того, у період підготовки представники штабу UNAMSIL провели заняття з українськими вертолітниками, під час яких ознайомили їх з політичною ситуацією в регіоні, правилами застосування сили, основами міжнародного гуманітарного права, системою адміністративного та тилового забезпечення. Особовий склад 20 овз виконував патрулювання кордону Сьєрра-Леоне з Ліберією та інші планові польоти з перевезення осіб Місії ООН і вантажів.

Високу оцінку дала міжнародна спільнота діям українських миротворців з надання гуманітарної допомоги населенню Іраку. За допомогою українських миротворців в Республіці Ірак було електрифіковано селище Уму-Аль-Хула та відремонтовано початкову школу. Військові медики українського миротворчого контингенту в Іраку постійно надають висококваліфіковану медичну допомогу тим, хто її потребує. Українські військові фахівці проводять теоретичні та практичні заняття з допідготовки військових водіїв місцевих підрозділів територіальної оборони. Початковій школі міста Аль-Кут подаровано комп’ютер. Українські та польські миротворці передали жіночій середній школі “Натакайні” іракського міста Аль-Кут комплекти меблів та оргтехніки. За вагомий внесок у справу підтримання миру в республіці Ірак Президентом України 14 травня 2004 року відзначено високими державними нагородами 11 українських військовослужбовців.

Залучення України до участі у миротворчих операціях ООН стало результатом активізації участі України у миротворчій діяльності ООН в цілому, визнанням високого професійного рівня українських миротворців, надійності України, як важливого партнера ООН. Україна з року в рік розширює свою участь у міжнародних миротворчих операціях, що проводяться під егідою ООН та інших міжнародних і регіональних організацій з безпеки, наслідком чого є значне підвищення рівня бойової готовності її Збройних Сил.

Послідовно нарощуючи свій внесок у превентивну миротворчу діяльність, Україна сприяє створенню навколо своїх кордонів стабільної, сприятливої обстановки, зміцнює свій авторитет і підвищує свою роль не лише на Європейському континенті.

Всього на сьогоднішній день у миротворчих операціях ООН беруть участь 564 українських військовослужбовці у 3 країнах. Загалом українські миротворці гідно представляють нашу державу в 11 міжнародних миротворчих операціях ООН, НАТО та ЄС у 8 країнах світу. 22 грудня 2011 року Верховна Рада ухвалила закон про направлення українського миротворчого контингенту у Конго. Особовий склад 18 вертолітного загону в складі миротворчої місії вже знаходиться на місці призначення і з 16 березня дня розпочав виконання своїх обов’язків.

У 1997–1999 роках в Конго точилась запекла громадянська війна. Відтоді в країні час від часу виникають міжплемінні криваві сутички. Завдання українського миротворчого контингенту у Конго полягатимуть у веденні повітряної розвідки, спостереженні, проведенні заходів стримування та вогневої підтримки наземних сил, забезпеченні дій військ Місії ООН, у тому числі пошуково-рятувальних операцій та супроводженні доставки гуманітарних вантажів. Слід зауважити, що і в цій, і інших місіях головним завданням Уряду України є збереження життя і здоров’я українських миротворців.

За час миротворчої діяльності наші військовослужбовці набули високих професійних та морально-бойових якостей, бойового та практичного досвіду у здійсненні переміщень залізничним, морським, повітряним транспортом, проведенні маршів по незнайомій території іноземних держав у складних географічних та кліматичних умовах, виконанні миротворчих завдань спільно з військовослужбовцями інших країн. Вони виконують завдання з контролю за дотриманням сторонами конфлікту умов ООН, супроводження біженців, колон з гуманітарною допомогою, охорони об’єктів, евакуації поранених, розмінування місцевості, навчання фахівців інших контингентів і здійснення перевезень вантажів та особового складу контингентів.

Загальна обстановка в районах виконання завдань залишається напруженою. У ряді випадків українські миротворці працюють у складних умовах, але аналіз ситуації навколо миротворчих контингентів показує, що ставлення до українських офіцерів, прапорщиків, сержантів та солдатів скрізь позитивне.

Керівництво миротворчих місій задоволене тим, як військовослужбовці Збройних Сил України виконують завдання, що на них покладаються. Про це свідчать численні високі оцінки їхньої діяльності з боку керівного складу місій ООН, сил КФОР та коаліційних військ. Зокрема, керівництвом Місії ООН у Сьєрра-Леоне 4 орвб було відзначено як кращий підрозділ миротворчого контингенту та висловлено подяку Президентові України і Міністру оборони України за відмінне виконання завдань особовим складом.

Командиром багатонаціональної бригади “Схід” сил КФОР у Косово, Сербії і Чорногорії було дано високу оцінку діям особового складу українського національного контингенту УКРПОЛБАТу, висловлено слова високої поваги та щирої подяки за їхній професіоналізм, вишкіл і дисципліну.

Командуванням Тимчасових сил ООН у Лівані відзначено високий професіоналізм та бездоганне ставлення військовослужбовців 3 оіб до виконання своїх службових обов’язків, що наочно демонструє великий обсяг та високу якість проведених ними інженерних робіт. За час перебування у Місії батальйоном знешкоджено близько 10 тис. вибухонебезпечних предметів та боєприпасів.

Багатьох миротворців Збройних Сил України за зразкове виконання завдань було нагороджено урядовими нагородами іноземних держав, Організації Об’єднаних Націй та НАТО (медалями “За виконання завдань з підтримання миру”, “За участь у миротворчій операції в регіоні конфлікту”, “За службу у Боснії та Герцеговині”, “За службу у Косово”).

З початку участі Збройних Сил України в миротворчих операціях державними нагородами України та відзнаками Міністерства оборони України за мужність і героїзм відзначено понад 100 військовослужбовців миротворчих підрозділів. За зразкове виконання миротворчих завдань тисячі наших військових були нагороджені медалями ООН. Понад 200 військовослужбовців, що проходили службу у миротворчих підрозділах Збройних Сил України, нагороджено державними нагородами, ще більше – понад 10 000 – відзнаками Міністерства оборони України.

Рекомендована література

1. Козинець І.П. ГУАМ як організація забезпечення безпеки в центральноазіатському регіоні / І.П. Козинець, О.М. Малюта // Тематичний збірник “Миротворча та антитерористична діяльність Збройних Сил України”. – К.: ННДЦ ОТ і ВБУ, 2007. – С. 70–76.

2. Козинець І.П. Досвід застосування підрозділів Збройних Сил України в миротворчій операції в Іраку / І.П. Козинець // Матеріали науково-практичної конференції “Актуальні питання та шляхи переходу підрозділів Збройних Сил України до євроатлантичних стандартів з урахуванням досвіду їх підготовки та участі у міжнародних миротворчих операціях та навчаннях” (Львів, 27 вересня 2006 р.). – Львів: ЛІСВ, 2006. – С. 31–32.

3. Козинець І.П. Еволюція поглядів на форми і способи миротворчої діяльності у воєнних конфліктах / І.П. Козинець // Збірник наукових праць “Труди академії”. – 2006. – Вип. 69. – С. 50–57.

4. Козинець І.П. Конфлікти “нового покоління”: причини виникнення та шляхи вирішення / І.П. Козинець // Збірник наукових праць “Труди академії”. – 2007. – Вип. 77. – С. 279–284.

5. Козинець І.П. Миротворча діяльність Збройних Сил України в реалізації національних інтересів / І.П. Козинець // Тематичний збірник „Миротворча діяльність Збройних Сил України: досвід, проблеми та перспективи”. – К.: ННДЦ ОТ і ВБУ, 2006. – С. 118–122.

6. Козинець І.П. Миротворча діяльність України як складова безпеки в європейському регіоні / І.П. Козинець // Збірник матеріалів науково-методичної конференції “Євроатлантична інтеграція України: формування у особового складу Збройних Сил України позитивного ставлення до НАТО” (Київ, 24 листопада 2005 р.). – К.: НАОУ, 2005. – С. 153–156.

7. Козинець І.П. Особливості застосування українських підрозділів у міжнародних миротворчих операціях щодо врегулювання збройних конфліктів / І.П. Козинець // Збірник наукових праць “Труди академії”. – 2007. – Вип. 79. – С. 60–67.

8. Козинець І.П. Підготовка Збройних Сил України до участі в міжнародних миротворчих операціях на сучасному етапі / І.П. Козинець // Воєнна історія. – 2008. – № 1–2. – С. 197–201.

9. Міжнародна миротворча діяльність у системі забезпечення національної безпеки України: Монографія / [Руснак І.С., Кохно В.Д., Козинець І.П. та ін.]. – К.: НАОУ, 2007. – 204 с.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 724 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...